Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΕΝΑΡΞΗ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΥΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  • [04] ΕΛΛΕΙΜΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΕΙΩΣΗ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΕΝΑΡΞΗ

    Αρχισε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ενόψει της συνάντησης στο τέλος του μήνα στη Νέα Υόρκη του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Τ/κ ηγέτη και του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Στη συνεδρία, υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια εκ μέρους του ΔΗΣΥ συμμετέχουν οι Νίκος Αναστασιάδης και Τάσος Μητσόπουλος, εκ μέρους του ΑΚΕΛ οι Αντρος Κυπριανού και Νίκος Κατσουρίδης, εκ μέρους του ΔΗΚΟ οι Μάριος Καρογιάν και Νικόλας Παπαδόπουλος, εκ μέρους της ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ οι Δημήτρης Συλλούρης και Νίκος Κουτσού και εκ μέρους των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Ιωάννα Παναγιώτου και Αδωνις Γιάνγκου.

    Στη συνεδρία παρακάθονται επίσης η ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης, ο Προεδρικός Επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου, και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζος Τσιελεπής.

    Εισερχόμενος στο Προεδρικό και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ``Δεν έχω κάτι καινούργιο να πω``, αναφερόμενος προφανώς στη συνάντησή του σήμερα με τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Υπήρξε κάποια πρόοδος σε κάποια βασικά ζητήματα από τη συνάντηση των δύο ηγετών στις 7 Ιουλίου με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι -μουν αλλά παραμένουν ακόμη διαφορές σε βασικά ζητήματα, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η συμβολή της επικείμενης συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα είναι εποικοδομητική για το μέλλον της Κύπρου. Σε δήλωση που έκανε ο κ. Ντάουνερ μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών πριν τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ότι η συνάντηση υπήρξε πιο παραγωγική από αυτή της Τετάρτης και ότι οι δύο ηγέτες εστίασαν στα θέματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία και την ιθαγένεια.

    Ο ίδιος, είπε θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ το επόμενο Σάββατο το απόγευμα και θα συζητήσει το θέμα μαζί του ενώ ο κ. Μπαν θα αποφασίσει πως θα χειριστεί το θέμα της συνάντησης του με τους δύο ηγέτες. ``Υπάρχει ακόμη έδαφος να καλυφθεί και ο Γενικός Γραμματέας προσβλέπει στη συνάντησή του μαζί τους (τους δύο ηγέτες) σε λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα και θα μπορέσει να εξετάσει τις διαφορές που υπάρχουν ακόμη σε κάποια από αυτά τα θέματα με τους ηγέτες και να διερευνήσει μαζί τους ως προς το πώς πιστεύουν ότι μπορούν να επιλύσουν αυτές τις διαφορές``, είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι ``προσβλέπουμε σ` αυτή τη συνάντηση, θα είναι μια σημαντική συνάντηση και γνωρίζω ότι ο ΓΓ επιθυμεί να έχει ελπίδες``.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε μια συζήτηση με τους δύο ηγέτες ως προς τη συνάντηση και τους εξήγησε τις σκέψεις που κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη προς το παρόν, αναφέροντας ότι ο ίδιος θα πρέπει να συζητήσει το θέμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ότι θα τον ενημερώσει το απόγευμα του επόμενου Σαββάτου. Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, ο ίδιος θα αποφασίσει πως θα χειριστεί τη συνάντηση. Κληθείς να πει τι θα εισηγηθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι θα τον ενημερώσει για την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις 7 Ιουλίου και μετά, προσθέτοντας ότι έχει υπάρξει καλή πρόοδος σε κάποια θέματα, όπως και για τις δυσκολίες που παραμένουν, γιατί υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες και τι μπορούν να κάνουν οι δύο ηγέτες για να επιλύσουν αυτές τις δυσκολίες.

    Προφανώς, είπε, όπου υπάρχουν δυσκολίες σε κάποιο σημείο πρέπει να επιλυθούν. Σε όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες που έχει αναμιχθεί ο ίδιος προσωπικά και ο ΟΗΕ, ανέφερε, υπάρχουν δυσκολίες και χρειάζεται πολλή υπομονή και στο τέλος συμβιβασμός. Ο συμβιβασμός, πρόσθεσε, δεν επιτυγχάνεται πάντα πολύ γρήγορα. ``Προσβλέπουμε στη συνάντηση και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει εποικοδομητικά στο μέλλον της Κύπρου``, υπογράμμισε. Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε αρκετή πρόοδος στα κύρια ζητήματα από τις 7 Ιουλίου ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι δεν θα προσπαθήσει να `χρυσώσει` τα πράγματα ή να υποβαθμίσει τη διαδικασία αλλά θα πει τα πράγματα όπως τα βλέπει.

    [03] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΥΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου θα βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου κατά τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας, μετά το τέλος του Μουαμάρ Καντάφι, αναφέρει το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «το τέλος του Μουαμάρ Καντάφι σηματοδοτεί και το τέλος ενός σκοτεινού κεφαλαίου στην ιστορία της Λιβύης που επισώρευσε πόνο και οδύνη στο λαό της, με τον οποίο μας συνδέουν παραδοσιακά ισχυροί δεσμοί φιλίας».

    Προστίθεται ότι τώρα ο λαός της Λιβύης και η ηγεσία του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, που ανέλαβαν το δύσκολο έργο να οδηγήσουν τη χώρα στη σταθερότητα, την πρόοδο, τη δημοκρατία και την ευημερία, πρέπει να ατενίσουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

    Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι σε αυτή την όλο προκλήσεις μεταβατική φάση προς την οικοδόμηση και εμπέδωση δημοκρατικών θεσμών, προς την ενότητα και το κράτος δικαίου, η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου θα βρίσκονται με κάθε δυνατό τρόπο στο πλευρό τους.

    [04] ΕΛΛΕΙΜΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΕΙΩΣΗ

    Μείωση κατέγραψε το δημόσιο έλλειμμα της Κύπρου το 2010, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το χρέος, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Ειδικότερα, το δημόσιο έλλειμμα ανήλθε σε απόλυτους αριθμούς σε 923 εκατ. ευρώ, έναντι 1.030 εκατ. ευρώ το 2009. Σε ποσοστό του ΑΕΠ κυμάνθηκε στο -4,6% από -5,4% το 2009. Το δημόσιο χρέος έφτασε τα 10.653 εκατ. ευρώ από 9.865 εκατ. ευρώ το 2009. Σε ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 61,5%, ενώ το 2009 ήταν 58,5%.

    Αναφορικά με τα δημόσια έσοδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εurostat, το 2010 αυξήθηκαν φτάνοντας στο 41,0% του ΑΕΠ από 40,1% το 2009. Αυξημένες ήταν και οι δημόσιες δαπάνες, οι οποίες έφτασαν το 46,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2009 είχαν κυμανθεί στο 46,2% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα το δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στα 24.125 εκατ. ευρώ (-10,6% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος στα 329.351 εκατ. ευρώ (144,9% του ΑΕΠ).

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο 3 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης εμφάνισαν το 2010 έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ που είναι και το ανώτατο αποδεκτό όριο. Πρόκειται για το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και την Εσθονία. Ολες οι υπόλοιπες βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης. Στο σύνολο της ευρωζώνης καταγράφηκε μέσο δημόσιο έλλειμμα 6,2% του ΑΕΠ ή 572.526 εκατ. ευρώ Το μέσο δημόσιο χρέος ανήλθε στο 85,4% του ΑΕΠ ή 7.822.443 εκατ. ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 October 2011 - 15:29:12 UTC