Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΕ - ΠΡΟΤΑΣΗ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ

    Τη βεβαιότητα ότι, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η σταθερή βάση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας δεν θα κλονισθεί, αλλά αντίθετα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Λευκωσία, ο Κυπρορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυσή του.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο που προσελκύει το ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών. Η ρωσική κοινότητα που δημιουργήθηκε στην Κύπρο χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο δυναμισμό, ενώ το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία παρουσιάζει σημαντική αύξηση πέραν του 50% σε σύγκριση με πέρσι, πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας πως η Σοβιετική Ενωση και στη συνέχεια η Ρωσική Ομοσπονδία υπήρξε διαχρονικά και σταθερά στο πλευρό της Κύπρου στον αγώνα για δικαίωση και λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε για ακόμα μια φορά την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συνεπή και σταθερή στάση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας η οποία, και ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπερασπίζεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η συμπαράσταση είναι ανεκτίμητη, υπογράμμισε.

    Οπως ανέφερε, «η συνεργασία μας στο πολιτικό πεδίο δεν περιορίζεται μόνο στις διμερείς σχέσεις, αλλά εκτείνεται και σε διεθνές επίπεδο στα πλαίσια διεθνών οργανισμών. Την ίδια στιγμή, η συνεργασία μας στο πολιτικό επίπεδο συνοδεύεται και ενισχύεται από την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων, στον τομέα των επενδύσεων, αλλά και στον τουριστικό, τον εμπορικό και τον πολιτιστικό τομέα.»

    Υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων και των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Σχέσεις, ανέφερε, που βρίσκονται σήμερα σε ένα ομολογουμένως αξιοθαύμαστο επίπεδο, το οποίο επιβεβαιώθηκε με την επίσκεψη του Προέδρου Μετβέντεβ στην Κύπρο το 2011 και την υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών, με κυριότερη την υπογραφή του Κοινού Προγράμματος Δράσης 2010-2013, το οποίο επισφραγίζει την πρακτική εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στους δικούς του ιδιαίτερους δεσμούς με τη Ρωσία και τον Κυπρορωσικό Σύνδεσμο, σημειώνοντας πως γι` αυτό αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής ``γιατί κοιτάζοντας πίσω διαπιστώνουμε ότι η πορεία του Συνδέσμου υπήρξε πορεία σημαντικής δημιουργίας και προσφοράς προς το λαό της Κύπρου και το λαό της Ρωσίας``.

    Εξαίροντας τη δουλειά του Κυπρορωσικού Συνδέσμου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως δεν είναι τυχαίο ότι οι πρωτοβουλίες του Κυπρορωσικού Συνδέσμου έχουν αγκαλιαστεί θερμά τόσο από την κυπριακή κοινωνία όσο και από τη δραστήρια ρωσική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Κύπρο.

    Ανέφερε πως ο Σύνδεσμος αποτελεί το συνδετικό κρίκο της ρωσικής κοινότητας, η οποία αριθμεί πέραν των 60,000, με την κυπριακή κοινωνία.

    Είπε πως στα 50 χρόνια της προσφοράς του, ο Σύνδεσμος ανέπτυξε δραστηριότητες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Συνέβαλε στις πολιτιστικές, κοινωνικές, επιστημονικές, οικονομικές, επιχειρηματικές και πολιτικές ανταλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Εδωσε, ανέφερε, τη δυνατότητα σε χιλιάδες Κύπριους να φοιτήσουν μέσω υποτροφιών, σε ανώτερα ιδρύματα της Ρωσίας και άλλων Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ενωσης. Λειτούργησε τη Σχολή Εκμάθησης της Ρωσικής Γλώσσας που ο ίδιος ο Σύνδεσμος ίδρυσε το 1962. Η δράση του Συνδέσμου όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε σίγουρα ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο λαών και των δύο χωρών.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως σήμερα ο Κυπρορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας, με την έντονη και πολυδιάστατη δραστηριότητα του και τις πρωτοβουλίες που συνεχίζει να αναλαμβάνει, δίνει τη δυνατότητα ώστε οι δύο λαοί να έρθουν ακόμα πιο κοντά, να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό ο ένας του άλλου, να αναπτύξουν και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τους δεσμούς φιλίας. Συμβάλλει, επίσης, τα μέγιστα στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις που απολαμβάνουν σήμερα οι δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα, το πολιτικό, το πολιτιστικό και το οικονομικό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε ότι, από την πλευρά της Κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά, ``θα συνεχίσουμε να κτίζουμε πάνω στα στέρεα θεμέλια που όλοι μαζί, μέσα από συλλογική προσπάθεια, έχουμε δημιουργήσει».

    «Στόχος μας είναι να δώσουμε συνέχεια και ώθηση στη συνεργασία των δύο χωρών, στηριγμένοι στις σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης που αποδεικνύονται στην πράξη πολύ ισχυρές στο πέρασμα των χρόνων``, επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε, επίσης, στην παρουσία στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας που έφτασε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

    ``Η παρουσία τους σήμερα εδώ είναι ακόμα μια απόδειξη της διαχρονικής φιλίας και ακατάλυτων δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς``, είπε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    Κατά τη δεύτερη ημέρα της παραμονής του στην κοινοτική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων στην Ευρωβουλή, τους οποίους ενημέρωσαν για το Κυπριακό και την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, για τις τουρκικές απειλές κατά των κυπριακών ερευνητικών γεωτρήσεων, αλλά και για τις ετοιμασίες για την κυπριακή προεδρία της ΕΕ το β` εξάμηνο του 2012.

    «Διαπιστώνω ότι υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη κατανόηση των κινδύνων από τις συμπεριφορές της Τουρκίας και εις βάρος της Κύπρου αλλά γενικότερα για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ομήρου μετά το πέρας των επαφών του την Τρίτη.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι ενημέρωσε όλους τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, του Λονγκ Αϊλαντ.

    «Εχω υπογραμμίσει το γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στις θεμελιώδεις πτυχές, στις κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού, στα ουσιώδη ζητήματα και ότι η σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης, όπως ενδεχομένως σχεδιάζει ο ΓΓ (του ΟΗΕ), είναι νοητή μόνο σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού ή αν βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας στις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού», συμπλήρωσε.

    [03] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΕ - ΠΡΟΤΑΣΗ

    Συζήτηση για το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγινε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (ECOFIN) στις Βρυξέλλες. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας. Ο Υπουργός, στην παρέμβασή του, συμφώνησε με την αναγκαιότητα επιβολής του φόρου, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να επιβληθεί σε παγκόσμιο και όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές πλέον συνδέονται μεταξύ τους.

    Θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις, όπως η μετακίνηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από κράτη μέλη της ΕΕ σε τρίτες χώρες, και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, τόνισε ο κ. Καζαμίας.

    Το πλαίσιο ενός νέου φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτροπή της φοροδιαφυγής και της διπλής φορολόγησης, καθώς και την ελαχιστοποίηση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, κατέληξε.

    O κ. Καζαμίας συμμετείχε, επίσης, τόσο στην προπαρασκευαστική συνάντηση ως αντιπρόεδρος του Eurogroup όσο και στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Γιούρογκρουπ ζητήθηκε από τη νέα Κυβέρνηση της Ελλάδας γραπτή δέσμευση για την υιοθέτηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και για την υλοποίηση των μέτρων τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα υπό το φως της πρόσφατης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, καθώς και για το θέμα των απειλών της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυριαρχικού της δικαιώματος να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε και στις προετοιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, οι οποίες έχουν πλέον εισέλθει στην τελική τους φάση, και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για τρόπους συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών κατά το διάστημα αυτό.

    Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου και Βρετανίας. Η κ. Μαρκουλλή παρακάθισε και σε γεύμα εργασίας με Βρετανούς βουλευτές, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων της Υπουργού Μεταφορών Theresa Villiers και της Σκιώδους Υπουργού Ευρώπης Emma Reynolds.

    Είχε, επίσης, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Ευθύμιο Μητρόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το θέμα των περιοριστικών μέτρων της Τουρκίας κατά της κυπριακής ναυτιλίας και το θέμα της πειρατείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 November 2011 - 20:29:10 UTC