Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΥΠΕΞ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για την συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    ``Δηλώνω απερίφραστα ότι θα μεταβούμε στη Νέα Υόρκη``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του το απόγευμα μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τον εκφράζει η δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, στην οποία προέβη μετά τη λήξη της σημερινής συνάντησης.

    Πρόσθεσε ότι με την τουρκοκυπριακή πλευρά ``είμαστε κοντά, είμαστε πολύ κοντά πρέπει να πω, όπως είμαστε πολύ κοντά - για να μην πω συμφωνήσαμε - και για το θέμα της Βουλής``.

    Ομως, σημείωσε, στη διακυβέρνηση μένουν πολύ σοβαρά πράγματα όπου, όπως είπα και προηγούμενα, έχουμε τη μετακίνηση της τουρκοκυπριακής θέσης.

    ``Εμείς εμμένουμε στη θέση που έχουμε συμφωνήσει προηγούμενα. Εδώ βρισκόμαστε``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος ανέφερε πως την ερχόμενη Τετάρτη είναι η προτελευταία συνάντηση και στις 21 του μηνός είναι η τελευταία.

    Εύχομαι ως τότε, συνέχισε, να κάνουμε ακόμη ένα θετικό βήμα μπροστά.

    ``Πάντως, στη Νέα Υόρκη δηλώνω απερίφραστα ότι θα μεταβούμε``, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Πολύ παραγωγική ήταν η συνάντηση των δύο ηγετών την Παρασκευή, σύμφωνα με δηλώσεις του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά τη συνάντηση.

    Οι δύο ηγέτες, είπε, «είχαν μια πολύ παραγωγική συνάντηση σήμερα», προσθέτοντας ότι «συζήτησαν ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων από την οικονομία και την ΕΕ ως την εσωτερική ασφάλεια».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «είχαν μια μακρά συζήτηση για το περιουσιακό και συζήτησαν επίσης το εδαφικό και τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών».

    «Υπήρξε ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση για το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών», πρόσθεσε ο κ. Ντάουνερ.

    [03] ΥΠΕΞ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ενα σταθερό και δημοκρατικό περιβάλλον απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία, επεσήμανε την Παρασκευή η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Σε χαιρετισμό της στο Φόρουμ για το Μέλλον της Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Λεμεσό, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως μελλοντική προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, είναι πλήρως δεσμευμένη στο να εμπλέξει τις χώρες της νότιας γειτονιάς μας, στις οποίες σήμερα γίνονται μνημειώδεις αλλαγές, στην πορεία της δημοκρατικής μεταμόρφωσης .

    Η διατήρηση πολύ στενών ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών με τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, πρόσθεσε, επιτρέπει στην Κύπρο να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των χωρών αυτών και των οργάνων του Συμβούλιου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σημείωσε ότι η ανάπτυξη της Νότιας Διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής γειτονίας θα αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Είμαστε έτοιμοι, συνέχισε, να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση της στενότερης συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης με σκοπό την ανάληψη κοινής δράσης και εφαρμογής συγκεκριμένων προγραμμάτων για τα γειτονικά μας κράτη.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Ελλειμμα 2,9 δισ. ευρώ εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου τους πρώτους 7 μήνες του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Eurostat. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 το έλλειμμα ήταν μειωμένο κατά 200 εκατ. ευρώ.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου την περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 29% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μειωμένες κατά 1% ήταν οι εισαγωγές, φτάνοντας σε αξία τα 3,6 δισ. ευρώ.

    Ο πληθωρισμός συνέχισε το Σεπτέμβριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, να αποκλιμακώνεται στην Κύπρο, ενώ στην ευρωζώνη και την ΕΕ κατέγραψε σημαντική αύξηση.

    Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε στην Κύπρο το Σεπτέμβριο στο 2,5% έναντι 2,7% τον Αύγουστο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 October 2011 - 17:29:12 UTC