Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλληλοκατανόηση για την οικονομία ζητά ο Πρόεδρος Χριστόφιας
  • [02] Ο Αρχηγός της ΕΦ ενημέρωσε την ΕΕ για την Κυπριακή Προεδρία

  • [01] Αλληλοκατανόηση για την οικονομία ζητά ο Πρόεδρος Χριστόφιας

    Η δική μας η δουλειά και το καθήκον αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει αλληλοκατανόηση ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας την επιστολή του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, που εστάλη στην Κύπρο και σε άλλες τέσσερεις χώρες για την οικονομία.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Πρότυπου Κέντρου Ημέρας του Συνδέσμου Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία ``Απόστολος Λουκάς`` στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτή είναι η ΕΕ, έχει κανόνες, ο Ολι Ρεν κάνει τη δουλειά του και εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας``.

    ``Η δική μας η δουλειά και το καθήκον αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει αλληλοκατανόηση ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να μην μπούμε σε μηχανισμούς, διότι αν μπούμε σε μηχανισμούς τα πράγματα θα είναι χειρότερα για ολόκληρο τον κυπριακό λαό``, συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί κάποιο πακέτο μέτρων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως ``συνεχώς συζητούμε πακέτα μέτρων. Το θέμα είναι να γίνουν αποδεκτά από τους κοινωνικούς εταίρους και να δείξει κατανόηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων``.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι οι κοινωνικοί εταίροι παρουσιάζονται αρνητικοί, ο Πρόεδρος απάντησε πως ``θα δείξει αν διαφωνούν. Μόλις άρχισε ο κοινωνικός διάλογος``.

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει κάτι που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ``τίποτε απολύτως. Ακόμα δεν έχουμε τα στοιχεία και όταν θα τα έχουμε θα τα δώσουμε``.

    Όσον αφορά τις αντιδράσεις για τη μετάβασή του στην πλατφόρμα ``Όμηρος`` και τα σχόλια ότι η επίσκεψη ήταν ``one man show``, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: ``ο Πρόεδρος είναι one man, δεν είναι many men και η πλατφόρμα έχει ειδικές προδιαγραφές και δεν προσφέρεται για peoples show``.

    ``Ο Πρόεδρος έκανε το καθήκον του. Πήγε επιτόπου να δει και να ακούσει, αν θέλετε, από καθήκον, αλλά ήμουνα και περίεργος να δω τι είναι αυτό το πράγμα με το οποίο ασχολείται η υφήλιος ουσιαστικά, όχι μόνο η περιοχή, αλλά η υφήλιος, για να έχω από πρώτο χέρι ενημέρωση και είχαμε``, συμπλήρωσε.

    Είπε επίσης ότι ``εάν μπορούσαν να πάνε και 100 δημοσιογράφοι, εγώ θα το ήθελα, για να είναι και μαζικό το show. Αλλά μεριμνήσαμε να πάνε τα κανάλια και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και να δώσουν όλες τις πληροφορίες που χρειαζόντουσαν στο λαό και αυτές που μπορούσαν να δώσουν και μπορούσαμε και εμείς να δώσουμε, δόθηκαν``.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος τους υποσχέθηκε παλαιότερα ότι οι δημοσιογράφοι θα μεταβούν στην πλατφόρμα και θα τον υποδεχθούν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``αυτό έγινε διότι είχαμε διαβεβαιώσεις από τη Noble ότι θα μπορούσαν να πάρουν τους δημοσιογράφους και δεν μπόρεσαν να τους πάρουν``, ενώ διερωτήθηκε εάν και γι αυτό το θέμα ευθύνεται ο ίδιος.

    [02] Ο Αρχηγός της ΕΦ ενημέρωσε την ΕΕ για την Κυπριακή Προεδρία

    Οι προτάσεις για την ομαδοποίηση και κοινή χρήση των στρατιωτικών δυνατοτήτων (pooling and sharing), που αποτελεί πρωτοβουλία των κρατών μελών για την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών Δυνατοτήτων, ήταν το βασικό θέμα της σημερινής Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Στη Σύνοδο, την Κύπρο εκπροσώπησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης.

    Εγινε, επίσης, ενημέρωση από τους Επιχειρησιακούς Διοικητές της Στρατιωτικής Επιχείρησης της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη (ALTHEA), της Ναυτικής Επιχείρησης στη Σομαλία (ATALANTA), της Αποστολής για εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σομαλίας (EUTM Somalia), σχετικά με την εξέλιξη των παραπάνω Επιχειρήσεων.

    Από την πλευρά της η Υπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Κάθριν Αστον ενημέρωσε για τις προοπτικές της Συνολικής Προσέγγισης που πρόκειται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις χώρες του Κέρατος της Αφρικής (Τζιπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία, Κένυα, Σομαλία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Ουγκάντα και Υεμένη).

    Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ενημέρωσε ξεχωριστά τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας αλλά και το Γενικό Διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, με έμφαση στις προτεραιότητες και την πρόοδο των μέχρι τώρα προπαρασκευαστικών ενεργειών στα θέματα που αφορούν την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 November 2011 - 18:29:10 UTC