Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθώοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ΗΛΙΟΣ
  • [02] Ο Πρόεδρος δέχθηκε παιδιά εγκλωβισμένων
  • [03] Με σχεδιασμό η εκμετάλλευση φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ
  • [04] Υπ. Οικ: Ξένοι επενδυτές επέδειξαν ενδιαφέρον

  • [01] Αθώοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ΗΛΙΟΣ

    Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες, τις φωνές, τα κλάματα και τα ειρωνικά χειροκροτήματα δεκάδων συγγενών των θυμάτων από την πτώση του μοιραίου αεροπλάνου ``Μπόινγκ 737-300`` της εταιρείας ``Ηλιος``, στις 14 Αυγούστου 2005, στην Αττική, ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, Χάρη Σολομωνίδη, η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δικαστηρίου για αθώωση και των πέντε κατηγορουμένων στην υπόθεση αυτή και η απαλλαγή των από όλες τις εις βάρος των κατηγορίες.

    Η αθωωτική απόφαση ελήφθη από τον κ. Σολομωνίδη και τον Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γιαπανά, ενώ ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Νικόλας Σάντης διαφώνησε, αναλύοντας για μιάμιση περίπου ώρα τους λόγους της διαφωνίας του και δηλώνοντας ότι η απόφαση για απόρριψη της υπόθεσης δεν γίνεται αποδεκτή.

    Οι πέντε κατηγορούμενοι είναι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ``Ηλιος`` Ανδρέας Δράκος, η εταιρεία A Jet Aviation, πρώην ``Ηλιος`` που τελεί υπό εκκαθάριση μέσω του Επίσημου Παραλήπτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ``Ηλιος`` Δημήτρης Πανταζής, ο Διευθυντής Πτητικών Γιώργος Κικκίδης και ο Βούλγαρος αρχιπιλότος της εταιρείας Γιάνκο Στοϊμένοφ.

    ``Ως αποτέλεσμα της έλλειψης αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της αμέλειας που τους καταλογίσθηκε και το δυστύχημα``, είπε ο κ. Σολομωνίδης, διαβάζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας των Δικαστών του Κακουργιοδικείου, ``θεωρούμε ότι δεν απαιτείται συζήτηση, έστω και στον επιτρεπτό βαθμό που μπορεί να γίνει, στο στάδιο αυτό, για την αιτία της πτώσης του αεροπλάνου``.

    Το Κακουργιοδικείο βεβαίως, όπως ανέφερε ο κ. Σολομωνίδης, έχει καταγράψει ``τη μαρτυρία που αφορούσε το θέμα αυτό, καθώς και τις θέσεις τις οποίες η Υπεράσπιση υπέβαλε στους μάρτυρες``.

    ``Πέραν αυτού``, όπως έκρινε το Κακουργιοδικείο, ``το στάδιο αυτό δεν προσφέρεται ούτε για κρίσεις ούτε κυρίως για συμπεράσματα και ευρήματα, αφού τα αίτια του δυστυχήματος είναι στοιχείο αδιάφορο`` και ``εν πάση περιπτώσει, η έλλειψη αιτιώδους συνάφειας αποσυνδέει εντελώς τους κατηγορουμένους με το δυστύχημα``.

    Οι δύο Δικαστές έκριναν επίσης ότι, επειδή ηγέρθησαν διάφορα ζητήματα από τους δικηγόρους υπεράσπισης, ζητήματα που άπτονται του δικαίου της δίκης, λαμβανομένης υπ` όψη και της απόφασής των, δεν απαιτείται να ασχοληθούν με αυτά.

    ``Υπό το φως των πιο πάνω``, δήλωσε ο κ. Σολομωνίδης, ``καταλήγουμε, χωρίς ενδοιασμό, ότι δεν έχει αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον όλων των κατηγορουμένων, σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και, ως εκ τούτου, όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώνονται και απαλλάσσονται σε όλες τις κατηγορίες``.

    Οι κατηγορούμενοι, όπως ανέφερε ο κ. Σάντης, θα πρέπει να απολογηθούν για κάθε μια έκαστος κατηγορία και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ένσταση της Υπεράσπισης ότι δεν αποδείχθηκαν τα συστατικά στοιχεία των κατηγοριών, ότι υπάρχει αντιφατική μαρτυρία επί της οποίας δεν μπορεί να στηριχθεί το Δικαστήριο και ότι δεν θα πρέπει να κληθούν σε απολογία και κατά συνέπεια να αθωωθούν κατά το στάδιο αυτό.

    Την κατηγορούσα Αρχή εκπροσωπούσε η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ελενα Ζαχαριάδου - Γεωργιάδου, ενώ δικηγόροι υπεράσπισης ήσαν οι Πόλυς Πολυβίου και Γιώργος Παπαϊωάννου, καθώς και ο εκ των κατηγορουμένων αρχιπιλότος Γιάνκο Στοϊμένοφ, ο οποίος εκπροσωπούσε στη δίκη τον εαυτό του.

    Οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν συνολικά 1.190 κατηγορίες, από 238 κατηγορίες ο κάθε ένας, με σημαντικότερες δυο εκ των κατηγοριών που αφορούν τον κάθε κατηγορούμενο και αναφέρονται στην πρόκληση του θανάτου 119 επιβατών της πτήσης της ``Ηλιος``, λόγω παράλειψης του κάθε κατηγορούμενου να παρεμποδίσει την πλοήγηση του αεροσκάφους από ανεπαρκές ή και ακατάλληλο πλήρωμα θαλάμου διακυβέρνησης (κυβερνήτη και συγκυβερνήτη) με αποτέλεσμα η πτήση να μην ήταν ασφαλής.

    [02] Ο Πρόεδρος δέχθηκε παιδιά εγκλωβισμένων

    Πατριωτικό στις μέρες μας είναι εκείνο που βάζει τέρμα στα δεινά των ανθρώπων, Ε/κ και Τ/κ, και αποσκοπεί στο να τερματιστούν ο εποικισμός, η κατοχή και η διχοτόμηση της πατρίδας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Πρόεδρος, μαζί με τη σύζυγό του Έλση υποδέχτηκαν στο Προεδρικό παιδιά εγκλωβισμένων, στα οποία παρέθεσαν γεύμα. Απευθυνόμενος στα παιδιά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δυστυχώς, θα πούμε καλωσορίσατε και φέτος ως εγκλωβισμένοι». Μακάρι, πρόσθεσε, να είχε φτάσει η ώρα που θα μπορούσαμε να σας πούμε ότι έπαψε το μαρτύριο και τα δεινά μας και συναντιόμαστε σε αυτό το χώρο, στο σπίτι του λαού, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας. «Δυστυχώς, ακόμα δεν μπορούμε να το πούμε», ανέφερε.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και εντατικοποιούνται. «Πολύ έντιμα προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα, επανενώνοντας την πατρίδα και το λαό μας», είπε και πρόσθεσε ότι όσο έχουμε αυτή την ευθύνη, «θα συνεχίσουμε με πολλή συνέπεια να αγωνιζόμαστε». Συμπλήρωσε ότι υπάρχει κάτι πιο ουσιαστικό από τα πατριωτικά συνθήματα και αυτό, πρόσθεσε, είναι τα βάσανα των ανθρώπων. Οπως είπε, πατριωτικό στις μέρες μας και υπό τις δεδομένες συνθήκες είναι εκείνο, το οποίο, στο τέλος της ημέρας, θα τερματίσει τα δεινά των ανθρώπων, Ε/κ και Τ/κ και θα βάλει τέλος στον εποικισμό - που δήλωσε ότι είναι εξοντωτικός πρώτα από όλα για τους Τ/κ, αλλά και για ολόκληρο το λαό - και την κατοχή.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κατοχή είναι η αιτία του εποικισμού και των προβλημάτων και των δεινών των εγκλωβισμένων, καθώς και η αιτία της ντε φάκτο, επί του εδάφους, διχοτόμησης της πατρίδας.

    Διαβεβαίωσε, παράλληλα, τα παιδιά ότι η αγάπη του προς αυτά ξεχειλίζει και είναι ατόφια και αγνή, ενώ πρόσθεσε ότι είναι χαρά του να βλέπει κάθε χρόνο να έρχονται όλο και περισσότερα παιδιά από την Καρπασία στο Προεδρικό. Είπε επίσης ότι τα θεωρεί σαν να είναι δικά του παιδιά ή εγγόνια και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του ένιωσαν τι σημαίνει αγάπη με τα εγγόνια τους.

    [03] Με σχεδιασμό η εκμετάλλευση φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί με βάση το δικό της σχεδιασμό στην αξιοποίηση των ενδεχομένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνης και γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου και της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας, δήλωσε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου. Σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση στο οικόπεδο 12, η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι η γεώτρηση έχει φτάσει στο στοχευόμενο βάθος και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται έλεγχοι αξιολόγησης, ενώ για το δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων στην ΑΟΖ η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ετοιμάζονται τα έγγραφα για τη δημοσίευση, με επικέντρωση στο Πρότυπο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12, η Υπουργός Εμπορίου αφού ανέφερε ότι κατανοεί «την προσδοκία και την ανυπομονησία και των ΜΜΕ και του κόσμου», επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να δημιουργούμε κοιτάσματα με την αρθρογραφία». «Θα γνωρίζουμε στα σίγουρα όταν ολοκληρωθούν και οι εργασίες αξιολόγησης», είπε προσθέτοντας ότι αυτό που μπορεί να ειπωθεί αυτή τη στιγμή είναι ότι «η γεώτρηση έχει φτάσει στο στοχευόμενο βάθος και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται έλεγχοι αξιολόγησης».

    «Δεν υπάρχει κάτι άλλο συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή. Λυπούμαι που δημοσιεύονται διάφοροι αριθμοί στα Μέσα, δημιουργώντας εντυπώσεις», συνέχισε η κ. Αντωνιάδου, συστήνοντας «ακόμη λίγες μέρες υπομονή». Είχαμε πει ότι θα είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στα μέσα του Δεκέμβρη.

    Η Υπουργός ανέφερε επίσης ότι οι διάφορες μικροκαθυστερήσεις που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των τριών μηνών της γεώτρησης άθροισαν μια εβδομάδα καθυστέρησης. «Αναμένουμε γύρω στα Χριστούγεννα να έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο να πούμε», πρόσθεσε.

    [04] Υπ. Οικ: Ξένοι επενδυτές επέδειξαν ενδιαφέρον

    Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει με πολλή σοβαρότητα το ενδιαφέρον που επέδειξαν ξένοι επενδυτές εξ ανατολών και εκ δυσμών και πάρα πολύ σύντομα θα επανέλθει με παρόμοια ή πολύ μεγαλύτερου εύρους έργα παγκύπρια, από την επένδυση που θα κάνει το Κατάρ, στη Λευκωσία, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, προσθέτοντας ότι υπήρξαν προτάσεις και από χώρες ``πέραν του Ατλαντικού``.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψής του στο Στρατόπεδο ``Α. Παναγίδη``, όπου ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Εργων Αλέκο Μιχαηλίδη για τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν για την υλοποίηση της επένδυσης με το Κατάρ, ο κ. Καζαμίας είπε ότι θεώρησε ``σκόπιμο να επισκεφθούμε το χώρο και να κάνουμε ουσιαστικά αυτοψία μετά την παράδοση των κλειδιών του χώρου από το Υπουργείο Αμυνας στο Υπουργείο Οικονομικών``, ενώ διαβεβαίωσε ότι ``η επένδυση του Κατάρ (ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ) θα γίνει``.

    ``Είναι και μια δέσμευση μας προς τους συνεργάτες μας από το Κατάρ έτσι που πριν από το τέλος του χρόνου και με τη βοήθεια των λειτουργών των Δημοσίων Εργων να γίνει μια αποτύπωση του χώρου και ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο να καθορίζονται οι αμέσως επόμενες κινήσεις μας, που θα είναι οι αναγκαίες κατεδαφίσεις κτιρίων``, πρόσθεσε.

    ``Θέλουμε να κλείσουμε το 2011 με μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι είχαμε προ εξαμήνου και αυτό είναι ένα έργο το οποίο εντάσσεται πάρα πολύ εύκολα στα θέματα ανάπτυξης που είναι το τελευταίο σημείο του τρίπτυχου με το οποίο ασχολείτο η Κυβέρνηση (το πρώτο ήταν τα μέτρα που κατατέθηκαν υπό μορφή 13 και πλέον νομοθετημάτων που σχεδόν ομόφωνα εγκρίθηκαν από τη Βουλή, το δεύτερο ήταν ο προϋπολογισμός που επίσης υπερψηφίστηκε έστω και πλειοψηφικά και ο τρίτος τομέας είναι ο τομέας της ανάπτυξης)``, είπε ο κ. Καζαμίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 December 2011 - 18:29:12 UTC