Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - GREENTREE - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΦΙΞΗ - ΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - GREENTREE - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Με ανοιχτά ακόμη κάποια από τα διαδικαστικά ζητήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου κι ο γενικός γραμματέας με τους συνεργάτες τους, προσέρχονται την Κυριακή στις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στο συγκρότημα Greentree της Νέας Υόρκης.

    Μία από τις διαδικαστικές αλλαγές που ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη είναι ότι αντί της Δευτέρας στις 7 το βράδυ, η δήλωση του γενικού γραμματέα για την ολοκλήρωση της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το πρωί.

    Οπως δήλωσε διπλωματική πηγή, αυτό γίνεται γιατί η συνάντηση των δύο ηγετών με το γενικό γραμματέα θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όταν θα κάνει την Τρίτη τη δήλωσή του δεν θα πλαισιώνεται από τους δύο ηγέτες, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες συναντήσεις.

    Η ελληνική πλευρά, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δήλωση που έκανε κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ζήτησε αρκετά μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής του γενικού γραμματέα στις συνομιλίες, απ ότι είχαν σχεδιάσει οι συνεργάτες του στη Γραμματεία.

    Ετσι, όπως πληροφορούμαστε, σύμφωνα κάποιες αλλαγές που ήδη διευθετήθηκαν, ο γενικός γραμματέας θα παραμείνει επιπλέον μία ώρα στην σημερινή εναρκτήρια συνάντηση και από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ της Δευτέρας.

    Κάποια άλλα διαδικαστικά ζητήματα, όπως λόγου χάρη η σειρά των υπό εξέταση θεμάτων, θα ξεκαθαριστούν σήμερα, στη διάρκεια του προγεύματος με το γενικό γραμματέα.

    Για τα θέματα διαδικασίας υπήρξαν χθες αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες, μεταξύ του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ και του αντιπροσώπου του Προέδρου στις συνομιλίες, Γιώργου Ιακώβου. Ελληνοκυπριακή πηγή είπε ότι δεν έλαβαν χώρα συναντήσεις μεταξύ του κ. Ντάουνερ και εκπροσώπων της πλευράς μας.

    Το Σάββατο ο γενικός γραμματέας ενημερώθηκε από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για τις τελευταίες συναντήσεις Χριστόφια Ερογλου στη Λευκωσία, ενώ ο ειδικός σύμβουλος, ο βοηθός γενικός γραμματέας κι η ομάδα κυπριακού παρακάθισαν σε σύσκεψη για την προετοιμασία της συνάντησης.

    Επίσης, το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ημίωρη κατ ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος ήταν στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.

    Σύμφωνα με ελλαδική διπλωματική πηγή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών για θέματα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση και τη συνάντηση του Greentree, ενώ ο κ. Λαμπρινίδης για τη συνάντησή του με τη Χίλαρι Κλίντον.

    Ο κ. Λαμπρινίδης διαβεβαίωσε τέλος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πλήρη υποστήριξη από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στους χειρισμούς του.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΦΙΞΗ - ΔΗΛΩΣΗ

    Με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η τουρκική πλευρά δεν έχω τις καλύτερες και μεγαλύτερες προσδοκίες για τη συνάντηση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις διήμερες συνομιλίες που θα διεξαχθούν στις 30 και 31 Οκτωβρίου, με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, στο συγκρότημα Greentree του Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.

    «Η έκκληση μου προς την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι να επιδείξει κατανόηση, να μεταλλάξει θέσεις προς το καλύτερο και θετικότερο και προς τα Ηνωμένα Εθνη και το Γενικό Γραμματέα, να υπερασπιστούν αρχές και προ πάντων τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στους ομογενείς ανταποκριτές.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως και στις 7 Ιουλίου, όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη Γενεύη με το Γενικό Γραμματέα, αναμέναμε ότι θα υπήρχαν κινήσεις προς τα εμπρός, όπως και οι δύο υποσχέθηκαν.

    «Επιστρέψαμε στην Κύπρο και, δυστυχώς, ένεκα της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας, βεβαίως, είχαμε κινήσεις προς τα πίσω σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, κύρια στην πτυχή της διακυβέρνησης και όχι μόνο βέβαια».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκτίμησε ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός παιγνιδιού «επίρριψης ευθυνών» (blame game).

    «Ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει μετακινηθεί αρνητικά σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, προσπαθεί να παρουσιάσει την κατάσταση ως να είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Προσδοκία δική μου ήταν να είμαστε κοντά σε συμφωνία. Δεν είμαστε, όμως, και εύχομαι και ελπίζω ο Γενικός Γραμματέας να έχει τη σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του και βεβαίως και τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί, πρώτα απ όλα, η συνάντηση του Greentree να είναι με τον ίδιο το γενικό γραμματέα και στη συνέχεια να ακούσει μία αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης από τα Ηνωμένα Εθνη.

    «Εμείς ερχόμαστε με τη δική μας εκτίμηση της όλης κατάστασης. Τα μηνύματα που προσπαθεί η Τουρκοκυπριακή και Τουρκική πλευρά να μεταδώσει είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε λύση και ότι το επόμενο βήμα είναι η τετραμερής. Αυτά είναι, δυστυχώς, προπαγάνδα. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι θα γίνουν πραγματικά βήματα προόδου στη διάρκεια αυτής της συνάντησης και όρος είναι να μετακινηθεί η Τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκική πλευρά εν γένει, από αδιάλλακτες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 30 October 2011 - 10:29:12 UTC