Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] GREENTREE - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ - ΔΗΛΩΣΗ ΓΓ
  • [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

  • [01] GREENTREE - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ - ΔΗΛΩΣΗ ΓΓ

    Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο συγκρότημα Greentree, στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτης Ντερβί Ερογλου να δίνουν νέο ραντεβού στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, στο ίδιο μέρος.

    Στο μεσοδιάστημα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και με συναντήσεις των δύο ηγετών και των συνεργατών τους, αλλά και περισσότερες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και διπλωματία του «πέρα - δώθε» (shuttle diplomacy).

    Ο Μπαν Γκι μουν θα βρεθεί ξανά μαζί τους σήμερ το πρωί (απόγευμα ώρα Κύπρου), στην έδρα του ΟΗΕ, όπου θα μπουν οι τελευταίες πινελιές (αν χρειαστεί) της συμφωνημένης δήλωσης για τα αποτελέσματά τους και τα επόμενα βήματα, την οποία θα διαβάσει ο γενικός γραμματέας μισή ώρα αργότερα, πλαισιωμένος από τους δύο ηγέτες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο του από τη συνάντηση, γύρω στις 9 το βράδυ χθες, απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.

    Ελληνοκυπριακή πηγή ανέφερε ότι οι συνομιλίες δεν απέδωσαν κάποια νέα σύγκλιση, καθώς ο κ. Ερογλου παρέμεινε αμετακίνητος και στα τέσσερα θέματα ουσίας που συζητήθηκαν. Στη διακυβέρνηση επέμεινε στην υπαναχώρηση που έκανε στο θέμα της διασταυρωμένης ψήφου, στο περιουσιακό επέμεινε στα γνωστά του κριτήρια, στο εδαφικό παρέμεινε με κλειστά τα χαρτιά και στους έποικους (ιθαγένεια) έμεινε αμετακίνητος.

    Στη σημερινή του δήλωση, ο γενικός γραμματέας θα χαιρετίζει το καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες, θα ευχαριστεί τους δύο ηγέτες και τις αντιπροσωπείες για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκαν και θα τους καλεί να συνεχίσουν την προσπάθεια για επίτευξη συγκλίσεων και να βρεθούν εκ νέου μαζί του τον Ιανουάριο.

    Όπως μας ανέφερε πηγή των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας κι οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που έγιναν στο Greentree ήταν αρκετά υποβοηθητικές, παρότι δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν συγκλίσεις. Την ίδια στιγμή εκτιμούν ότι με ένα συνδυασμό απευθείας και εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και διπλωματίας του «πέρα - δώθε» όχι μόνο αξιωματούχων του ΟΗΕ και της ομάδας εμπειρογνωμόνων του διεθνούς οργανισμού, αλλά και διεθνών πρωταγωνιστών όπως η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και άλλα μόνιμα μέλη του Σ.Α., μπορεί να σημειωθεί πραγματική πρόοδος.

    Ελληνοκυπριακή πηγή υποστήριξε ότι το προσχέδιο της δήλωσης του γενικού γραμματέα περιγράφει την κατάσταση «καλύτερη απ ότι είναι». Σε σχέση με τις συνομιλίες που διεξήχθησαν, ανέφερε ότι το να μην επιτευχθεί σύγκλιση ήταν αναμενόμενο, μετά τη στάση που τήρησε η τουρκοκυπριακή πλευρά στις εντατικές συνομιλίες του τελευταίου διμήνου.

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ Η τελευταία μέρα της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε με χωριστές συναντήσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ και των διαπραγματευτικών ομάδων, που κάλυψαν εκ νέου τα ίδια τέσσερα κεφάλαια. Στις 3 το απόγευμα προσήλθε στο Greentree o γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και συναντήθηκε αρχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του και στη συνέχεια με τον κ. Ερογλου και την διαπραγματευτική του ομάδα. Στις 4:30 ξεκίνησε η κοινή συνάντηση, που διήρκεσε μέχρι λίγο πριν τις 7 το βράδυ.

    Ο γενικός γραμματέας που είχε ήδη ενημερωθεί από τους κ.κ. Ντάουνερ και Πάσκοε έχοντας ενώπιόν του τις αποκλίσεις των πλευρών, επιχείρησε να διαπιστώσει μέχρι που μπορούσαν να μετακινηθούν. Η διαπίστωση ήταν πως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να γίνει στο Greentree την 31η Οκτωβρίου.

    Ακολούθησε το δείπνο, με συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών, του γενικού γραμματέα και των συνεργατών του και λίγο πριν τις 8 το βράδυ, ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων έλαβε τέλος.

    Ο κ. Ντάουνερ θα παραμείνει για ένα ακόμη διήμερο στη Νέα Υόρκη, για να ενημερώσει μέλη του Σ.Α. και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Πηγή των Ηνωμένων Εθνών μας ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας προσανατολίζεται στο να συμπεριλάβει τα όσα έγιναν στις διαπραγματεύσεις μετά τη συνάντηση της 7ης Ιουλίου στη Γενεύη, στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ η οποία θα δοθεί στο Συμβούλιο, μεταθέτοντας την έκδοση χωριστής έκθεσης για τις καλές του υπηρεσίες τον Ιανουάριο.

    [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Στο κυπριακό και στο θέμα των ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων, ζητώντας όπως όλες οι ``πλευρές`` επωφεληθούν, αναφέρθηκε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας χθες βράδυ στο δείπνο του Ετησίου Συνεδρίου για τις Αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, το οποίο διοργανώνει το Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο.

    Η κ. Κλίντον , που αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη συμμετέχοντας σε συνέδριο για το Αφγανιστάν, αναφέρθηκε στη στενή σχέση ΗΠΑ Τουρκίας και τη συνεργασία τους σε μία σειρά διεθνών ζητημάτων, καθώς και στο κυπριακό.

    «Όλα τα μέρη συμφωνούν στο θεμελιακό στόχο της επίτευξης μιας διαρκούς διευθέτησης στη νήσο, που θα είναι το αποτέλεσμα μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε.

    Η κ., Κλίντον είπε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στο κυπριακό και πιστεύουν ότι η δημόσια ρητορική όλων των πλευρών πρέπει να διατηρηθεί στο χαμηλότερο σημείο, δίνοντας έτσι το περιθώριο που χρειάζονται τα μέρη για να επιτύχουν λύση».

    Αναφερόμενη στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ της, είπε πως «ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της, μαζί και με τη βοήθεια αμερικανικών εταιρειών, προσβλέπουμε στον να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές από την διανομή των πόρων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 November 2011 - 10:29:15 UTC