Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠΟΙΚ - ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΟΡΑ - ΔΑΝΕΙΑ
  • [03] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ
  • [04] ΚΑΜΙΝΑΡΑ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Διαδικαστικού χαρακτήρα ήταν η πρώτη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου μετά και τη διήμερη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι έχουν καθοριστεί οι ημερομηνίες των προσεχών συναντήσεων.

    ``Οπως έχει ανακοινωθεί``, είπε, ``η συνάντηση σήμερα ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα``.

    Πρόσθεσε ότι ``έχουν καθοριστεί ημερομηνίες συναντήσεων με τον κ. Ερογλου και με τους ανθρώπους των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή ήταν η εξέλιξη σήμερα, για αυτό ήταν και πολύ σύντομη η συνάντηση``.

    [02] ΥΠΟΙΚ - ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΟΡΑ - ΔΑΝΕΙΑ

    Καμία ασυνήθιστη δανειοληπτική δραστηριότητα του Δημοσίου από την εγχώρια αγορά δεν έχει γίνει κατά την περίοδο 2008 - 2011 και ο ισχυρισμός ότι το Δημόσιο απορρόφησε τις πιστώσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος είναι, το λιγότερο, εσφαλμένος, αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σε σχέση με άντληση ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι ``η συμμετοχή των κυπριακών τραπεζών στους τίτλους του κυπριακού Δημοσίου έχει διατηρηθεί σταθερή``, ότι ``η ρευστότητα στην οικονομία έχει ενισχυθεί από τις εκδόσεις χρέους στο εξωτερικό`` και ότι ``το κράτος έχει εκδώσει προς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ειδικούς κυβερνητικούς τίτλους ύψους 3 δισ. ευρώ ως εργαλείο άντλησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)``.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η καθαρή χρηματοδότηση του κράτους για το τρέχον έτος από τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι της τάξεως των 842 εκ ευρώ. Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η συμμετοχή των κυπριακών τραπεζών στους τίτλους του Κυπριακού Δημοσίου ``από το 2004 μέχρι σήμερα δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά``, προσθέτοντας ότι ``ο μέσος όρος επένδυσης των κυπριακών τραπεζών κατά την έκδοση για την τετραετία 2004-2007 ήταν 3,298 δισ. ευρώ, ενώ για την τετραετία 2008 - 2011 είναι 3,054 δισ. ευρώ``.

    Αναφέρει, επίσης, ότι ``η άντληση κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα υπολογίζεται στα 1501 εκ ευρώ στο διάστημα 2009-2011 ή περίπου 500 εκ. ευρώ ανά έτος`` και προσθέτει ότι ``το ποσό αυτό είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την εξέλιξη των καταθέσεων των τραπεζών μεταξύ Δεκεμβρίου 2008 και Σεπτεμβρίου 2011, οι οποίες αυξήθηκαν από 56 δισ. ευρώ σε 69,8 δισ. ευρώ, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση παροχής δανείων που σημειώθηκε κατά το ίδιο διάστημα από τις τράπεζες από 54,4 δισ. ευρώ σε 67,6 δισ. ευρώ``. Περαιτέρω, συνεχίζει, οι κυπριακοί τίτλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

    [03] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ

    Αύξηση σημείωσε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Οκτώβριο, μικρή αύξηση σημειώθηκε και στην ΕΕ, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα Eurostat, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε στην Κύπρο στο 3,2% από 2,5% το Σεπτέμβριο.

    Στην ευρωζώνη ο μέσος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,0%, ενώ στο σύνολο της ΕΕ κυμάνθηκε στο 3,4% από 3,3% το Σεπτέμβριο. Στην Ελλάδα το ποσοστό πληθωρισμού παρέμεινε στο 2,9%. Στο σύνολο της ΕΕ οι μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που σημειώθηκαν σε ετήσια βάση (Οκτώβριος 2011/Οκτώβριος 2010) ήταν οι εξής: ενέργεια +11,7%, τσιγάρα, οινοπνευματώδη +3,4%, μεταφορές +5,4%, κατοικία +4,7%, εστιατόρια/ξενοδοχεία +1,8%, εκπαίδευση 1,6%, υγεία +1,5%, οικιακός εξοπλισμός +1,0%, είδη ένδυσης +0,3%, προϊόντα διατροφής +2,3%, τηλεπικοινωνίες -1,1%.

    Το ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφηκε σε κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης τον Αύγουστο ήταν το εξής: Εσθονία 4,7%, Σλοβακία 4,6%, Πορτογαλία 4,0%, Αυστρία 3,8%, Λουξεμβούργο 3,8%, Ιταλία 3,8%, Βέλγιο 3,4%, Φινλανδία 3,2%, Κύπρος 3,2%, Ισπανία 3,0%, Σλοβενία 2,9%, Ελλάδα 2,9%, Γερμανία 2,9%, Ολλανδία 2,8%, Γαλλία 2,4%, Μάλτα 2,4%, Ιρλανδία 1,5%.

    [04] ΚΑΜΙΝΑΡΑ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    «Παρά τη μεγάλη πρόοδο, οι γυναίκες, παρόλο που υπερτερούν σε θέματα εκπαίδευσης, εξακολουθούν να υστερούν κατά πολύ σε σχέση με τους άνδρες στα ποσοστά απασχόλησης όπως επίσης και στις αμοιβές», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ανδρούλλα Καμιναρά.

    Σε ομιλία της σε εκδήλωση της Αρχής Ισότητας με θέμα «Οι μηχανισμοί προώθησης της Ισης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση», η κ. Καμιναρά είπε ότι «οι γυναίκες αποτελούν το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίων στην ΕΕ, ο αριθμός των γυναικών που εργάζεται αυξάνεται σταθερά και από το 2000, οι γυναίκες εργαζόμενες έχουν πάρει τα τρία τέταρτα των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη. Ομως», συνέχισε, «παρ` όλες τις προσπάθειές μας, υπάρχουν θέματα που πρέπει να λύσουμε- κυρίως όσον αφορά την Ιση Μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση».

    Οσον αφορά στο ποσοστό των γυναικών στο ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό, η κ. Καμιναρά ανέφερε ότι αυτό έχει αυξηθεί, από 52% το 1998 σε σχεδόν 60% με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία. «Η Κύπρος κυμαίνεται περί του ευρωπαϊκού μέσου όρου, περίπου στο 63%. Αλλά και πάλι, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας της ΕΕ είναι χαμηλότερη από σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 72%. Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ευρώπη αποτελούν μόνο το 33,2% των αυτοαπασχολούμενων- ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό», πρόσθεσε.

    Η κ. Καμιναρά σημείωσε ότι η αύξηση της απασχόλησης των γυναικών θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα, συμπλήρωσε, και τα 27 κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει να ανεβάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο της απασχόλησης στο 75%. Η κ. Καμιναρά είπε στη συνέχεια πως ένας τρόπος για να επιτευχθεί η αύξηση της γυναικείας απασχόλησης είναι να βελτιωθούν οι μηχανισμοί προώθησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης για τις γυναίκες. «Για αυτό, πρέπει να επικεντρωθούμε σε τομείς όπως η δια βίου μάθηση, οι οποίοι δίνουν επιπλέον εφόδια σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι γυναίκες», είπε.

    Σε σχέση με το χάσμα στις αμοιβές των δύο φύλων, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ του μέσου εισοδήματος ανδρών και γυναικών εργαζομένων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, η κ. Καμιναρά είπε ότι στην ΕΕ, το χάσμα αυτό κυμαίνεται στο 18%, ενώ στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 22% περίπου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 November 2011 - 18:29:13 UTC