Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΦΛΟΥΡΕΝΤΖΟΥ ΑΟΖ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΚΑΦΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΗΕ ΕΠΕΤΕΙΟΣ
  • [04] ΛΕΜΕΣΟΣ - ΓΚΙΝΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου, ύστερα από πρωτοβουλία και εισήγηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, που έγινε δεκτή από τους ομολόγους του στη διάρκεια της συνεδρίας των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Χριστόφιας έθεσε το θέμα της επιθετικότητας της Τουρκίας, εκτός ημερήσιας διάταξης, με αφορμή συζήτηση για εφαρμογή πιο σκληρής πολιτικής έναντι της Συρίας και του Ιράν.

    Διερωτήθηκα, ανέφερε, ποια θέση παίρνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν χώρα που χτυπά την πόρτα της ΕΕ ακολουθεί μια «ξετσίπωτη επιθετική πολιτική έναντι κράτους-μέλους και μιλώ για την Τουρκία με την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της τον τελευταίο καιρό που οδηγεί σε σκλήρυνση των θέσεων στο Κυπριακό», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Εκανα μια ανάλυση του όλου θέματος, υποδυκνείοντας ότι η ΕΕ έχει καθήκον να κάνει τελείως ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι δεν είναι δυνατόν μια τρίτη χώρα να θέτει όρους σε σχέση με το ποιος θα ασκήσει την προεδρία, την οποιαδήποτε στιγμή», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η αλήθεια είναι πως υπήρξε συναίνεση από τα κράτη-μέλη, υπήρξαν και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που είχαν μιλήσει, στηρίζοντας και υποστηριζοντας τις θέσεις μας, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    Ειδικότερα, η Υπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Αστον εξήγησε ότι είναι συνεχής η επαφή με την τουρκική ηγεσία, κάνοντας ξεκάθαρο ότι «οι χώρες-μέλη της ΕΕ είναι 27 και όχι 26», προσθέτοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου θα ασχοληθεί με το θέμα της Τουρκίας και τη συμπεριφορά της. Η Κύπρος θα προτείνει ανάλογα με τις συνθήκες εκείνης της στιγμής ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου που σχετίζεται με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και βεβαίως με τη συμπεριφορά της προς το κράτος-μέλος που είναι η Κύπρος, τόνισε.

    Συνοψίζοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η κατανόηση που επιδείχθηκε από όλο το Συμβούλιο και ο τρόπος που έκλεισε το θέμα ο Πρόεδρός της, αποδεικνύουν ότι επιδείχθηκε πλήρης κατανόηση. «Απευθύνθηκα και ειδικά στον κ. Κάμερον για να του πω να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή γιατί η χώρα του είναι εγγύητρια δύναμη της ανεξαρτησίας της Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης, μιλώντας στους ομολόγους του, για τη στάση της Τουρκίας και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο Κυπριακό.

    Μίλησε συγκεκριμένα για τις στρεψοδικίες του κ. Ερογλου, λέγοντας ότι πάμε στη Νέα Υόρκη με στασιμότητα σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, αντί να έχουμε πετύχει πρόοδο.

    Αναφορικά με τα θέματα της Συνόδου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι συζητήθηκαν η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τα υψηλά ελλείμματα, η αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό και τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα. Εχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη μείωση του δημόσιου χρέους και την προστασία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ανέφερε.

    Είπε επίσης ότι έγινε συζήτηση για την εδραίωση της ενιαίας αγοράς στην ευρωζώνη και ευρύτερα στο επίπεδο των «27», δόθηκε έμφαση στην κοινωνική συνοχή, αλλά θα πρέπει, όπως παρατήρησε, να λαμβάνονται και συγκεκριμένες αποφάσεις από τα κράτη-μέλη για στήριξη ΜΜΕ και διάφορες άλλες δράσεις, στον τομέα της καινοτομίας, την ψηφιακή αγορά, τη μείωση της γραφειοκρατίας.

    Η Κύπρος στήριξε τις αποφάσεις για τόνωση ανάπτυξης και δημοσιονομική εξυγίανση, τονίζοντας ότι πρέπει να συνοδεύονται με μέτρα τόνωσης απασχόλησης και κοινωνική συνοχή, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    «Στηρίξαμε επίσης την ενίσχυση του συντονισμού με βάση την αρχή ότι οι στόχοι που αποφασίζονται από κοινού θα υλοποιούνται με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη ιδιαιτερότητες και πρακτικές κάθε χώρας», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πρόθεση της Κομισιόν για εισαγωγή ενός θέματος που προκαλεί αντιδράσεις και αυτό έχει σχέση με την εξισορρόπηση της φορολογικής πολιτικής των κρατών-μελών πάνω στις επιχειρήσεις. «Εμεις έχουμε τη δική μας άποψη πάνω σ αυτό το θέμα, δεν συμφωνούμε με αυτά. Η όποψή μας είναι ότι εάν γίνει τέτοια κίνηση η Κύπρος θα ζημιώσει ένεκα των ξένων επενδύσεων", ανέφερε, "το ίδιο και η Μάλτα, η Ιρλανδία, η Σλοβακία αλλά και άλλες χώρες οι οποίες όταν έρθει η εισήγηση από την Κομισιόν, θα πούμε την άποψή μας", κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] ΦΛΟΥΡΕΝΤΖΟΥ ΑΟΖ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΚΑΦΗ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα τις κινήσεις των ερευνητικών σκαφών τα οποία λειτουργούν για τα συμφέροντα της Τουρκίας, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών πρόσθεσε ότι εκεί και όπου χρειαστεί γίνονται τα απαραίτητα διαβήματα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας με συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

    Ο κ. Φλουρέντζου είπε ακόμη ότι δύο σκάφη νορβηγικής σημαίας και ένα με σημαία των Νήσων Φαρόε που διενεργούν έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας βρίσκονται 90 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του Ακάμα, προσθέτοντας ότι το ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις από τις 29 του μήνα βρίσκεται στην περιοχή του οικοπέδου εννέα.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΗΕ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

    Η ύπαρξη και η δράση του ΟΗΕ έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, σε μήνυμά του προς τη μαθητιώσα και φοιτητιώσα νεολαία με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του διεθνούς Οργανισμού.

    ``Στο πλαίσιο του ΟΗΕ προασπίζουμε την κρατική μας οντότητα και επιδιώκουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης αποτελούν εφόδια της Κύπρου για τη διεκδίκηση των δικαίων της``, αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Δημοσθένους.

    Ανασκοπώντας το έργο του διεθνούς Οργανισμού από της ιδρύσεώς του, ο κ. Δημοσθένους τονίζει ότι ``στα 66 χρόνια λειτουργίας του ο ΟΗΕ προσπάθησε, παρά τις όποιες αδυναμίες του, να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση κρίσεων πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα``, αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Δημοσθένους και συνεχίζει: ``Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί το πλέον αξιόπιστο και υπεύθυνο βήμα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και των αρχών της αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας των λαών``.

    [04] ΛΕΜΕΣΟΣ - ΓΚΙΝΕΣ

    Στα ρεκόρ Γκίνες βρίσκεται και πάλι η Λεμεσός, με το μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που χόρεψαν ταυτόχρονα Χασάπικο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ραδιομαραθωνίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Συντονιστής του Ραδιομαραθωνίου για την Επαρχία Λεμεσού, Σάββας Στούππας, συνολικά 886 άτομα συμμετείχαν στην όλη προσπάθεια, χορεύοντας χασάπικο κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου.

    Τα καθαρά έσοδα από την εκδήλωση διατέθηκαν για τους σκοπούς του Ραδιομαραθωνίου. Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε η Λάρνακα από τις 12 Δεκεμβρίου 2010, όταν 749 άτομα χόρεψαν χασάπικο στην πλατεία Ευρώπης.

    Τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο των 50 χρόνων της Γιορτής του Κρασιού, η Λεμεσός είχε καταρρίψει και το ρεκόρ για το μεγαλύτερο κρασοπότηρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 24 October 2011 - 11:29:16 UTC