Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 2,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2012, δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ
  • [02] Η Κύπρος ανθίσταται στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λέει η ΜΟΝΕΥVAL

  • [01] Στο 2,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2012, δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ

    Στο 2,4% του ΑΕΠ θα περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012, μετά και την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων υπερβαίνοντας έτσι το στόχο που τέθηκε από την ΕΕ για έλλειμμα 2,8%, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, παρουσιάζοντας ενώπιον της Ολομέλειας τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

    Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Καζαμίας υπενθύμισε την διορία της 15ης Δεκεμβρίου που τέθηκε από την Κομισιόν υπογραμμίζοντας πως «δεδομένων των πολύ στενών χρονικών περιθωρίων, θα πρέπει όλοι μας να ενεργήσουμε άμεσα και αποφασιστικά».

    «Σε αντίθετη περίπτωση» είπε, «το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών θα μας επιβάλει κυρώσεις, όπως προνοεί το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης που έχει συμφωνηθεί πρόσφατα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

    «Το κυριότερο, όμως είναι, αν δεν ανακτήσουμε την χαμένη μας αξιοπιστία ως οικονομία, οι αγορές θα εξακολουθήσουν να απαιτούν απαγορευτικά επιτόκια για να μας χρηματοδοτήσουν, με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες», συνέχισε.

    Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, «τα δεδομένα αυτά, καθιστούν τον προϋπολογισμό για το 2012 ιδιαίτερα κρίσιμο και καθοριστικό για τη μελλοντική πορεία της κυπριακής οικονομίας».

    Επεσήμανε ότι «η Κυβέρνηση, μη έχοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της, με τυχόν υπερψήφιση του προϋπολογισμού δεν έχει να κερδίσει τίποτα απολύτως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

    «Αντίθετα, η αντιπολίτευση δικαιούται να ζητήσει εύσημα για υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα με τυχόν καταψήφιση του προϋπολογισμού και των προτεινόμενων νομοθετημάτων η αντιπολίτευση δεν έχει επίσης τίποτα να κερδίσει εις βάρος της κυβέρνησης και του συμπολιτευόμενου κόμματος. Αντίθετα, θα οδηγήσει τόσο την οικονομία όσο και τον τόπο γενικότερα σε μια πιο βαθιά κρίση. Και από μια τέτοια κατάσταση δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Απλά θα χάσει ο τόπος και το κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη έγκρισης του προϋπολογισμού και των προτεινόμενων μέτρων, ο κ. Καζαμίας είπε πως «αποδεχόμενοι ότι ελάχιστος κοινός παρονομαστής της έγνοιας όλων μας είναι βασικά το δημόσιο συμφέρον καλούμαστε πάντες να προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας, χωρίς σκοπιμότητες, εμπάθειες και υστεροβουλίες, έτσι που να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να αποτρέψουμε επιδείνωση της κατάστασης. Εξάλλου, επί ερειπίων κανένας μα κανένας δεν μπορεί να δρέψει δάφνες».

    Στην ομιλία του, ο κ. Καζαμίας είπε ότι μετά τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κατέλθει γύρω στο 2,4% του ΑΕΠ, πετυχαίνοντας έτσι δημοσιονομική βελτίωση της τάξης των 4 ποσοστιαίων μονάδων. «Το μέγεθος της βελτίωσης αυτής κρίνεται ως ικανοποιητικό λαμβανομένου του υποτονικού ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας», συμπλήρωσε.

    Επεσήμανε όμως ότι και στο επόμενο έτος θα συνεχίσουν να υπάρχουν ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω του δυσμενούς περιβάλλοντος και το αρνητικό κλίμα εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία που παραμένει αρνητικό.

    Αναγνώρισε ότι «η αναγκαία διόρθωση των δημόσιων οικονομικών και η περιορισμένη διοχέτευση πόρων στην οικονομία θα έχουν επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος προβλέπεται οριακά θετικός στο 0.2%».

    Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, ο προϋπολογισμός για το 2012 έχει ετοιμασθεί λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία για τους λόγους που ανάφερα πιο πάνω και που αναμένεται να παραταθούν και εντός του 2012.

    Αναφέρθηκε στην ενίσχυση του προβλήματος των ψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά και της επιτακτικής ανάγκης για ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

    «Όλα αυτά», πρόσθεσε, «αναπόφευκτα επηρεάζουν τη μικρή και ανοικτή οικονομία της Κύπρου με τα διαρθρωτικά προβλήματα και τα δημοσιονομικά ελλείμματα».

    Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ, «οι κυριότεροι στόχοι που επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε μέσω του Προϋπολογισμού του 2012, είναι η ουσιαστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με την προώθηση μέτρων μονίμου κυρίως χαρακτήρα και παράλληλα η αναβάθμιση της προσπάθειας για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή».

    «Γνωρίζουμε ότι η επίτευξη των στόχων αυτών δε θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι εξελίξεις επηρεάζονται από αστάθμητους και εξωγενείς, κυρίως, παράγοντες. Όμως είμαστε αισιόδοξοι. Η Κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει και στο παρελθόν την ευελιξία και προσαρμοστικότητα της και τη δυνατότητα της να αντεπεξέρχεται σε δύσκολες συνθήκες», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις, ο κ. Καζαμίας είπε ότι το 2011 λόγω υποτονικής ανάπτυξης και κάποιας υστέρησης στη λήψη διορθωτικών μέτρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα, υπό κανονικές συνθήκες, θα ξεπερνούσε το 7% του ΑΕΠ, αλλά αναμένεται να περιοριστεί στο 6% λόγω της εφαρμογής του 1ου πακέτου δημοσιονομικής εξυγίανσης.

    Το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να σημειώσει αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και να κυμανθεί γύρω στο 65.5% σε σύγκριση με 61.5% το 2010. Το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να παραμένει σε αισθητά χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ε.Ε.

    Σύμφωνα με τον κ. Καζαμία, το δημόσιο χρέος το 2012 προβλέπεται, ως ποσοστό του ΑΕΠ ότι, θα κυμανθεί γύρω στο 67% το 2012 σε σύγκριση με 65.5% που εκτιμάται ότι θα φθάσει το τέλος του 2011.

    Αναφερόμενος στις μακροοικονομικές προβλέψεις για την επόμενη τριετία ο κ. Καζαμίας είπε πως τα δημόσια έσοδα, λαμβανομένου υπόψη των προτεινόμενων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπολογίζονται να σημειώσουν άνοδο στα πλαίσια του ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και να αυξηθούν γύρω στο 3,7% ετησίως.

    Ειδικότερα, το 2013 υπολογίζονται να φθάσουν τα ?6.468 εκ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4,0% ενώ για το 2013 υπολογίζεται ότι, τα δημόσια έσοδα θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση ύψους 3,7% φθάνοντας έτσι τα ?6.707 εκ.

    Όσον αφορά τις δαπάνες και σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλαν τα Υπουργεία/Τμήματα/Ανεξάρτητες Υπηρεσίες λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις τους για την επόμενη τριετία, καθώς και τα μέτρα οικονομικής πολιτικής όπως προτείνονται, οι συνολικές δαπάνες εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων προβλέπονται να σημειώσουν οριακή μείωση το 2013 με ρυθμό ύψους 0,2% και το 2014 να αυξηθούν με ρυθμό ύψους 2% και να φθάσουν σε απόλυτους αριθμούς τα ?7.500 εκ. και τα ?7.655 εκ. αντίστοιχα.

    Με βάση τα έσοδα/ δαπάνες που περιλήφθησαν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται να περιορισθεί στο 0,5 % του ΑΕΠ για το 2013 και πλησιάζοντας το μεσοπρόθεσμό δημοσιονομικό στόχο το 2014, είπε.

    Εξάλλου, ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για στόχευση των κοινωνικών δαπανών , αναγνωρίζοντας ότι επειδή «για πρώτη φορά επιχειρείται στόχευση, δυνατόν να εντοπισθούν ελλείψεις ή αδυναμίες».

    «Η Κυβέρνηση προκρίνει την έγκριση τα πρότασής της και το Υπουργείο Οικονομικών είναι ταυτόχρονα έτοιμο πριν από τον επόμενο ετήσιο προϋπολογισμό να επανεξετάσει το σχέδιο του και να διορθώσει τυχόν παραλείψεις ή αδυναμίες», είπε, καταθέτοντας τη διαφωνία του με την πρόταση για μείωση 10% όλων των κοινωνικών παροχών γιατί θέτει στην ίδια μοίρα τους τα χαμηλά με τα υψηλά αμειβόμενα εισοδηματικά στρώματα.

    Αναφέρθηκε και στα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση και ειδικότερα στην κατάργηση του κυβερνητικού ταμείου συντάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η ένταξη των νεοεισερχόμενων στο Ταμείο Συντάξεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παράλληλα με την εισαγωγή εισφοράς για το κυβερνητικό συνταξιοδοτικό σχέδιο και αύξηση της εισφοράς για τις συντάξεις των χηρών και ορφανών για τους υφισταμένους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα λέγοντας ότι «είναι ίσως τα σημαντικότερα βήματα που έχουν ληφθεί για βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών από την ίδρυση της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα».

    Ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα εξαιρουμένων των δανείων ύψους 6,33 δις ευρώ σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους 5,65 δις ευρώ το 2011, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης των εσόδων 10.,1%.

    Οι συνολικές πιστώσεις εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων ανέρχονται στα 7,53 δις ευρώ σε σύγκριση με προϋπολογιζόμενες δαπάνες 8,01 δις ευρώ το 2011, παρουσιάζοντας ποσοστιαία μείωση των δαπανών της τάξης του 6%.

    [02] Η Κύπρος ανθίσταται στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λέει η ΜΟΝΕΥVAL

    Ικανοποιημένη εμφανίζεται, η Επιτροπή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ( ΜΟΝΕΥVAL) του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το πως η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει το φαινόμενο του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

    Σε σημερινή της έκθεση η Επιτροπή, επικροτεί το γεγονός ότι η Κύπρος έχει λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, υιοθετώντας σχετική νομοθεσία και εφαρμόζοντας τα πρότυπα που προτάθηκαν από την ΜΟΝΕΥVAL ,στην προηγούμενη έκθεση ελέγχου της για την Κύπρο.

    Η ποινικοποίηση του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που έχει επιβληθεί στην Κύπρο, είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη, με τα πρότυπα που έχει θεσπίσει η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης, υπογραμμίζεται, χαρακτηριστικά στην έκθεση, στην οποία τονίζεται ακόμη ότι: - Μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας, για δέσμευση και κατάσχεση περιουσιών, ο αριθμός των προσώπων που καταδικάσθηκαν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει αυξηθεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 8 December 2011 - 18:29:12 UTC