Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες: Παραμένουν οι διαφορές στις εξωτερικές σχέσεις, λέει ο

    Πρόεδρος

  • [02] Μπάτενχαϊμ: Διμερείς επαφές ΗΕ με τις δύο πλευρές
  • [03] Οι απεργίες δεν είναι η καλύτερη επιλογή, διαμηνύει ο Πρόεδρος
  • [04] ΥΠΟΙΚ: Ανάγκη εκσυγχρονισμού των Δημόσιων Υπηρεσιών

  • [01] Συνομιλίες: Παραμένουν οι διαφορές στις εξωτερικές σχέσεις, λέει ο Πρόεδρος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου συνέχισαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, τη συζήτηση γύρω από το θέμα των εξωτερικών σχέσεων, ενώ έγινε και μια πρώτη ανταλλαγή σε σχέση με το περιουσιακό.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι «συζητήσαμε ξανά το θέμα των εξωτερικών σχέσεων».

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο έχει καθοριστεί συνάντηση του κ. Ιακώβου και του κ. Οζερσάι «για να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο τη συζήτηση».

    «Το ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων νομίζω είναι παραπάνω από ξεκάθαρο, για να συνεχίζεται η συζήτηση», δήλωσε ο Πρόεδρος.

    Είπε ακόμα ότι κατά τη σημερινή συνάντηση έγινε μια πρώτη ανταλλαγή σε σχέση με το περιουσιακό το οποίο εμείς, πρόσθεσε, όπως και ο ΓΓ, συνδέουμε με το εδαφικό.

    «Θα συνεχιστεί και το πήγαινε-έλα των ΗΕ μεταξύ των δύο πλευρών, με την ελπίδα ότι θα έχουμε κάποια αποτελέσματα ή θα έχουμε αποτελέσματα πριν από τη συνάντηση στο Green Tree», είπε. Όπως ανέφερε, η ημερομηνία για τη συνάντηση δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο υπάρχει πρόταση για να πραγματοποιηθεί δείπνο στις 21 Ιανουαρίου και να ακολουθήσουν συναντήσεις τις επόμενες δύο μέρες,22 και 23.

    Ερωτηθείς ποιο είναι το κύριο πρόβλημα στις εξωτερικές σχέσεις, στις συνομιλίες, και αν η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά τα δύο ομόσπονδα κρατίδια να έχουν τη δυνατότητα σύναψης χωριστών συμφωνιών με τρίτες χώρες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η δυνατότητα για απευθείας συμφωνίες για σχετικά θέματα, υπάρχει. Όπως είναι τα εμπορικά ζητήματα και τα πολιτιστικά, με μια ευρεία έννοια πολιτιστικά ζητήματα. Πάντοτε, όμως, σε γνώση της Κεντρικής Κυβέρνησης και σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση. Εδώ υπάρχουν διαφορές».

    Ερωτηθείς εάν τέθηκε, κατά τη σημερινή συνάντηση, το θέμα της απογραφής στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος είπε ότι «το θέσαμε εμείς, φυσιολογικά, διότι εμείς θέτουμε πολύ σοβαρά το θέμα της έγκυρης τοποθέτησης στοιχείων πάνω στο τραπέζι. Και βεβαίως, δεν δεχόμαστε τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς πως ό,τι στοιχεία δώσει ο καθένας στο θέμα της ιθαγένειας, αυτά είναι καλά δοσμένα και θα γίνουν αποδεκτά. Αυτά είναι εντελώς έξω από την πραγματικότητα».

    Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί με βάση και τα διεθνή δεδομένα και τους διεθνείς όρους. Αρα, ναι, να τεθούν στοιχεία πάνω στο τραπέζι αλλά η αναλογία πληθυσμού 4:1 για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα, εκ των ων ουκ άνευ».

    Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι παρατηρητές που προσέλαβε ο ΟΗΕ με συμβόλαιο, παρακολουθούν το θέμα «απογραφής» στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θα διερευνήσουμε και θα διευκρινίσουμε αυτό το θέμα με τον κ. Ντάουνερ όταν επιστρέψει τη Δευτέρα».

    [02] Μπάτενχαϊμ: Διμερείς επαφές ΗΕ με τις δύο πλευρές

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κατά τη σχεδόν δίωρη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, συνέχισαν τη συζήτηση στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων και το περιουσιακό, όπως δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

    Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα έχουν διμερείς επαφές και με τις δύο πλευρές για να συνεχίσουν τη συζήτηση επί αυτών των θεμάτων.

    Η κ. Μπάτενχαϊμ ανέφερε, επίσης, ότι οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, στις 15:00, ενώ η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα είναι τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, στις 10:00, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ερωτηθείσα εάν ο κ. Ντάουνερ πραγματοποιεί επαφές εκτός Κύπρου για το Κυπριακό, η κ. Μπάτενχαϊμ απάντησε ότι ο κ. Ντάουνερ, ``όποτε βρίσκεται εκτός του νησιού, σκέφτεται την Κύπρο πολύ, αλλά δεν μπορώ να σας πω πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή``.

    [03] Οι απεργίες δεν είναι η καλύτερη επιλογή, διαμηνύει ο Πρόεδρος

    Εκκληση να αποφύγουν τα απεργιακά μέτρα απηύθυνε προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά το πέρας των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε όλα τα θέματα που αφορούν τους εργαζομένους, δηλώνοντας παράλληλα ότι αιτήματα για συνεισφορά στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, πρέπει να κατευθυνθούν και προς τους έχοντες.

    Κληθείς να στείλει μήνυμα προς τις συντεχνίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι τα απεργιακά μέτρα «δεν είναι η καλύτερη επιλογή». Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των συντεχνιών να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «το ερώτημα είναι που πάμε; Ποια επίδραση θα έχουν και πόσο αρνητική θα είναι στην όλη προσπάθεια να εξισορροπήσουμε τα πράγματα στην οικονομία, για να μην τιμωρηθούμε. Διότι περί αυτού πρόκειται».

    Συνέχισε λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί περισσότερος διάλογος, «όμως ήταν και μια έκτακτη κατάσταση που μας υποχρέωσε να κινηθούμε πολύ γρήγορα, με έντονους ρυθμούς, και δεν έγινε ο διάλογος που θα έπρεπε να γίνει και κατά τη δική μου την εκτίμηση» ανέφερε.

    «Η έκκληση μου στις συντεχνίες είναι ότι πρέπει να αποφευχθούν απεργιακά μέτρα, και η διαβεβαίωσή μου είναι ότι θα συνεχίσουμε το διάλογο μαζί τους πάνω σε όλα τα ζητήματα, που αφορούν τους εργαζόμενους. Αυτό είναι η δική μου υπόσχεση και η δέσμευση της Κυβέρνησης» είπε ο Πρόεδρος.

    [04] ΥΠΟΙΚ: Ανάγκη εκσυγχρονισμού των Δημόσιων Υπηρεσιών

    Εξαγγέλθηκε τη Δευτέρα σε εκδήλωση στο Υπουργείο Οικονομικών και επίσημα η έναρξη ενός ιδιαίτερα σημαντικού εκσυγχρονιστικού έργου, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 2.199.905,00 ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15%.

    Οπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, σε χαιρετισμό του που διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, το Εργο με τίτλο «Αναδιοργάνωση και βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των Τμημάτων Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», Δικαιούχος του οποίου είναι το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή 2007-2013».

    Το Εργο υλοποιείται στο πλαίσιο του ειδικού στόχου «Αναβάθμιση της Διοικητικής Ικανότητας του Δημόσιου Τομέα και των Παρεχόμενων Υπηρεσιών», του Αξονα Προτεραιότητας 1, «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού και Προσαρμοστικότητα».

    Είπε πως τα αναμενόμενα οφέλη από το Εργο αυτό είναι η μείωση του διοικητικού κόστους που θα επέλθει κυρίως από την αποφυγή περιττών εργασιών, τη βελτιωμένη ροή διεργασιών και την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν σε έκδοση αδειών, εγγραφή ανέργων κ.τ.λ., αξιοποιώντας καλές πρακτικές που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 5 December 2011 - 14:29:11 UTC