Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΡΕΝ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

  • [01] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΡΕΝ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Τρεις χώρες της ευρωζώνης, η Κύπρος, η Μάλτα και το Βέλγιο, και δύο χώρες εκτός ευρωζώνης, η Πολωνίας και η Ουγγαρία, θα πρέπει να υποβάλουν συγκεκριμένα μέτρα στην Κομισιόν μέχρι το Δεκέβριο, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012.

    Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για το ευρώ Ολι Ρεν, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, όπου παρουσίασε τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις για την περίοδο 2011-2013. Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στις πέντε χώρες, αφενός μεν γιατί βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και αφετέρου διότι πρέπει με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει να το επαναφέρουν κάτω του 3% του ΑΕΠ, ορισμένες το 2011 και άλλες, όπως η Κύπρος, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ρεν, με βάση τις σημερινές προβλέψεις διαπιστώνεται ότι ένας αριθμός κρατών που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εμφανίζονται να μην διορθώνουν το έλλειμμά τους με μόνιμο και βιώσιμο τρόπο. Πρόσθεσε ότι «οι χώρες για τις οποίες το χρονοδιάγραμμα διόρθωσης είναι το 2011 φέτος ή το 2012 τον επόμενο χρόνο, πρέπει να αξιοποιήσουν το χρόνο μέχρι η νέα οικονομική διακυβέρνηση να τεθεί σε ισχύ». Αυτές οι χώρες, περιλαμβάνουν σε αλφαβητική σειρά το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Μάλτα και την Πολωνία.

    Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ενημέρωσε ήδη, όπως είπε, τους Υπουργούς Οικονομικών των παραπάνω χωρών την περασμένη Τρίτη, στο περιθώριο της συνεδρίας του Συμβουλίου ECO-FIN, ενώ εντός της μέρας αποστέλλει και επιστολές για συγκεκριμενοποίηση των αιτημάτων.

    Η Κομισιόν ζητάει μέτρα πριν τις 15 Δεκεμβρίου, γιατί από την παραπάνω ημερομηνία τίθεται σε ισχύ οι νέοι κοινοτικοί κανόνες περί οικονομικής διακυβέρνησης που είναι εξαιρετικά αυστηροί σε σχέση με τους σημερινούς, αφού προβλέπουν την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους στόχους. Με άλλα λόγια εάν σταλούν τα νέα μέτρα στις Βρυξέλλες πριν τις 15 Δεκεμβρίου, αυτό θα γίνει με τον ισχύοντα σήμερα μηχανισμό που δεν προβλέπει την επιβολή προστίμου στην παρούσα φάση.

    Αναφορικά με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η φθινοπωρινή έκθεση είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ αναθεωρεί προς το χειρότερο και τις εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ στην Κύπρο παρά την εξαιρετική τουριστική σεζόν επλήγη το 2011 από την έκρηξη στη ναυτική βάση Μαρί με αποτέλεσμα να μην αναμένεται να ξεπεράσει το 0,3% το 2011, ενώ για το 2012 προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση με μηδενική αύξηση, ενώ για το 2013 προβλέπεται αύξηση 1,8%.

    Το δημόσιο έλλειμμα θα κυμανθεί φέτος στο 6,7% φέτος και το χρόνου στο 4,9%, δηλαδή θα είναι εκτός στόχου για το 2012, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

    Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια για να φτάσει στο 70,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013. Φυσικά, η πρόβλεψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τα νέα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, ούτε στο χρέος ούτε στο έλλειμμα.

    Η μικρή έως μηδενική ανάπτυξη θα πλήξει την απασχόληση με αποτέλεσμα να εκτιμάται μια αύξηση της ανεργία για φέτος και του χρόνου, ενώ θα μειωθεί ελαφρώς το 2013 στο 7,1% του ενεργού πληθυσμού.

    Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω της επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης των εισαγωγών θα μειωθεί, ενώ θα υποχωρήσει και ο πληθωρισμός από το 3,4% φέτος στο 2,3% το 2013.

    -Το Κεφάλαιο της έκθεσης για την Κύπρο

    Το κυπριακό ΑΕΠ εμφάνισε ανάπτυξη 1,5% το α` εξάμηνο του 2011, αλλά παρά την εξαιρετική τουριστική σεζόν, η αναπτυξιακή προοπτική του 2011 έχει πληγεί βαρύτατα από την έκρηξη, αναφέρει το κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην πορεία της κυπριακής οικονομίας.

    Σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται να συνεχισθεί η συρρίκνωση της εσωτερικής ζήτησης λόγω επιδείνωσης αγοράς εργασίας και δυσμενούς προοπτικής, το ίδιο θα συμβεί με επενδύσεις λόγω πτώσης της διεθνούς ζήτησης ακινήτων και της ανάγκης εξυγίανσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

    Η έκθεση προβλέπει αύξηση των εξαγωγών λόγω τουρισμού, των τραπεζικών και των άλλων υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, καθώς και της «αστάθειας» σε ανταγωνιστικές αγορές της Μέσης Ανατολής (τουριστικοί προορισμοί).

    Προβλέπεται ανάκαμψη μόνο το 2013, μετά από στασιμότητα το 2012, καθώς επίσης επιδείνωση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών και των καταναλωτών. Η ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα θα είναι αρνητική από μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά θα βελτιωθεί βελτίωση στο β` εξάμηνο 2012 λόγω τουρισμού και επανεκκίνησης επενδύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε ανοικοδόμηση σε περιοχή Μαρί, αναφέρει η Κομισιόν.

    Σύμφωνα με την έκθεση. οι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία από την κατάσταση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα «δεν είναι αμελητέοι». Ωστόσο, όπως τονίζει, η επιτυχής δημοσιονομική προσαρμογή, το φυσικό αέριο και η αναταραχή στη Μέση ανατολή λειτουργούν προς όφελος της Κύπρου, που ίσως καρπωθεί ιδιαίτερα της εικόνα «ασφαλούς καταφυγίου» για άλλους δραστηριοποιούμενους παραδοσιακά στην περιοχή.

    Ο πληθωρισμός βαίνει αυξανόμενος λόγω τιμών ενέργειας και αναπροσαρμογής ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα τον Ιούλιο, αλλά αναμένεται εκτόνωση το 2012 και επιστροφή σε κανονικά επίπεδα το 2013, υπογραμμίζει η έκθεση.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών υποχωρεί, μεταξύ άλλων λόγω περιορισμού επενδύσεων από υπερχρεωμένο ιδιωτικό τομέα που τώρα προσπαθεί να εξυγιανθεί. Πάντως, στο 7,25% ΑΕΠ το έλλειμμα παραμένει μεγάλο, έστω και αν βαίνει βραδέως μειούμενο.

    Το δημόσιο στο 6,7% ΑΕΠ το 2011 από 5,3% το 2010, πολύ πάνω από πρόβλεψη του προγράμματος σταθερότητας (4%), κυρίως λόγω χαμηλότερων του αναμενόμενου εσόδων (2,25 μονάδες ΑΕΠ), από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της κερδοφορίας επιχειρήσεων, την έκρηξη στη Μαρί και των ελαφρώς υψηλότερων δαπανών (0,5 μονάδες) από επιδόματα ανεργίας και αποζημιώσεις απολυόμενων, καθώς και το αυξημένο κόστος δανεισμού.

    Επισημαίνεται επίσης ότι δύο κεντρικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, μείωση επιδομάτων και αύξηση ΦΠΑ από 15% σε 17% δεν έχουν ακόμα εφαρμοσθεί. Προβλέπεται έτσι έλλειμμα 4,9% έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού 2,8%, αναμένοντας λιγότερο αυξημένα έσοδα και πιθανές υπερβάσεις δαπανών, ειδικά σε τομείς όπως μισθοί και επιδόματα. Δεν λαμβάνονται υπ` όψιν για πρόβλεψη συζητούμενα μέτρα, όπως τα προαναφερθέντα, που είναι ακόμα ασαφή ή δεν έχουν εφαρμοσθεί.

    Για 2013 έλλειμμα θα μειωθεί στο 4,7% λόγω της μείωσης των θέσεων στο δημόσιο (αναλογία προσλήψεων απολύσεων 1-4), ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί λόγω και μικρής ανάπτυξης θα φτάσει στο 71% ΑΕΠ το 2013, συμπεριλαμβανομένων εισφορών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), στη στήριξη της Ελλάδας και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)

    -Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της κυπριακής οικονομία την περίοδο 2011-2013:

    ΑΕΠ (ετήσια % μεταβολή): +0,3% το 2011, 0,0% το 2012 και +1,8% το 2013

    Πληθωρισμός (ετήσιος εναρμονισμένος): 3,4% το 2011, 2,8% το 2012, 2,3% το 2013

    Δημόσιο έλλειμμα (σε % ΑΕΠ): -6,7% το 2011, -4,9% το 2012, -4,7% το 2013

    Δημόσιο χρέος (σε % ΑΕΠ): 64,9% το 2011, 68,4% το 2012, 70,9% το 2013

    Ισοζύγιο τρεχουσων συναλλαγών (σε % ΑΕΠ): -7,3% το 2011, -6,7% το 2012, -6,1% το 2013

    Ανεργία (σε % ενεργού πληθυσμού): 7,2% το 2011, 7,5% το 2012, 7,1% το 2013

    Απασχόληση (ετήσια % μεταβολή): -1,0% το 2011,-0,2% το 2012, +0,4% το 2013

    Ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (ετήσια % μεταβολή): -8,0% το 2011,+5,0% το 2012, +1,0% το 2013.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

    Δυσφορία με τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένοι οίκοι αξιολόγησης με αποτέλεσμα να δημιουργούν ανησυχία στις χρηματαγορές, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, σημειώνοντας ότι οι οίκοι αυτοί «γίνονται μέρος του προβλήματος».

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση επεξεργάζεται και τρίτο πακέτο μέτρων για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, ο κ. Καζαμίας έκαμε λόγο για παραφιλολογία, διευκρινίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν εννοεί τους λειτουργούς των ΜΜΕ οι οποίοι κάμνουν τη δουλεία τους.

    «Ακούσετε τον Υπουργό να κάμει κάποια αναφορά;» πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου παραμένει ελεγχόμενη, παρά τις υποβαθμίσεις της οικονομίας και των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης και τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

    Ο Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει ανησυχία για να επισημάνει ότι εδώ ανησυχούν χώρες με πιστοληπτική ικανότητα triple A.

    Ο κ. Καζαμίας εξέφρασε, παράλληλα, δυσφορία για τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένοι οίκοι αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτοί οι οίκοι είναι μέρος του προβλήματος μας.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει για μια ακόμη φορά την ανακήρυξη του τουρκικού κατοχικού ψευδοκράτους και επαναλαμβάνει την απαίτηση για ανάκληση της παρανομίας, με την ελπίδα ότι θα τεθεί επιτέλους σε εφαρμογή το διεθνές δίκαιο και στην περίπτωση της Κύπρου.

    Αυτό δήλωσε σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους και στην Ημέρα Ανάμνησης όσων έχασαν τη ζωή τους στους δύο παγκοσμίους πολέμους, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Λ. Ομήρου.

    ``Την ερχόμενη Τρίτη συμπληρώνονται είκοσι οκτώ χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα υπό τουρκική κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταστρατηγώντας το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη, αγνοώντας παράλληλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προχώρησαν σε αυτή την παράνομη ενέργεια. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν έτυχε καμιάς διεθνούς αναγνώρισης, αποτελεί την πλέον έμπρακτη επιβεβαίωση των διχοτομικών σχεδίων της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου``, πρόσθεσε.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε ο κ. Ομήρου, επαναδιακηρύσσει ότι εμμένει σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα τερματίζει την παρανομία, την κατοχή και τον εποικισμό και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα της Κύπρου και ολόκληρου του λαού της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Ο Πρόεδρος της Βουλής, στην αναφορά του, ανέφερε ότι ``τιμούμε επίσης σήμερα, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Ανάμνησης, τα θύματα του Α΄ και του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 10 November 2011 - 16:29:12 UTC