Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
  • [02] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΟΣ - ΣΤΗΡΙΞΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [04] ΓΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

    Νέα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Κύπρου στις διεθνείς αγορές και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

    Πρόκειται για την παγοποίηση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τα επόμενα δύο χρόνια με εξοικονόμηση 365 εκ. ευρώ, την κλιμακωτή επιβάρυνση των υψηλότερων μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα δυο χρόνια και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων με εγχώρια δραστηριότητα μέσω της καταβολής ενός τέλους 0,5% επί του ετήσιου τους τζίρου για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Επίσης ο Κίκης Καζαμίας απηύθυνε έκκληση προς τις Τράπεζες και τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων (ΕΤΥΚ) όπως ακολουθήσουν τα βήματα της Κυβέρνησης και πράξουν το ίδιο.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει με τις συντεχνίες από Δευτέρας για να ξεκινήσει ο διάλογος.

    [02] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΟΣ - ΣΤΗΡΙΞΗ

    Μήνυμα ασφάλειας προς την Κύπρο και το λαό της, αλλά και συνεργασίας και συνεννόησης προς την Τουρκία, έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν έχει σε τίποτα αποδυναμώσει το αμυντικό σύστημα της Ελλάδας, η οποία αποτελεί εγγύηση για την Κύπρο και το λαό της, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η παρουσία του στην Κύπρο έχει σημειολογικό, συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με την οποία κορυφώθηκε το πολιτικό του πρόγραμμα στην Κύπρο, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η παρουσία του έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, διότι εμβάθυνε τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο Υπουργεία. «Προχωρήσαμε σε μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον», είπε.

    Σημειολογικό, συνέχισε, «γιατί δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα. Συμβολικό διότι διαχρονικά η ενότητα, η αλληλεγγύη ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ως έννοιες επικαιροποιούνται».

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η εδώ παρουσία του συμπίπτει με μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή στην πορεία του Κυπριακού, το οποίο, όπως ανέφερε, «είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας της εθνικής μας πολιτικής. Είναι κρίσιμες οι στιγμές, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αλλαγή πορείας, κυρίως με ευθύνης της άλλης πλευράς», πρόσθεσε.

    Ο Ελληνας Υπουργός σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δίνει το δικό του αγώνα στο εθνικό θέμα και πως οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου διαπνέονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τόνισε, ότι είναι σημαντικό στην Κύπρο να ενωθούν οι δυνάμεις, όπως έγινε στην Ελλάδα με τη νέα μεταβατική Κυβέρνηση.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Εξισώθηκαν τα ποσοστά ανεργίας ανδρών και γυναικών, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

    «Το ποσοστό των ανδρών στην απασχόληση από 85,2% κατήλθε στο 81,6%,

    ενώ των γυναικών παρέμεινε περίπου αμετάβλητο στο 68,2%, ενώ τα ποσοστά ανεργίας στα δυο φύλα έχουν σχεδόν εξισωθεί, αφού το ποσοστό

    των γυναικών από 4,6% αυξήθηκε στο 7,0% και των ανδρών από 3,4% έφτασε στο 7,2%», είπε η κ. Χαραλάμπους.

    Σε χαιρετισμό της σε ημερίδα με θέμα «Διεθνής Οικονομική Κρίση και Ευρωπαϊκές Στρατηγικές/Πολιτικές Ισότητας των Φύλων», τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Γιώργος Παπαγεωργίου, η Υπουργός Εργασίας αναφέρει πως «παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η παρούσα κρίση έχει πλήξει και άνδρες και γυναίκες, και ότι η ανεργία ανάμεσα στα δύο φύλα έχει καταστεί πιο ομοιογενής, εντούτοις δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η διάσταση του φύλου και οι παραδοσιακές ανισότητες οξύνονται εν μέσω κρίσης».

    Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι «ως Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι το κεφάλαιο της ισότητας είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο από τις δημοσιονομικές δυσκολίες».

    Είπε πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αύξηση της γυναικείας απασχόλησης και συμμετοχής των γυναικών στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, όπως και οι ενέργειες για πολιτικές που να βοηθούν τις γυναίκες να συνδυάζουν αποτελεσματικά τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις».

    [04] ΓΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

    Πλεόνασμα 86,5 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασαν το γ τρίμηνο του 2011 οι οικονομικοί λογαριασμοί της Γενικής Κυβέρνησης, σε σύγκριση με έλλειμμα 105,7 εκ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, ενώ αύξηση 8,3% σημείωσαν τα έσοδα και μείωση 2,1% κατέγραψαν οι δαπάνες, σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τη Στατιστική Υπηρεσία.

    Το πλεόνασμα που σημειώθηκε στο γ τρίμηνο του 2011 είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του εννιαμήνου του 2011 στα 540 εκ. ευρώ, από έλλειμμα 626,5 εκ. ευρώ στο α εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    Τα συνολικά έσοδα, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ανήλθαν στα 5.232,6 εκ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν στα 5.772,6 εκ. ευρώ.

    Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο α τρίμηνο του έτους είχε ανέλθει στα 310,7 εκ. ευρώ και στο β τρίμηνο στα 315,8 εκ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, που καταρτίζονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα, τα συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν το γ τρίμηνο του 2011 σε 1.978,4 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,3% από την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ενώ οι συνολικές δαπάνες μειώθηκαν σε 1.891,9 εκ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 2,1%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 November 2011 - 14:29:15 UTC