Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΥΣΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΤΗΡΙΞΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΑΦΑΛΑΤΩΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ο πιθανός εντοπισμός κοιτάσματος υδρογονανθράκων θα δώσει προοπτική μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι μελλοντικές γενιές, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο χώρο της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία και για τον τόπο ευρύτερα και είναι απαραίτητο όπως επιδειχθεί υπευθυνότητα από όλους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας και ειδικότερα της πανευρωπαϊκής κρίσης. Τα βάρη πρέπει να τα επωμιστούμε όλοι ισότιμα και δίκαια με την έννοια της δυνατότητας που έχουν οι διάφορες τάξεις και στρώματα να τα σηκώσουν, υπέδειξε.

    Η Κυβέρνηση, είπε, αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ως όχημα ανάπτυξης. Το ΚΕΒΕ, είπε, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στη στήριξη και υποβοήθηση των επιχειρήσεων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που δεν μπορούσε παρά να επηρεάσει και την Κύπρο. Ανέφερε ότι σημαντικοί τομείς όπως η μεταποίηση και οι κατασκευές επηρεάστηκαν αισθητά από τη μείωση στην εξωτερική ζήτηση, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, την αύξηση στην ανεργία και τη μείωση των δημοσιονομικών εσόδων του κράτους. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και η διασύνδεση της κυπριακής οικονομίας με την ελληνική και ιδιαίτερα η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά έχουν δημιουργήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα πρόσθετες δυσκολίες.

    Στις δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους οργανωμένους φορείς του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και με τους εκπροσώπους των οργανώσεων των εργαζομένων έχει καταφέρει να προωθήσει σειρά μέτρων για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας όπως και για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Παράλληλα μεριμνούμε, ένεκα της κοινωνικής ευαισθησίας αυτής της Κυβέρνησης να στηρίζονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση, είπε, έχει καταθέσει τρία εξειδικευμένα νομοσχέδια στη Βουλή που με την έγκρισή τους θα δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προκύψει στον τραπεζικό τομέα λόγω της έκθεσης στα ελληνικά ομόλογα.

    Ως αποτέλεσμα της πολιτικής του κράτους, έχουμε φέτος μια εντυπωσιακή για τα διεθνή δεδομένα αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό και αύξηση των εξαγωγών. Στόχος μας, με την επικράτηση της αναγκαίας ηρεμίας στην αγορά, η σταδιακή βελτίωση του λιανικού εμπορίου. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο έχουν αυξηθεί φέτος κατά 11,1% στα 2,0 σχεδόν εκατομμύρια τουριστών μέχρι το Σεπτέμβρη, ενώ τα έσοδα για την ίδια εννεάμηνη περίοδο έχουν αυξηθεί κατά 14,4% στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για ανάπτυξη των μεγάλων έργων υποδομής μέσω του ιδιωτικού τομέα και ενθαρρύνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο νησί. Κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου να αυξήσει τις επενδύσεις και τις προσπάθειες του για συμβολή στην ανάπτυξη.

    Σημειώνουμε επίσης το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των ξένων επενδύσεων και ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων.

    Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και μαζί η Κύπρος επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και ώθηση της καινοτομίας σε όλους τους τομείς.

    Σημειώνοντας ότι οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, παρά τα όποια προβλήματα, είναι θετικές και ελπιδοφόρες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι καθοριστικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία και την προοπτική ανάπτυξης της θα αποτελέσουν βέβαια τα ευρήματα της ερευνητικής γεώτρησης που έχει αρχίσει το Σεπτέμβριο στο τεμάχιο 12, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

    «Ο πιθανός εντοπισμός κοιτάσματος υδρογονανθράκων θα δώσει προοπτική μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι μελλοντικές γενιές. Παράλληλα θα εντάξει την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, δίνοντας της την ευκαιρία να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα οικονομικά οφέλη από πιθανή ανεύρεση υδρογονανθράκων δεν θα είναι μόνο μεσοπρόθεσμα. Θα είναι και μακροπρόθεσμα``, είπε.

    Αναμένουμε, τόνισε, ``ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει άμεσα οφέλη στην κυπριακή οικονομία, αφού θα αυξήσει σημαντικά το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο και δραστηριοποίηση σε τομείς που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σοβαρή πρόκληση αποτελεί και η επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 όπου η Κύπρος έχει την ευκαιρία να αποδειχτεί ένας αξιόπιστος εταίρος που προωθεί συναινετικά και αποτελεσματικά τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Αυτή τη στιγμή, ανέφερε, η αγορά της Κύπρου χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα. Η ηρεμία και η σταθερότητα στο παζάρι απαιτούν πολιτική σταθερότητα και αποφυγή των έντονων και ακραίων αντιπαραθέσεων για την οικονομία που φοβίζουν τους καταναλωτές. Οι κινδυνολογίες, ο μηδενισμός της κυπριακής οικονομίας και οι ακρότητες, είπε, «δημιουργούν στο τέλος της ημέρας ένα φαύλο κύκλο που πλήττει τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τον κάθε Κύπριο πολίτη και την Κύπρο».

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποφευχθούν οι έντονες αντιπαραθέσεις για την οικονομία και θα διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας και κατ επέκταση της οικονομίας.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΥΣΗ

    Αποκλείεται να υπάρξει κακή λύση του Κυπριακού αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια λύση που δεν θα πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές, έτσι όπως διατυπώνονται μέσα στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μέσα στις συμφωνίες του 1977-79, μια λύση η οποία δεν θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου.

    Αυτό υπογράμμισε απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος σημείωσε παράλληλα πως δεν αντιλαμβάνονται όλοι κατά τον ίδιο τρόπο την έννοια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και αυτό χρειάζεται να γίνει συζήτηση ``έτσι ώστε όλοι να αντιλαμβάνονται το ίδιο αναφορικά με τους ορισμούς αυτούς``.

    Ακόμη υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πλήρως εναρμονισμένος με το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Ο Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προέβη σε εκτενή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τη συνάντηση του στη Νέα Υόρκη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο ανέγνωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο κ. Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε, αναγιγνώσκοντας το σημερινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, πως το Σώμα ``θα συνεχίσει να συνεκτιμά την πορεία των διαπραγματεύσεων πριν τη συνάντηση το Γενάρη και ανάλογα θα παρθούν αποφάσεις``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΤΗΡΙΞΗ

    Τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Σώματος Γέρζι Μπούζεκ. Ο κ. Μπούζεκ είχε πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην κοινοτική πρωτεύουσα.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν το Κυπριακό, οι τουρκικές απειλές κατά των ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ το β` εξάμηνο του 2012, αλλά και η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρωζώνη.

    Σε κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, ο κ. Μπούζεκ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι «πολύ υποστηρικτικό για μια ενωμένη Κύπρο στο μέλλον». «Εχω διαβεβαιώσει τον κ. Ομήρου ότι βλέπουμε τη μελλοντική Κύπρο ως μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με μία διεθνή προσωπικότητα προς το όφελος των κατοίκων του νησιού και θα θέλαμε να έχουμε μια αμοιβαία ικανοποιητική λύση, που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μπούζεκ.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ομήρου είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην αδιάλλακτη τουρκική στάση, όπως αυτή διαπιστώνεται στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, καθώς και στις τουρκικές απειλές κατά της άσκησης των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΑΦΑΛΑΤΩΣΕΙΣ

    Το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα ολοκληρωθεί η Μονάδα Αφαλάτωσης στην Επισκοπή και περί τα τέλη του 2012, η Μονάδα Αφαλάτωσης στο Βασιλικό, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επισκέψεων σε Τμήματα και Υπηρεσίες του Υπουργείου του, είπε πως ``αυτές οι δύο μαζί με τις άλλες δύο Μονάδες που είναι σε λειτουργία της Δεκέλειας και της Λάρνακας θα μας παρέχουν πόσιμο νερό χωρίς να υπάρχει καμία ανάγκη για στέρηση ή περικοπή``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 November 2011 - 18:29:13 UTC