Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ -ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
  • [04] ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΑΟΖ - ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, που προσφέρονται στα πλαίσια της συμφωνημένης υφιστάμενης διαδικασίας για να επιτύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι στη συνάντηση της Νέας Υόρκης δεν έγινε λόγος για άσκηση επιδιαιτησίας και για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

    Ο αγώνας μας, τόνισε σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων Τσερίου κατά την τουρκική εισβολή του 1974, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, και τον οποίο ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, είναι γεμάτος εμπόδια και δυσκολίες και για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και τις τουρκικές προκλήσεις χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και ομοψυχία στο εσωτερικό μας μέτωπο.

    «Η επανένωση της πατρίδας μας και η απαλλαγή από την τουρκική κατοχή είναι η ύψιστή μας προτεραιότητα. Είναι στόχος ζωής. Είναι για αυτό που αναλώνουμε όλες μας τις δυνάμεις και αγωνιζόμαστε με συνέπεια για να πετύχουμε μια δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση, στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

    Η πορεία των συνομιλιών, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι γεμάτη δυσκολίες, εμπόδια και παλινωδίες. Αυτή η πραγματικότητα, όμως τόνισε, «δεν πρέπει να μας ξεστρατίσει από το στόχο μας. Απορρίπτουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας το συμβιβασμό με τη διχοτόμηση της πατρίδας μας και την οριστική παράδοση της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία». Απεναντίας, είπε, «θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται στα πλαίσια της συμφωνημένης υφιστάμενης διαδικασίας για να επιτύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωσή της».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης των ηγετών των δύο κοινοτήτων με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ανέδειξε τις δυσκολίες που συναντούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είπε ότι η δήλωση του ΓΓ είναι ενδεικτική ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε στα μεγάλα θέματα που συζητήθηκαν στη Νέα Υόρκη, δηλαδή αυτά της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, του εδαφικού και της ιθαγένειας, «ήταν πολύ περιορισμένη έως ανύπαρκτη». Πρόοδος, πρόσθεσε, «επετεύχθη στα θέματα της οικονομίας, της εσωτερικής ασφάλειας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συζητήθηκαν εδώ στην Κύπρο και όχι στη Νέα Υόρκη».

    Οπως ανέφερε περαιτέρω, «η διαπίστωσή μας είναι ότι, δυστυχώς, δεν βρισκόμαστε κοντά σε λύση ένεκα των μεγάλων διαφορών που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Παρά τις δυσκολίες, όμως, η δική μας πλευρά δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με καλή θέληση, όπως κάνει μέχρι τώρα, για να γεφυρωθεί το χάσμα και να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να καταλήξουμε σε συμφωνημένη λύση, βιώσιμη και λειτουργική η οποία θα στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων του 1977 και του 1979». Στόχος μας, πρόσθεσε, «είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

    Για να γίνει αυτό κατορθωτό, σημείωσε, «χρειάζεται η τουρκική πλευρά να περάσει από τη προπαγανδιστική θριαμβολογία σε έμπρακτη μετακίνηση από δογματικές θέσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα».

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ, θα πραγματοποιήσει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα είναι μια πετυχημένη προεδρία που θα δείξει ότι ακόμη και μικρά κράτη, όπως η Κύπρος, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πετυχημένες προεδρίες, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου διαπραγματευτή Εγκεμεν Μπαγίς με τις οποίες προέτρεψε την ΕΕ να πείσει την Κυπριακή Δημοκρατία έτσι ώστε να ανοιχθεί το κεφάλαιο της Ενέργειας για την Τουρκία αλλά και δηλώσεις του με τις οποίες επανέλαβε τη στάση της Τουρκίας έναντι του θέματος της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η επιτυχία αυτού του εθνικού καθήκοντος, αυτής της εθνικής υπόθεσης της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα αναβαθμίσει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο μέσα στην ΕΕ όσο και στον ευρύτερο διεθνή χώρο``.

    ``Οι αναφορές των διαφόρων Τούρκων αξιωματούχων σε σχέση με την Κυπριακή Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να απασχολήσουν την ΕΕ η οποία θα πρέπει να στραφεί προς την Τουρκία και να της υποδείξει ότι είναι με τέτοιες συμπεριφορές που η Τουρκία πρώτα από όλα πλήττει την ίδια τη δική της ευρωπαϊκή προοπτική και ότι λειτουργεί με ένα τρόπο που προκαλεί ένταση στην περιοχή, ένταση την οποία προσπαθεί να μεταφέρει μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο`` υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ -ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

    Αναμενόμενη ήταν η υποβάθμιση, ιδιαίτερα μετά από την απόφαση της Ευρωζώνης για το γνωστό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, και έχοντας υπόψη τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και ειδικά κυπριακών τραπεζών με την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο και κληθείς να σχολιάσει το θέμα της υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Αξιολόγησης Moodys, ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ακόμα ότι ``άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που οι διάφοροι Οίκοι Αξιολόγησης είχαν αρχίσει τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, πάντοτε έθεταν ως λόγο την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία``.

    Επίσης, συνέχισε ``η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, η οποία Κεντρική Τράπεζα με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες έχει τον εποπτικό ρόλο των τραπεζών παίρνει μέτρα για στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγιστο δυνατόν βαθμό για πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένεκα των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία``.

    [04] ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΑΟΖ - ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

    Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ολοκλήρωση της γεώτρησης φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δήλωσε στην Πάφο ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζος.

    Μιλώντας μετά την τελετή του μνημόσυνου των ηρώων της κοινότητας Μέσα Χωρίου, την Κυριακή, ο κ. Φλουρέντζος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν οποιαδήποτε πλοία στην περιοχή της ΑΟΖ και όλα κυλούν ομαλά.

    Αναφερόμενος στο θέμα της διερεύνησης ποινικού αδικήματος εναντίον του διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, ο κ. Φλουρέντζος είπε πως διεξάγεται έρευνα από τις αστυνομικές αρχές και εάν υπάρξει κάτι που πρέπει να ανακοινωθεί, θα ανακοινωθεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 6 November 2011 - 12:29:10 UTC