Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργία Τετάρτη και Πέμπτη αποφάσισε η ΠΑΣΥΔΥ
  • [02] Εκκληση της Κυβέρνησης προς ΠΑΣΥΔΥ

  • [01] Απεργία Τετάρτη και Πέμπτη αποφάσισε η ΠΑΣΥΔΥ

    Τετράωρη στάση εργασίας από τις 2μμ μέχρι τις 6μμ την Τετάρτη και αποχή από υπερωριακή εργασία, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τα αεροδρόμια, αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο των αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ, ως μέτρο αντίδρασης μετά από ενημέρωση για την πρόθεση Κυβέρνησης και Βουλής να προχωρήσουν στην έγκριση των μέτρων κατά των εργαζομένων που αποφασίστηκαν με τα πολιτικά κόμματα, όπως και προτάσεων που θα κατατεθούν από αυτά.

    Αποφασίστηκε επίσης 12ωρη στάση εργασίας από τις 7πμ μέχρι τις 7μμ την Πέμπτη και αποχή από υπερωριακή εργασία περιλαμβανομένων των νοσοκομείων και των αεροδρομίων. Επίσης, με απόφαση του Συνεδρίου παροτρύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην εργαστούν στις δημοτικές εκλογές. Το συνέδριο υιοθέτησε επίσης εισήγηση για κατάθεση των εκλογικών βιβλιαρίων των δημοσίων υπαλλήλων και αποχή από τις εκλογές της Κυριακής.

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι μετέβησαν έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη ψήφιση των επίμαχων νομοσχεδίων και θα επιδώσουν ψήφισμα στον Πρόεδρο του σώματος. Αναφορικά με την απόφαση για παρότρυνση των δημοσίων υπαλλήλων να μην εργαστούν στις δημοτικές, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε, ύστερα από το έκτακτο συνέδριο, ότι ``θα έχουμε επαφή με τα μέλη μας για να πειθαρχήσουν στην απόφαση``, προσθέτοντας ότι θα είναι ``στη διακριτική ευχέρεια του καθενός``.

    Σε σχέση με τη στάση εργασίας στα νοσοκομεία, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι θα υπάρξει προσωπικό ασφαλείας. ``Το παράπονο όλων μας και αυτό που είδαμε σήμερα και το συζητήσαμε ήταν ότι δεν εκτιμήθηκε η μέχρι τώρα στάση της ΠΑΣΥΔΥ``, είπε ο κ. Χατζηπέτρου, προσθέτοντας ότι ``χωρίς οποιαδήποτε σύγκρουση, χωρίς να σπάσει μύτη έχουμε δεκτεί μειώσεις στους μισθούς μας που υπερβαίνουν το 10%``.

    Ανέφερε επίσης ότι ``πήραν άλλα πρόσθετα μέτρα με διάφορες προφάσεις, εκβιασμούς, ψευδοδιλλήματα χωρίς να μπουν στον κόμπο να συζητήσουν μαζί μας, έστω να είναι δίκαια μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων`` και ``προχώρησαν, αγνόησαν το συνδικαλιστικό κίνημα, ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι δεν έβγαιναν οι αριθμοί ότι είναι η εξαίρεση του κανόνα``.

    Αυτά, συνέχισε, ``δεν είναι δικαιολογίες, δεν υπάρχει προηγούμενο που Υπουργός Οικονομικών να προχωρεί σε μέτρα χωρίς κοινωνικό διάλογο``.

    Κληθείς να πει αν η ΠΑΣΥΔΥ απαντά στα κτυπήματα που δέχεται, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι δεν αναφέρεται σε κτυπήματα αλλά στην πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι ``ο Υπουργός είχε κάνει μαζί μας συμφωνία μετά που είχαμε κλείσει συμφωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας``.

    ``Φαντάζεστε τώρα, το συνδικαλιστικό κίνημα να συζητεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να δέχεται πιέσεις από τον Πρόεδρο και να στέκει εκεί και να καταλήγει σε μια συμφωνία και στη συνέχεια με τον Υπουργό του να κάνει υποχωρήσεις και να δέχεται πρόσθετα μέτρα``, πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι ``η Βουλή είχε προσθέσει άλλα μέτρα, στη συνέχεια είχαμε κληθεί από τον Υπουργό για την ΑΤΑ (σε σχέση με το εξάμηνο να ήταν αναδρομικά ή όχι) και εκεί μας είπε ότι είναι το τέλος του τέλους``.

    ``Τώρα δεν βγαίνουν οι αριθμοί, αύριο δεν θα βγουν οι αριθμοί και ζητούν από τους εργαζόμενους να καλύψουν όλες τις ελλείψεις - αυτό δεν μπορεί να γίνει -``, είπε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, προσθέτοντας ότι η σύνεση δεν μας επιτρέπει πλέον να θυσιάσουμε τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα όσα έχουν κερδίσει τα τελευταία 40 χρόνια``.

    Που ξανακούστηκε, όπως είπε, ``να παραβιάζεται συμφωνία, που ξανακούστηκε να μην επιδεικνύεται σεβασμός στον κοινωνικό διάλογο``.

    ``Εμείς, μας είπαν, έχουμε τη σοφία, εμείς ξέρουμε ποιό είναι το καλό σας, θα μας ευγνωμονείτε αύριο γιατί σήμερα σας κόψαμε 10 και θα μας ζητούν συνέχεια ακόμη πέντε για να μην πάμε στον Μηχανισμό`` Στήριξης της ΕΕ, πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι ``αυτά τα ψευτοδιλήμματα μπαίνουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης`` και ότι ``η Υπουργός Εργασίας της Ιταλίας έκλαψε, δεν άντεξε να πει τα μέτρα που πήρε η ιταλική Κυβέρνηση και μάλιστα τα μέτρα δεν προέβλεπαν για περικοπές μισθών``.

    ``Εδώ, όλοι είχαν αναφερθεί σε μια καλή ημέρα, σε μια καλή αρχή διότι πετσοκόβουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για να επιτεθούν στη συνέχεια στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων``, είπε ο κ. Χατζηπέτρου, προσθέτοντας ότι ``προσπαθούν να φέρουν τον κόσμο της εργασίας σε αντιπαλότητα``.

    Η Κύπρος, συνέχισε, ``είναι η μοναδική χώρα που οι εργαζόμενοι δέχονται κτυπήματα από τον Τύπο και στον οποίο πέτυχαν το διαίρει και βασίλευε``.

    ``Σίγουρα κατανοούμε τη θέση που βρίσκονται οι συμπατριώτες μας που είναι άνεργοι αλλά ποιοι τους έχουν καταντήσει άνεργους``, διερωτήθηκε και πρόσθεσε: ``Αυτοί οι οποίοι τους εκμεταλλεύονταν για πάρα πολλά χρόνια, αυτοί οι οποίοι θησαύριζαν με τον κόπο τους``.

    Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ δεν επιδίωξε ούτε θέλει συγκρούσεις και τώρα μηνύματα είναι που θέλει να στείλει, προσθέτοντας ότι ``επιδιώξαμε ένα διάλογο ιδιαίτερα μετά από πέντε συμφωνίες οι οποίες είχαν κλείσει σε λιγότερο από λίγες ώρες``.

    Ανέφερε ότι ``κάναμε πέντε συμφωνίες και με τη συγκατάθεση μας αποκόπτεται το 10% (των μισθών) των δημοσίων υπαλλήλων`` και πρόσθεσε ότι μόνο στην Ελλάδα έχουν αποκοπεί μεγαλύτερα ποσοστά και βλέπετε που οδηγείται η Ελλάδα``.

    ``Αυτή τη στιγμή με όσα λεν και από πλευράς Υπουργού αλλά και από πλευράς άλλων πετυχαίνουν ο κόσμος να μην πιστεύει ότι υπάρχει κάτι καλό για την επομένη, δεν έχει την όρεξη να κάνει Χριστούγεννα, δεν έχει την όρεξη να ψωνίσει και αυτό το ζούμε καθημερινά από τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε από τους υπαλλήλους``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι καθημερινά οι υπάλληλοι ρωτούν κατά πόσον θα φορολογήσουν το εφάπαξ, θα μειώσουν περαιτέρω τους μισθούς, μας είσαστε βέβαιοι, τον άλλο μήνα αν ο Υπουργός βρει ελλείμματα δεν θα μας κόψει ξανά``.

    ``Ποιος μπορεί να τους βεβαιώσει όταν ο Υπουργός τρεις φορές παραβιάζει υποσχέσεις ότι είναι το τέλος του τέλους``, είπε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, ο οποίος ζήτησε ``λίγο σεβασμό και στους εργαζόμενους που τον δικαιούνται``.

    Οι εργαζόμενοι, επίσης, του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται μιας καλύτερης τύχης αλλά δεν θα βελτιωθεί το δικό τους επίπεδο αν υποβαθμιστεί το επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων, αντίθετα θα υποβαθμιστεί περαιτέρω``, κατέληξε ο κ. Χατζηπέτρου.

    [02] Εκκληση της Κυβέρνησης προς ΠΑΣΥΔΥ

    Εκκληση στην ΠΑΣΥΔΥ να κάνει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την πραγματοποίηση των απεργιακών της κινητοποιήσεων, απηύθυνε η Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, διαψεύδοντας τους ψιθύρους περί επιβολής νέων μέτρων.

    ``Θέλουμε ως Κυβέρνηση να εκφράσουμε τη θλίψη και την απογοήτευσή μας για τα νέα μέτρα που έχει αποφασίσει η ΠΑΣΥΔΥ, τα οποία εμείς υπό τις περιστάσεις τα θεωρούμε και ακραία, με την έννοια ότι συζητείται ο προϋπολογισμός και αναμένεται η έγκριση του προϋπολογισμού, όπως επίσης και η έγκριση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί αναφορικά με την οικονομία, κάτι που αναμένουν πρώτα απ` όλα οι Ευρωπαίοι``, ανέφερε ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις μετά το πέρας σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, για το θέμα των ανείσπρακτων κρατικών εσόδων.

    ``Καλούμε λοιπόν την ΠΑΣΥΔΥ να κάνει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το θέμα``, πρόσθεσε. Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε σε διάφορους ψιθύρους που κυκλοφορούν για επιβολή νέων μέτρων, λέγοντας ότι ``τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση είναι συγκεκριμένα».

    Τα μέτρα, είπε, ``είναι γνωστά, έχουν κοινοποιηθεί βρίσκονται στη Βουλή προς συζήτηση και αναμένουμε την έγκριση αυτών των μέτρων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε``. Σε παρατήρηση ότι τίθεται εν αμφιβόλω και η διενέργεια των δημοτικών εκλογών, ο κ. Στεφάνου είπε πως είναι και αυτό ένα θέμα. ``Για αυτό καλούμε την ΠΑΣΥΔΥ να κάνει δεύτερες σκέψεις``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 December 2011 - 14:29:16 UTC