Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
  • [02] ΥΠΟΙΚ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΚΑΣΙΝΗΣ - ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

    Οσο διαρκούν οι συνομιλίες θα επιδεικνύουμε καλή θέληση και θα είμαστε έτοιμοι για λύση η οποία να είναι συμφωνημένη, λειτουργική, να στηρίζεται σε αρχές και να υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης, στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στο τέλος της διήμερης συνάντησης, η ουσία είναι ότι στο Greentree δεν έγινε, δυστυχώς, κατορθωτό να γίνει το μεγάλο βήμα για να υπάρξει στροφή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είναι γι αυτό, ανέφερε, που ο ΓΓ, συνεκτιμώντας μαζί μας τα αποτελέσματα της συνάντησης, αλλά και της εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων, πρότεινε να συναντηθούμε ξανά περί τα μέσα του ερχόμενου Γενάρη.

    Ο στόχος μέχρι τότε, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα διάφορα ουσιώδη θέματα του Κυπριακού, πράγμα δύσκολο έχοντας υπόψη τις διαφορές. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, επεσήμανε.

    Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Λογκ Αϊλαντ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «προβήκαμε σε έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ και ζητήσαμε τη δραστήρια εμπλοκή του ΓΓ στις συνομιλίες στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών. Κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό».

    Στη δήλωσή του, όπως είπε, ήθελε να προβεί σε ορισμένα σχόλια σχετικά με τις συνομιλίες καθώς και για διάφορα σχόλια και τοποθετήσεις που έγιναν στην Κύπρο.

    Για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «για ό,τι είχαμε υπόψη μας σχετικά με τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, εμείς ενημερώσαμε πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο. Οπως κάνουμε πάντα. Ερχόμενοι στη Νέα Υόρκη, είχαμε υπόψη ότι η συνάντηση θα διεξαγόταν με το ίδιο τρόπο που πραγματοποιήθηκαν οι τρεις προηγούμενες. Οταν φτάσαμε πληροφορηθήκαμε διαφοροποίηση της μεθοδολογίας. Προβήκαμε σε έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ και ζητήσαμε τη δραστήρια εμπλοκή του ΓΓ στις συνομιλίες στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών. Κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό».

    Στο χρονικό διάστημα που ο ΓΓ του ΟΗΕ απουσίαζε από τη συνάντηση, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «έγιναν χωριστές συναντήσεις των ανθρώπων του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες και τις διαπραγματευτικές τους ομάδες. Σ αυτές τις συναντήσεις συζητήθηκαν εκατέρωθεν θέσεις των δύο πλευρών όπως διατυπώθηκαν στις συνομιλίες στην Κύπρο, χωρίς την οποιαδήποτε διαμεσολάβηση ή επιδιαιτησία, όπως ελέχθη από κάποιους στην Κύπρο. Ούτε και κατατέθηκαν γεφυρωτικές προτάσεις, όπως επίσης ελέχθη».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η παρουσία του ΓΓ στις συνομιλίες ήταν πολύωρη. «Η ουσία όμως ποια είναι; Η ουσία είναι ότι στη συνάντηση δεν έγινε δυστυχώς κατορθωτό να γίνει το μεγάλο βήμα για να υπάρξει στροφή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είναι γι αυτό που ο ΓΓ, συνεκτιμώντας μαζί μας τα αποτελέσματα της συνάντησης, αλλά και της εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων, πρότεινε να συναντηθούμε ξανά περί τα μέσα του ερχόμενου Γενάρη. Ο στόχος μέχρι τότε είναι να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα διάφορα ουσιώδη θέματα του Κυπριακού, πράγμα δύσκολο έχοντας υπόψη τις διαφορές. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας είπε ότι «αξιολογώντας τις αντιδράσεις αλλά και αρκετές αυθαίρετες και αστήριχτες επικρίσεις και συμπεράσματα που γίνονται στην Κύπρο, διερωτώμαι τελικά ποιο μήνυμα και ποιες εντυπώσεις δημιουργούμε στο διεθνή παράγοντα». Διερωτώμαι, είπε, «τελικά αν πραγματικά έχουμε κατανοήσει ότι η λύση θα είναι συμβιβαστική και αν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως είναι η διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς από το 1977 και όπως επαναβεβαίωσε επανειλημμένα το Εθνικό Συμβούλιο». Πάνω σ αυτή τη βάση», ανέφερε «εμείς διαπραγματευόμαστε συνεπείς στις αρχές λύσης του Κυπριακού και επιδεικνύοντας τον απαραίτητο ρεαλισμό».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ενημερώνουμε πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο για όλες τις εξελίξεις και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Αυτό καταμαρτυρούν τα κοινά ανακοινωθέντα του Εθνικού Συμβουλίου».

    Την ώρα που δίνουμε τη μάχη της επίλυσης του Κυπριακού ενώπιον του ΓΓ, πρόσθεσε, «είναι το λιγότερο παράδοξο και αφύσικο στο εσωτερικό μέτωπο να διατυπώνονται αυθαίρετα συμπεράσματα λες και ο στόχος είναι μια όχι δημιουργική στάση για επίλυση του προβλήματος, αλλά η εκ των προτέρων απόφαση να αμαυρωθούν οι προσπάθειες του Προέδρου και της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες. Αυτή η εικόνα που εκπέμπει το εσωτερικό μέτωπο στο διεθνή παράγοντα σας διαβεβαιώ ότι σημειώνεται αρνητικά από το διεθνή παράγοντα. Τελικά με μια τέτοια στάση ζημιώνουμε τη ελληνοκυπριακή πλευρά και σε τελευταία ανάλυση την Κύπρο και τον αγώνα του λαού μας για λύση και επανένωση», ανέφερε.

    «Εμείς όσο κρατούν οι συνομιλίες θα επιδεικνύουμε καλή θέληση και θα είμαστε έτοιμοι για λύση, η οποία να είναι συμφωνημένη, λειτουργική να στηρίζεται σε αρχές και να υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΥΠΟΙΚ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

    Η οποιαδήποτε πιθανή παρέμβαση του κράτους στα χρηματοπιστωτικά πράγματα δεν γίνεται ως ευχάριστη επιλογή, αλλά ως υποχρέωση του κράτους να στηρίξει το σύστημα, για να του επιτρέψει να συνεχίσει να εργάζεται, να δρα απρόσκοπτα και να ενεργεί ακόμα και σε στιγμές που δεν χρειάζεται η παρέμβαση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

    Ο κ. Καζαμίας προέβη σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε τα τρία νομοσχέδια που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τίτλο «Ο Περί της Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων Νόμος του 2011» και ``Ο Περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Νόμος του 2011».

    «Η ύπαρξη και μόνο της προτεινόμενης νομοθεσίας ενεργεί ως επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα στο βαθμό εμπιστοσύνης, τον οποίο θέλουμε να ανεβάσουμε, τόσο για τους καταθέτες και τους οποιουσδήποτε συνεργάτες των τραπεζών και των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πολύ περισσότερο και όλων των ξένων επενδυτών ή οποιωνδήποτε άλλων, που για τους δικούς τους λόγους μας παρακολουθούν», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Αναφερόμενος στη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Καζαμίας είπε πως υπερτονίστηκε ότι «η παρέμβαση του κράτους θα γίνει μονάχα όταν εξαντληθούν όλα τα μέτρα από μέρος του ιδιωτικού τομέα και για σκοπούς διασφάλισης χρηματοοικονομικής σταθερότητας και αφού η Κυβέρνηση κληθεί από την Κεντρική Τράπεζα, που είναι ο αρμόδιος φορέας να το κρίνει, και μετά από διαβούλευση με την αρμόδια εποπτική αρχή, ανάλογα του χρηματοπιστωτικού οργανισμού για τον οποίον τίθεται θέμα παρέμβασης».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΚΑΣΙΝΗΣ - ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

    Για ελλιπή ενημέρωση της Υπουργού, ψευδείς δηλώσεις αναφορικά με δήθεν πρόθεση της Κυβέρνησης να αναβάλει την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης για εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και διαρροές εμπιστευτικών εκθέσεων ενημέρωσης της εταιρείας Noble, κατηγόρησε το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου την απόφαση της για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Σόλωνα Κασίνη.

    Η Υπουργός Εμπορίου αποκάλυψε πως έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την έναρξη πειθαρχικής έρευνας στην Υπηρεσία Ενέργειας, με αντικείμενο τη διαρροή εγγράφων. Οπως είπε, μετά από συζήτηση και συμβουλή από το Γενικό Εισαγγελέα, υπέβαλε πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την έναρξη της πειθαρχικής έρευνας.

    Ωστόσο, τις κατηγορίες της Υπουργού απέρριψε κατηγορηματικά ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Σόλων Κασίνης.

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου ενημερώθηκε σήμερα από την αρμόδια Υπουργό, μετά από αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών Λευτέρη Χριστοφόρου, Ζαχαρία Ζαχαρίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Αγγελου Βότση και Γιώργου Βαρνάβα, για τα διαδραματιζόμενα στο Υπουργείο Εμπορίου σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας και, πιο συγκεκριμένα, την απόφαση της Υπουργού να άρει τις εξουσιοδοτήσεις προς το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας και άλλους λειτουργούς της Υπηρεσίας να διαχειρίζονται συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 November 2011 - 18:29:12 UTC