Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΝΤ: Η Κύπρος αντιμετωπίζει αποθαρρυντικές οικονομικές προκλήσεις
  • [02] Φούλε: ``Η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και πλήρες μέλος της Ε.Ε»
  • [03] Το ΥΠΕΞ απαντά στις δηλώσεις Μπαγίς περί μοντέλου τύπου Ταϊβάν
  • [04] Συναντήσεις με κοινωνικούς εταίρους είχε το ΥΠΟΙΚ

  • [01] ΔΝΤ: Η Κύπρος αντιμετωπίζει αποθαρρυντικές οικονομικές προκλήσεις

    Η Κύπρος αντιμετωπίζει αποθαρρυντικές οικονομικές προκλήσεις λόγω της μειωμένης εξωτερικής ζήτησης, της αυξανόμενης έκθεσης της στην αναταραχή που επικρατεί στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και της επιδείνωσης των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στα συμπεράσματα του για την Κύπρο, που δημοσίευσε την Τρίτη.

    Το Εκτελεστικό Συμβούλιο Αξιολόγησης του ΔΝΤ, το οποίο ολοκλήρωσε τα συμπεράσματα του στις 18 Νοεμβρίου, καλεί τις κυπριακές αρχές ``να ενεργήσουν αποφασιστικά για την αποκατάσταση υγιών δημόσιων οικονομικών και τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος``.

    ``Η σταθερή εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επάνοδο στη διαρκή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα``, αναφέρει το ΔΝΤ, σημειώνοντας πως υποστηρίζει τα σχέδια των κυπριακών αρχών ``για την επίτευξη της δημοσιονομικής ισορροπίας στα επόμενα τρία χρόνια``.

    Επίσης, το ΔΝΤ εκφράζει ανησυχία για τα τρωτά σημεία, όπως αναφέρει, που προκύπτουν από τον μεγάλο τραπεζικό τομέα της Κύπρου.

    Στις τελευταίες εκτιμήσεις του, κατά την τελευταία επίσκεψη κλιμακίου του στην Κύπρο, στις 12 Οκτωβρίου, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η κυπριακή οικονομία θα μείνει στάσιμη το 2011 και θα παρουσιάσει μικρή συρρίκνωση το 2012 μέχρι 1%. Επίσης, εκτιμούσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 7% το 2011 και θα μειωθεί γύρω στο 4% το 2012.

    Ειδικότερα, στα συμπεράσματα του, το Εκτελεστικό Συμβούλιο Αξιολόγησης του ΔΝΤ αναφέρει πως συμφωνεί ότι ``μια φιλόδοξη και αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή είναι απαραίτητη για να επανακτηθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και να θέσει το ποσοστό του δημόσιου χρέους σε καθοδική πορεία``.

    Αναφέρει, επίσης, ότι υποστηρίζει ``τα σχέδια των κυπριακών αρχών για επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας στα επόμενα τρία χρόνια ως μια κατάλληλη στρατηγική για την ανάληψη της αναγκαίας δημοσιονομικής διόρθωσης, χωρίς να βλάπτουν αδικαιολόγητα τις προοπτικές ανάπτυξης``.

    Επίσης, θεωρεί πως η ενίσχυση της προσαρμογής των δημόσιων οικονομικών με μέτρα για αναστροφή των πρόσφατων αυξήσεων των μισθών του δημόσιου τομέα θα παράσχουν μια αξιόπιστη ένδειξη της δέσμευσης των κυπριακών αρχών στην εξυγίανση μεσοπρόθεσμα και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    ``Οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος επιδομάτων για το κόστος διαβίωσης θα είναι επίσης σημαντικό για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη βελτίωση της ευελιξίας των πραγματικών μισθών και της ανταγωνιστικότητας``, σημειώνει το ΔΝΤ.

    Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ``τη σημασία των άλλων φορολογικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των προσπαθειών εξυγίανσης`` και σημειώνει ότι ``οι προτεραιότητες θα πρέπει να περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου και τη θέσπιση δημοσιονομικών κανόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ``.

    Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη για τη μεταρρύθμιση των εθνικών συστημάτων σύνταξης και υγείας, τα οποία απειλούν``, όπως αναφέρει, ``να ασκήσουν πιέσεις στον προϋπολογισμό καθώς ο πληθυσμός γερνάει``.

    Το ΔΝΤ εκφράζει ανησυχία για τα τρωτά σημεία που προκύπτουν από τον μεγάλο τραπεζικό τομέα της Κύπρου και την πιθανότητα ανεπιθύμητων πιέσεων στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία, στο πλαίσιο της αποδυνάμωσης των ισολογισμών.

    Επιπλέον, τονίζει τη σημασία της οικοδόμησης συνετής κεφαλαιακής εφεδρείας και τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    ``Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να υποστηριχθούν από σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και την άμεση ψήφιση νομοθεσίας που θα παρέχει στις αρχές πλήρεις εξουσίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εάν είναι απαραίτητο``, αναφέρει το ΔΝΤ.

    Τέλος, το ΔΝΤ σημειώνει ότι ``τα Συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται στενά και να τεθούν υπό το ίδιο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, όπως οι τράπεζες``.

    [02] Φούλε: ``Η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και πλήρες μέλος της Ε.Ε»

    Η Κύπρος είναι «κυρίαρχο κράτος» και πλήρες μέλος της Ε.Ε», επεσήμανε ο Επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η Κομισιόν σέβεται την απόφαση του Συμβουλίου το οποίο καθόρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Η τοποθέτηση αυτή του κ. Φούλε έγινε ενώπιον της 67ης Συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγκίς, και η εκπρόσωπος της Πολωνικής Προεδρίας Γκραζίνα Μπερνατόβιτς, αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών

    Ο κ. Φούλε πρόσθεσε επίσης ότι τόσο η Ε.Ε, όσο και ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη-μέλη αποτελεί συστατικό στοιχείο της ένταξής της στην Ε.Ε. Υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις για ένταξη ενός κράτους στην Ε.Ε λαμβάνονται με ομοφωνία. Αναφορικά με τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Φούλε υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι ο Κανονισμός εκκρεμεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε-Τουρκίας τοποθετήθηκε και ο κ. Μπαγίς, ο οποίος επέμεινε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι «μισή», κατά την έκφρασή του και ότι για να καταστεί πλήρης θα πρέπει μέχρι τον προσεχή Ιούνιο να λυθεί το Κυπριακό. Ο κ. Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο ο ήλιος «ανατέλλει πάνω από δύο κράτη» και πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση «ισότιμης συμμετοχής». Επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα στηρίξει οποιανδήποτε λύση αποφασίσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    [03] Το ΥΠΕΞ απαντά στις δηλώσεις Μπαγίς περί μοντέλου τύπου Ταϊβάν

    Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει το ανυπόστατο και απαράδεκτο της διασύνδεσης που επιχειρεί ο Τούρκος Υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Eνωσης Εγκεμέν Μπαγίς μεταξύ της πραγματοποίησης απευθείας πτήσεων προς και από τα κατεχόμενα και του ανοίγματος των λιμένων, αερολιμένων και εθνικού εναέριου χώρου της Τουρκίας σε κυπριακά σκάφη.

    Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε σε υιοθέτηση μοντέλου τύπου Ταϊβάν με την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων προς και από τον παράνομο αερολιμένα στην κατεχόμενη Τύμπου.

    «Πραγματική πρόθεση της Τουρκίας δεν είναι η επιτυχής κατάληξη της υπό εξέλιξη διαπραγματευτικής διαδικασίας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, αλλά η αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων και η υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [04] Συναντήσεις με κοινωνικούς εταίρους είχε το ΥΠΟΙΚ

    Εκ του σύνεγγυς επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους (συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις) είχε την Τρίτη ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, κατά τις οποίες παρουσίασε τις διαφοροποιημένες προτάσεις της Κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, μετά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

    Οι μεν συντεχνίες τονίζουν ότι δεν επιθυμούν να βρεθούν προ τετελεσμένων, ενώ ΟΕΒ και ΚΕΒΕ αναμένουν το τελικό πακέτο που θα περιέχει και τα μέτρα για αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας και μετά θα δώσουν την τελική τους τοποθέτηση.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τον κ. Πατσαλίδη, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης χαιρέτισε τη συναίνεση που επικράτησε μεταξύ Προέδρου Χριστόφια και Νίκου Αναστασιάδη.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Πατσαλίδης τους ενημέρωσε για τα μέτρα τα οποία προτίθεται η Κυβέρνηση να συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις και ότι θα παρουσιάσει τα μέτρα αυτά στα συλλογικά όργανα της Ομοσπονδίας προκειμένου να δοθεί η τελική τοποθέτηση.

    Και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πειλίδης χαιρέτισε τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Αναστασιάδη ``έστω και στο παρά πέντε, διότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα του γκρεμού``, όπως είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 November 2011 - 18:29:12 UTC