Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΟΗΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΓ ΔΙΗΜΕΡΗ
  • [03] ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΚΕΝΤΑΛ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Αρχισε το πρωί η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Τους δύο ηγέτες και τα μέλη των διαπραγματευτικών τους ομάδων υποδέχθηκαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, στην υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνων περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας και είναι η προτελευταία συνάντηση πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στη Νέα Υόρκη.

    Η τελευταία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι η συζήτηση των δύο ηγετών σε αυτή τη φάση των συνομιλιών αγγίζει όλα τα κεφάλαια.

    Μετά το τέλος της προηγούμενης συνάντησης, Ο κ. Ντάουνερ είχε χαρακτηρίσει ως πολύ παραγωγική τη συνάντηση των δύο ηγετών προσθέτοντας ότι «συζήτησαν ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων».

    Υπήρξε ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση για το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών», πρόσθεσε ο κ. Ντάουνερ.

    [02] ΟΗΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΓ ΔΙΗΜΕΡΗ

    Η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα είναι διήμερη, αφού σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ``τα ΗΕ προσανατολίζονται για συνάντηση δύο ημερών, 30 και 31 Οκτωβρίου``.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε εκτενώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με την ίδια έγκυρη πηγή, είχαν μια `αδρά συνομιλία`, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον ενημέρωσε ότι ``με βάση και το στόχο που είχε τεθεί από την προηγούμενη συνάντηση στη Γενεύη για επίτευξη περισσοτέρων συγκλίσεων στα ουσιώδη ζητήματα, αυτό φαίνεται να μην επιτυγχάνεται λόγω των υπαναχωρήσεων της τουρκικής πλευράς από βασικά θέματα``.

    [03] ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΚΕΝΤΑΛ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της εμπορίας προσώπων υπάρχει, ωστόσο διαπιστώνεται ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση των οργάνων της δικαστικής εξουσίας, εκτιμά η Αμερικανίδα Δικαστής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Βιρτζίνια Κένταλ.

    Η κ. Κένταλ επεσήμανε παράλληλα ότι το όλο θέμα γίνεται πιο δύσκολο λόγω της διαφθοράς στους κόλπους σε όργανα του νόμου παγκόσμια, ενώ για την Κύπρο είπε ότι η διακίνηση προσώπων αφορά περισσότερο νεαρά κορίτσια, σημειώνοντας ότι με την τροποποίηση του νόμου στο καθεστώς παραχώρησης βίζας σε καλλιτέχνιδες έχει μειωθεί ο αριθμός των προσώπων που έρχονταν στην Κύπρο. Αυτό θεωρεί ότι οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην πολύκροτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της 20χρονης Ρωσίδας Οξάνας Ράντσεβα.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Δικαστής Κένταλ, η οποία επισκέφθηκε την Κύπρο την περασμένη βδομάδα για εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα ``Εμπορία Προσώπων`` στο Ανώτατο Δικαστήριο, δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψής της στην Κύπρο ήταν η εκπαίδευση δικαστών και η ανασκόπηση των πρακτικών που εφαρμόζονται στην Κύπρο στο θέμα της εμπορίας προσώπων. Ανέφερε ότι ενδεχομένως να επιστρέψει σε λίγους μήνες για να συνεχίσει το έργο που επιτελείται.

    Η Δικαστής Κένταλ ήταν ομοσπονδιακός κατήγορος στο Σικάγο πριν το διορισμό της στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο από τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Ασχολείτο με θέματα εκμετάλλευσης ανηλίκων και συντόνιζε σε εθνικό επίπεδο υποθέσεις που είχαν να κάνουν με σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων. Όταν διορίστηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, είπε, δεν μπορούσε να συνδυάζει τα εκτελεστικά καθήκοντά της με τα δικαστικά και για το λόγο αυτό άρχισε να διδάσκει και να γράφει επί του θέματος και ανακάλυψε ότι υπήρχε τεράστια ανάγκη να εκπαιδευθούν οι δικαστές τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκόσμια για θέματα εκμετάλλευσης ανηλίκων και διακίνησης προσώπων.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ υπό την ενότητα «Ειδικά Θέματα Αναλύσεις».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Πιλοτικό πρόγραμμα εγγραφής και παραπομπής ασθενών από το Κέντρο Υγείας της Αγλαντζιάς εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος είπε πως οι ασθενείς θα παραπέμπονται στους γιατρούς με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ τα ραντεβού θα κλείνονται από το Κέντρο Υγείας της Αγλαντζιάς.

    Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της εκδήλωσης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο Υπουργός Υγείας είπε πως το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο αρχίζει σήμερα, θα βρίσκεται σε λειτουργία για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να γίνουν οι οποιεσδήποτε διορθώσεις και από εκεί και πέρα θα διευρυνθεί και σε άλλα Κέντρα Υγείας, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Όπως πρόσθεσε «πολύ σύντομα θα γίνει σύνδεση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ηλεκτρονικά και με το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί με ομάδα Αμερικανών Ορθοπεδικών γιατρών του διεθνούς φήμης Νοσοκομείου Σράινερς του Σπρίγκφιλντ, Μασαχουσέτης, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι επισκέφθηκε τα εξωτερικά ιατρεία, όπου διεξάγονται εξετάσεις από Αμερικανούς εθελοντές γιατρούς, οι οποίοι όπως σημείωσε «εδώ και τριάντα χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τη στήριξη της οικογένειας Παρασκευαΐδη».

    «Είναι μια τεράστια κοινωνική προσφορά», είπε, «για την οποία η κυπριακή πολιτεία θα πρέπει να είναι πολύ ευγνώμων. Πάρα πολλά παιδιά έχουν τύχει της περίθαλψης αυτών των γιατρών. Θα συνεχίσουν να παρέχουν αυτή τη φροντίδα. Ο αριθμός των παιδιών που έτυχαν φροντίδας είναι 3 χιλιάδες μέχρι τώρα και έχουμε παρέχει στο ΓΝΛ τις καλύτερες δυνατές υποδομές, έτσι ώστε οι εξετάσεις να γίνονται σε ένα πιο επαγγελματικό χώρο για να μπορούν οι γιατροί να ανταποκριθούν στο μεγάλο φόρτο εργασίας τους».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 19 October 2011 - 9:29:12 UTC