Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ
  • [03] ΦΟΥΛΕ ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
  • [04] ΡΑΔΙΟ-ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στόχος και σταθερή θέση μας είναι να ενεργήσουμε κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ με καθαρά προεδρικό τρόπο, μη επιτρέποντας στο εθνικό μας πρόβλημα να καθορίσει την προεδρία μας ή να διεισδύσει στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ζητήματα, δήλωσε ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέας Μαυρογιάννης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για το Τρίο Προεδρίας της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

    Ο κ. Μαυρογιάννης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στις τουρκικές απειλές για πάγωμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή δεν θα επιτρέψουμε το ρόλο μας ως προεδρεύουσας χώρας να τεθεί σε κίνδυνο από το κυπριακό πρόβλημα», διευκρινίζοντας ότι «θα προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη προεδρία και θα είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι, αξιόπιστοι παρά το πρόβλημά μας».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι ως χώρα και ως κράτος θα παραμερίσουμε το πρόβλημά μας, αλλά θα διατηρήσουμε δύο ξεχωριστές πορείες». Αυτό, είπε, «είναι πρωταρχικής σημασίας για την Κύπρο».

    Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε και στις προετοιμασίες που γίνονται για την κυπριακή προεδρία της ΕΕ λέγοντας ότι έχουν ήδη επιλεγεί όλοι οι επικεφαλείς των ομάδων εργασίας του Συμβουλίου για την κυπριακή προεδρία και ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης. Επίσης, πρόσθεσε, οι εργασίες αναβάθμισης του συνεδριακού κέντρου στη Λευκωσία προχωρούν κανονικά και το έργο αναμένεται να αποπερατωθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2012.

    Ενημέρωσε επίσης ότι η προεδρία θα έχει τη βάση της στις Βρυξέλλες για πρακτικούς λόγους αλλά ότι έχει ήδη προετοιμαστεί το προσωρινό πρόγραμμα των 15 άτυπων Υπουργικών Συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν την Κύπρο.

    «Χωρίς αμφιβολία η προεδρία θα είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για ολόκληρη την κρατική μηχανή», είπε, προσθέτοντας ότι «το βάρος της πρόκλησης είναι ακόμη μεγαλύτερο σε αυτούς τους καιρούς οικονομικής λιτότητας». Ο κ. Μαυρογιάννης, ανέφερε ωστόσο ότι το βάρος της πρόκλησης ήταν πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί μέσω της συνεργασίας που υπάρχει στα πλαίσια του Τρίο με την Πολωνία και τη Δανία.

    Η Κύπρος φιλοδοξεί να ανταποκριθεί επιτυχώς στην πρόκληση της προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στο συνέδριο ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Ανδρέας Θεοφάνους, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη των εταίρων της Κύπρου για να γίνει αυτό κατορθωτό. Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα η Κυβέρνηση να κατανοήσει ότι για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα πρέπει να εμπλακεί στην διαδικασία της προεδρίας ολόκληρη η κοινωνία. Προς αυτό το σκοπό, αναφέρθηκε ειδικότερα στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν δεξαμενές σκέψεις και ακαδημαϊκοί θεσμοί.

    Παράλληλα, ο κ. Θεοφάνους αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις στις οποίες πρέπει να δώσει απάντηση η Ευρώπη, όπως είναι η οικονομική κρίση, η χρεωστική κρίση, η ανεργία αλλά και το ερώτημα που πάει η Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι το κέντρο επεξεργάζεται πρόταση για το στόχο του ελλείμματος του 3% και τον τρόπο υπολογισμού του. Οσον αφορά στο μέλλον της ΕΕ ο κ. Θεοφάνους εξέφρασε την εκτίμηση ότι μακροπρόθεσμα είναι αμφίβολο κατά πόσο μια νομισματική ένωση μπορεί να επιβιώσει χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονη δημοσιονομική ένωση.

    Παρουσιάζοντας την Συμβολή 16 Δεξαμενών Σκέψης στο Τρίο της Πολωνικής, Δανέζικης και Κυπριακής Προεδρίας υπό τον τίτλο «Σκέψου Παγκόσμια Δράσε Ευρωπαϊκά», η Ανώτερη Ερευνήτρια του οργανισμού «Notre Europe» με έδρα τη Γαλλία Ελβίρ Φαμπρί αναφέρθηκε στο νέο ρόλο της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ κάτω από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και στο γεγονός ότι λόγω της θεσμοθέτησης των αξιωμάτων το Προέδρου της ΕΕ και του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας ο πολιτικός ρόλος των προεδριών έχει υποβαθμιστεί.

    Μεταξύ άλλων πρότεινε όπως αναβαθμιστεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ με τη συμμετοχή των επικεφαλής των κρατών μελών.

    Από πλευράς του ο Πολωνός Πρέσβης Pawel Dobrowolski ανέφερε ότι για να έρθει εις πέρας μια προεδρία της ΕΕ υπάρχουν τρία στάδια, αυτό του οράματος, της υλικοτεχνικής εφαρμογής και της υλοποίησης. Οσον αφορά στο τρίτο μέρος αυτό της υλοποίησης ο κ Dobrowolski δεν θέλησε να τοποθετηθεί λόγω του γεγονότος ότι η Πολωνία βρίσκεται εν μέσω της προεδρίας της.

    Ως προς το όραμα ανέφερε ότι αυτό αφορά στην στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας, προσθέτοντας ότι η Πολωνία επεξεργάστηκε το όραμά της για δύο περίπου χρόνια πριν να ετοιμαστεί η τελική του μορφή. Μεγάλη σημασία προσέδωσε και στην υλικοτεχνική προετοιμασία, η οποία είναι υποστηρικτική της προεδρίας, λέγοντας ότι η Πολωνία αφιέρωσε περίπου τρία χρόνια για τις τεχνολογικές υποδομές που στηρίζουν την προεδρία.

    Το πράσινο προφίλ της Ευρώπης θα είναι ένα από τα κύρια θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Δανία σύμφωνα με την ανώτερη ερευνήτρια Ulla Holm του Δανέζικου Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Η κ. Holm ότι πρόκειται για την 7η προεδρία της Δανίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα την αναλάβει μια νέα κεντροαριστερή Κυβέρνηση η οποία δεν έχει πολλή εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα. Εξέφρασε μεταξύ άλλων την άποψη ότι η Δανία θα προωθήσει την πρόταση για τον παγκόσμιο φόρο στις χρηματοοικονομικές

    [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ

    Τα προσωπικά μας δεδομένα και η ιδιωτική μας ζωή παραμένουν στη σύγχρονη εποχή της πληροφορικής, της τεχνολογίας και του διαδικτύου πιο εκτεθειμένα από ποτέ. Απλές καθημερινές συνήθειες, όπως αγορές στο διαδίκτυο, πρόσβαση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, επίσκεψη σε χώρους όπου λειτουργούν κλειστά κυκλώματα βιντεο-παρακολούθησης, αλλά και η διατήρηση αρχείων από διάφορους φορείς, μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική δημοσιοποίηση προσωπικών μας δεδομένων, ακόμα και εν αγνοία μας.

    Ο θεσμός του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συστάθηκε το Μάιο 2002, μετά τη θέσπιση του περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόμου) Νόμου του 2001, με κύριο στόχο την προστασία του ατόμου και τη σωστή διαχείριση των προσωπικών δεδομένων από τους υπεύθυνους επεξεργασίας.

    Στις 27 Σεπτεμβρίου ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Γιάννος Δανιηλίδης, ο οποίος, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, εκτιμά ότι στην Κύπρο υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης σε ό,τι αφορά το ρόλο του Επιτρόπου, και ως εκ τούτου, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση της διαφώτισης του κοινού.

    Εξηγεί επίσης τους κινδύνους που υπάρχουν εξαιτίας της πρόσβασης στο διαδίκτυο, αναφορικά με την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, ενώ αναλύει μερικά από τα κυριότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το Γραφείο του, όπως το αίτημα του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων για διασύνδεση αρχείων κρατικών υπηρεσιών με απώτερο στόχο τον εντοπισμό ατόμων που φοροδιαφεύγουν, η λειτουργία της εταιρείας «Αρτεμις» Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών Λτδ, και καταγγελίες πολιτών που αφορούν τον Κλάδο Πτωχεύσεων.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης βρίσκεται κάτω από την ενότητα «Ειδικά Θέματα Αναλύσεις» στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    [03] ΦΟΥΛΕ ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρει η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου σε ανακοίνωσή της.

    Προσθέτει ότι ο κ. Φούλε, υπό το βάρος των τουρκικών απειλών για το θέμα των υδρογονανθράκων, απευθύνει έκκληση προς όλους τους επηρεαζόμενους για αυτοσυγκράτηση, χωρίς να απευθύνεται, ως όφειλε, με αυστηρό και απόλυτο τρόπο προς την Αγκυρα.

    Απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων που υπέβαλε η κ. Παπαδοπούλου και άλλοι Ευρωβουλευτές για τις τουρκικές απειλές, ο κ. Φούλε αναφέρεται στην ανάγκη για ειρηνικό διακανονισμό των συνοριακών διαφορών και εκφράζει λύπη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για δηλώσεις που δεν ευνοούν την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο κ. Φούλε αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγείρει τακτικά αυτά τα θέματα στις συζητήσεις της με την Τουρκία και θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις δεσμεύσεις της Τουρκίας έναντι σχέσεων καλής γειτονίας, υπό το πρίσμα της αρχής του ειρηνικού διακανονισμού των διαφορών.

    [04] ΡΑΔΙΟ-ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Με το μήνυμα «Μόνο η Αγάπη Μπορεί» πραγματοποιείται για 22η συνεχή χρονιά ο Ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, με στόχο την οικονομική ενίσχυση ιδρυμάτων, συνδέσμων και ειδικών σχολείων που τα στηρίζουν.

    Οι εκδηλώσεις του Ραδιομαραθωνίου έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθούν το τριήμερο 23, 24 και 25 Οκτωβρίου.

    Πανηγύρια αγάπης σε όλες τις πόλεις, πορείες και αγώνες δρόμου, δεκάδες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους να αγκαλιάσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και να αναδείξουν το δικαίωμά τους για συμμετοχή στην κοινωνία, την εκπαίδευση, την εργασία και την ψυχαγωγία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η Πρόεδρος του Συντονιστικού Επιτελείου του Ραδιομαραθωνίου Κλαίρη Κονή ανέφερε πως το μήνυμα «Μόνο η αγάπη μπορεί» θα κατακλύσει και φέτος τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές των πόλεων και των κοινοτήτων, για να αναδείξει και πάλι την ευαισθησία, την ανθρωπιά και τη γενναιοδωρία των Κυπρίων.

    Η κ. Κονή απευθύνθηκε στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, λέγοντας ότι «ένα κουπόνι εισφοράς, ένα εισιτήριο στην παράσταση, μια ώρα συμμετοχής στην εκδήλωση είναι ένα βήμα στο μεγάλο μαραθώνιο της προσφοράς».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 October 2011 - 13:29:13 UTC