Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΕ ζητεί από την Τουρκία αποφυγή απειλών έναντι "κράτους μέλους"
  • [02] ΥΠΟΙΚ: Ενδεχόμενη υποβάθμιση οικονομίας από S&Ps λόγω Ευρωζώνης
  • [03] Η ΥΠΕΞ ζήτησε άρση απομόνωσης κρατών ΕΕ από δίκτυα φυσικού αερίου
  • [04] Με στόχο την πρωτιά ο ΑΠΟΕΛ υποδέχεται τη Σαχτάρ

  • [01] Η ΕΕ ζητεί από την Τουρκία αποφυγή απειλών έναντι "κράτους μέλους"

    Την αποφυγή απειλών ή ενεργειών που στρέφονται εναντίον κράτους μέλους, εννοώντας προφανώς την Κύπρο, ζητεί από την Τουρκία το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, στα Συμπεράσματα που υιοθέτησε μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση στη διάρκεια της νύχτας. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Το κείμενο των Συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο αναφέρεται στη διεύρυνση της ΕΕ, και στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας.

    Αναφορικά με την Τουρκία, το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την ανάγκη δέσμευσης της στις σχέσεις καλής γειτονίας, εκφράζοντας τις σοβαρές ανησυχίες της Ένωσης και καλώντας την να αποφεύγει οποιουδήποτε είδους απειλή ή ενέργεια που θα στρέφεται εναντίον κράτους μέλους.

    Το Συμβούλιο εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκειά του σε σχέση με τις δηλώσεις της Τουρκίας να παγώσει τις σχέσεις της με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2012, υπογραμμίζοντας ότι η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προβλέπεται από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα Συμπεράσματα της 11ης Δεκεμβρίου 2006, καθώς και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και εκφράζει τη βαθύτατη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου σε όλα τα Κράτη Μέλη.

    Για πρώτη φορά, το Συμβούλιο τονίζει ότι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία. Παρατηρεί επίσης ότι ελλείψει προόδου το Συμβούλιο έχει αποφασίσει να διατηρήσει τα μέτρα που λήφθηκαν το 2006 σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη επιτελέσει πρόοδο σε ό,τι αφορά στην ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Το Συμβούλιο αναμένει επίσης από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με στόχο μία δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η δέσμευση της Τουρκίας και η πρακτική συμβολή της είναι εξαιρετικά σημαντική.

    Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της συνεδρίας, η κ. Μαρκουλλή, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της για το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων, καθότι η ΕΕ υπογραμμίζει ευθαρσώς την ανάγκη προόδου εκ μέρους της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ καθώς και την έντονη ανησυχία της για την εχθρική και απειλητική συμπεριφορά της χώρας αυτής εναντίον ενός Κράτους Μέλους.

    Η κα Μαρκουλλή υποστήριξε με σαφήνεια και συνέπεια, όπως τονίζει, τις θέσεις της ενώπιον των υπολοίπων 26 εταίρων, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες εν τέλει υιοθετήθηκαν. Το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων στέλνει τα σωστά μηνύματα στην Τουρκία και αναδεικνύει την προβληματική συμπεριφορά της υποψήφιας χώρας αναφορικά με τις απειλές της έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεσμών της ΕΕ, αναφέρει η Υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά, η ΕΕ, ομόφωνα και συνολικά, απαντά στις τουρκικές απειλές σε σχέση με το ενδεχόμενο του παγώματος των σχέσεών της κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

    Ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζεται η συμπερίληψη λεκτικού με την οποία τονίζεται ότι η πλήρης και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου σε όλα τα Κράτη Μέλη θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας.

    [02] ΥΠΟΙΚ: Ενδεχόμενη υποβάθμιση οικονομίας από S&Ps λόγω Ευρωζώνης

    Ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη είναι η άμεση λήψη μέτρων οικονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μετριασθούν οι επιπτώσεις από τις αρνητικές αξιολογήσεις του οίκου Standard & Poors λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη. Το Υπουργείο διαβλέπει ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, κατά δύο βαθμίδες, αν σε επίπεδο Ευρωζώνης δεν ικανοποιηθούν πολιτικά και νομισματικά κριτήρια.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, τη Δευτέρα ο οίκος Standard & Poors ανακοίνωσε ότι διατηρεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «ΒΒΒ» και υπό αρνητική παρακολούθηση, θέτοντας επίσης τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση υπό αρνητική παρακολούθηση.

    Σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poors ο λόγος για την εν λόγω απόφαση του, πέραν από την ανησυχία του που επισημάνθηκε στις προηγούμενες αποφάσεις του, για την προώθηση δημοσιονομικής εξυγίανσης και την έκθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στα ελληνικά ομόλογα, είναι τώρα η εμβάθυνση των πολιτικών και χρηματοοικονομικών προβλημάτων εντός της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

    Ο οίκος, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, πιστεύει ότι τα πιο πάνω προβλήματα της Ευρωζώνης επενεργούν περιοριστικά στη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μειώνοντας έτσι τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και κατ επέκταση τη δυνατότητα διατηρήσιμης μείωσης του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ.

    Περαιτέρω, θεωρεί ότι η αδυναμία των Ευρωπαίων πολιτικών να ελέγξουν τη χρηματοοικονομική κρίση αντανακλά δομικές αδυναμίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρνητικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [03] Η ΥΠΕΞ ζήτησε άρση απομόνωσης κρατών ΕΕ από δίκτυα φυσικού αερίου

    Την άρση της απομόνωσης των κρατών μελών της ΕΕ από τα διευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μέχρι το 2015, ζήτησε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σε παρέμβασή της στη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Σε παρέμβασή της στη συζήτηση για θέματα ενέργειας, η κ. Μαρκουλλή ζήτησε την άρση της απομόνωσης των κρατών μελών από τα διευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μέχρι το 2015, όπως ήταν και η εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου 2011.

    Επίσης, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνει ειδική αναφορά σε αυτό το θέμα, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος. Παράλληλα, ανέφερε, μια τέτοια αναφορά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.

    Σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το Συμβούλιο συζήτησε την έκθεση προόδου της Πολωνικής Προεδρίας, με την οποία ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του ΠΔΠ.

    [04] Με στόχο την πρωτιά ο ΑΠΟΕΛ υποδέχεται τη Σαχτάρ

    Με στόχο το αποτέλεσμα που θα του εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον 7ο όμιλο ο ΑΠΟΕΛ υποδέχεται απόψε στις 21:45 την ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Με νίκη ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος έχει από την προηγούμενη αγωνιστική κλειδώσει την πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης, εξασφαλίζει την πρώτη θέση στον 7ο όμιλο. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπορεί να τερματίσει στην πρώτη θέση ακόμα και με ισοπαλία στην περίπτωση βέβαια που στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Ζενίτ δεν κερδίσει την Πόρτο στην Πορτογαλία.

    Ο ΑΠΟΕΛ μπορεί ακόμα και με ήττα να τερματίσει πρώτος σε περίπτωση που Πόρτο και Ζενίτ εξέλθουν ισόπαλες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 December 2011 - 10:29:13 UTC