Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΣΥ - ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
  • [04] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΕΣΟΔΑ - ΑΥΞΗΣΗ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Στις 10:30 το πρωί της Τρίτης, στην έδρα του ΟΗΕ, πρόκειται να γίνει η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη λήξη των διήμερων συνομιλιών, στο Greentree. Οι συνομιλίες ολοκληρώνονται αργά το βράδυ, μετά το δείπνο που παραθέτει στους ηγέτες και τους αντιπροσώπους τους.

    Παρότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αφού υπολείπονται αρκετές συνομιλίες το πιθανότερο είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας θα εμφανιστεί μόνος του και πιθανόν να απαντήσει και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στο Greentree συνεχίστηκαν και σήμερα το πρωί, πάνω στα ίδια τέσσερα κεφάλαια, ήτοι διακυβέρνηση/εκτελεστική εξουσία, περιουσιακό, εδαφικό, ιθαγένεια. Ελληνοκυπριακή πηγή κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Κίπρις» περί συμφωνίας σε τρία κεφάλαια (οικονομία, ΕΕ και εσωτερική ασφάλεια) είπε πως δεν έγινε κάποια συζήτηση στα κεφάλαια αυτά, καθώς οι συνομιλίες εστιάζονται στα τέσσερα κεφάλαια.

    Σε σχέση με τις σημερινές συνομιλίες, διεξάγονται χωριστά και με τους δύο ηγέτες και με τους αντιπροσώπους τους, ενώ συνεχίζονται και οι επαφές των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ με τους εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών.

    «Τα σπουδαία έπονται, στις συνομιλίες που θα έχουν και οι δύο αντιπροσωπείες μαζί με το Γενικό Γραμματέα, μετά τις 3 το απόγευμα», είπε ελληνοκυπριακή πηγή.

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Μάρτιν Νεζίρσκι, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στη διάρκεια του σημερινού μπρίφινγκ, αναφέρθηκε και στις συνομιλίες.

    «Ο Γενικός Γραμματέας συναντάται ξανά σήμερα στο Greentree του Λονγκ Αϊλαντ, με τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Μετά τις χθεσινές συνομιλίες, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα,Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε πως ο Γενικός Γραμματέας είχε ουσιαστικές συζητήσεις σε τέσσερα θέματα κλειδιά, διακυβέρνηση και νομή εξουσίας, περιουσιακό, εδαφικό και ιθαγένεια. Κι αντί να προβεί σε δήλωση απόψε το βράδυ, ο Γενικός Γραμματέας θα μιλήσει στους ανταποκριτές αύριο το πρωί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Θα ενημερώσουμε για την ακριβή ώρα».

    [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ

    Θετικά μηνύματα φθάνουν από τις Βρυξέλλες όσον αφορά τις προετοιμασίες για ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ανέφερε η Κύπρια Επίτροπος Εκπαίδευσης Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου.

    «Τελευταίως είχαμε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ήρθε να δει πως εξελίσσεται η οργάνωση της Κυπριακής Προεδρίας και πραγματικά τα μηνύματα ήταν πολύ θετικά», ανέφερε μιλώντας ύστερα από συνάντησή της με τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη και άλλους υπηρεσιακούς.

    Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε θέματα τα οποία αφορούν το χαρτοφυλάκιο της Επιτρόπου Βασιλείου και σε αυτή συμμετείχε και ο υπεύθυνος του Κέντρου Τεχνών των Βρυξελλών ΒΟΖΑR, Paul Dujardin.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΕΣΥ - ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

    Το υφιστάμενο μοντέλο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας δεν προωθεί τον ανταγωνισμό και επιβάλλεται να διεξαχθεί εις βάθος συζήτηση, με την εμπλοκή και της Βουλής, για αλλαγή του μοντέλου, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Σταύρος Μαλάς.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στην οποία συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι ο κυριότερος λόγος επιβράδυνσης της υλοποίησης του ΓΕΣΥ αφορά την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

    «Πρέπει η πολιτεία να είναι έτοιμη να αποφασίσει αν θα προχωρήσει με το μικτό μοντέλο, δηλαδή με τον ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή αν θα εφαρμόσει ένα άλλο μοντέλο το οποίο θα εξυπακούεται την αυτονόμηση», είπε ο Υπουργός.

    Συνέχισε λέγοντας ότι το Υπουργείο θα φέρει ενώπιον της Επιτροπής οικονομικών συγκεκριμένες εισηγήσεις για να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, και να γίνει εις βάθος συζήτηση αυτής της πτυχής.

    [04] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΕΣΟΔΑ - ΑΥΞΗΣΗ

    Αύξηση 6,9% σημείωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό το Σεπτέμβριο του 2011, τα οποία ανήλθαν σε 235,8 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 220,5 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου.

    Για την περίοδο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2011, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε 1.454,1 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 1.271,0 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σημειώνοντας αύξηση 14,4%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών στην Κύπρο το Σεπτέμβριο του 2011 μειώθηκε στις 9,9 μέρες, σε σύγκριση με 10,4 μέρες τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ αύξηση στα 775 ευρώ ήταν η συνολική κατά κεφαλή δαπάνη σε σύγκριση με 762,7 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2010.

    Κατά χώρα συνήθους διαμονής, τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια παραμονής παρουσίασαν το Σεπτέμβριο του 2011 οι τουρίστες από τις ΗΠΑ με 12,6 μέρες και ακολούθησαν οι τουρίστες από την Ιρλανδία με 12 μέρες και από το Ηνωμένο Βασίλειο με 10,5 μέρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 31 October 2011 - 18:29:13 UTC