Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΑΜΙΝΑΡΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [02] ΥΠΑΜ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [03] ΓΕΝ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΜΑΡΙ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

  • [01] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΑΜΙΝΑΡΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ αποτελεί ένα έργο εθνικής σημασίας και απαιτείται η ευρύτερη συνεργασία και συναίνεση όλων, τόνισε ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Σε χαιρετισμό του σε σεμινάριο του ΚΥΠΕ και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με θέμα «Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ Μια πρόκληση για τα ΜΜΕ», ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με την ανάληψη της Προεδρίας την 1η Ιουλίου του 2012, η Κύπρος θα έρθει αντιμέτωπη με μία από της σημαντικότερες προκλήσεις της ως κράτος της ΕΕ».

    Για πρώτη φορά, σημείωσε, «η ΚΔ θα έχει τη δυνατότητα να προεδρεύσει για έξι μήνες το Συμβούλιο της ΕΕ, γεγονός το οποίο μας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε το ρόλο της Κύπρου και να κτίσουμε μια εικόνα ως αξιόπιστος, ισότιμος και υπεύθυνος ευρωπαίος εταίρος».

    «Η Κύπρος κατά τη διάρκεια της προεδρίας της θα κληθεί να διαχειριστεί πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν την ΕΕ. Συγκεκριμένα το πολυετές πρόγραμμα προϋπολογισμού της Ένωσης, την οικονομική κρίση και την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως επίσης και την ολοκλήρωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου», πρόσθεσε.

    Η άσκηση της Προεδρίας, ανέφερε περαιτέρω , «θα αποτελέσει, επίσης, μια πρόκληση για την κρατική μηχανή, η οποία είναι επιφορτισμένη με τις εργασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση της Προεδρίας. Μια πρόκληση που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο οικονομικής περισυλλογής που διανύουμε».

    Ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε ότι «μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε διάφορους τομείς των προετοιμασιών», επισημαίνοντας ότι «το 18μηνο Πρόγραμμα της Πολωνίας Δανίας Κύπρου για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2011, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 έχει δημοσιευτεί και θα αποτελέσει βάση για το εξάμηνο Πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας».

    Όσον αφορά τα θέματα στελέχωσης, πρόσθεσε, «έχουν οριστεί οι Προεδρεύοντες των Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου και οι πλείστοι έχουν τοποθετηθεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες».

    Επιπρόσθετα, είπε, «έχουν καθοριστεί, στο μέγιστο βαθμό, οι συναντήσεις που θα λάβουν χώρα στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των Άτυπων Συναντήσεων του Συμβουλίου και έχει καταρτιστεί προκαταρτικό Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων».

    Ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε ότι η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί το εθνικό της πρόβλημα παράλληλα με την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και δεν έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει κανένα από τα δύο αυτά «εργοτάξια».

    «Δεν μπορούμε ούτε την Προεδρία να την χρησιμοποιήσουμε για το πρόβλημά μας, ούτε το πρόβλημά μας να το αφήσουμε να παρεισφρήσει στον τρόπο χειρισμού της Προεδρίας», επεσήμανε ο κ. Μαυρογιάννης, σε εκτός κειμένου αναφορές του στο χαιρετισμό του στο σεμινάριο που διοργανώνει το ΚΥΠΕ και η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο με θέμα «Κυπριακή Προεδρία: Μια πρόκληση για τα ΜΜΕ».

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις και την αμφισβήτηση που έχει εκφράσει η Τουρκία για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Λευκωσία, καθώς και στην απειλή που εξέφρασε η Αγκυρα να σταματήσει τη συνεργασία της με την ΕΕ την περίοδο εκείνη, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι αυτό είναι «ανήκουστο και εντελώς απαράδεκτο». Συμπλήρωσε όμως ότι η στάση αυτή της Τουρκίας «δείχνει παράλληλα τις συμπληγάδες μέσα από τις οποίες πρέπει να περάσουμε».

    Υπήρξαν πολιτικές αλλαγές και σε άλλα κράτη-μέλη κατά τη διάρκεια άσκησης της Προεδρίας της ΕΕ, ανέφερε η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ανδρούλλα Καμιναρά, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς ενδέχεται να επηρεάσει την Προεδρία του 2012, η πολιτική κρίση στην Κύπρο, η μη λύση του Κυπριακού και το κενό στην πρόοδο των εργασιών για την Προεδρία λόγω του προβλήματος που δημιουργήθηκε με τον πρώην επικεφαλής της Γραμματείας για την Προεδρία.

    Και στην Πολωνία η οποία ασκεί την παρούσα Προεδρία, πρόσθεσε, υπήρχαν τώρα εκλογές και το πρόγραμμα της συνεχίζεται κανονικά, ενώ και σε άλλες χώρες υπάρχουν πολιτικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Επικεφαλής του τμήματος συντονισμού της Πολωνικής Προεδρίας στο Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών Jaroslaw Bajaczyk, ανέφερε ότι δεν υπήρξε προηγούμενο που μια χώρα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της στην Προεδρία της ΕΕ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτή θα είναι και η περίπτωση όσον αφορά και την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα πρέπει απλώς να συνεχίσει να έχει κίνητρο, καλή θέληση και αισιοδοξία, αλλά και να υπολογίζει στους συνεταίρους της στο Τρίο.

    [02] ΥΠΑΜ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΠΕΙΛΕΣ

    Ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα σε διπλωματικό, σε πολιτικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου, ύστερα από την έναρξη των εργασιών για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομάτη» στο Σταυροβούνι και στο στρατόπεδο «Ανδρέα Σουρουκλή» στη Λάρνακα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «είναι χρέος μας, ειδικά αυτές τις μέρες, μαζί με την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς να βρισκόμαστε στο πλευρό των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των ανδρών της Εθνικής μας Φρουράς».

    Πρόσθεσε ότι «βασική διαπίστωση είναι η άρτια εκπαίδευση και η εξαιρετική ικανότητα των μονάδων της Εθνικής Φρουράς έτσι ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους, εάν οι περιστάσεις το επιβάλουν. Παράλληλα, τυγχάνουμε της αναγκαίας και πλήρους ενημέρωσης έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε όσο δυνατό περισσότερα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    Η Εθνική Φρουρά, υπέδειξε, «χρειάζεται τη στήριξη, την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη της πολιτείας και της κοινωνίας μας σαν ένα απαραίτητο εφόδιο για να επιτελέσει το έργο της. Πιστεύω ότι την αξίζει». Ερωτηθείς για τις απειλές της Τουρκίας μετά την έναρξη των εργασιών για εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «σε σχέση με τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται στο θαλάσσιο μας χώρο και την Ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνονται όλα τα μέτρα σε διπλωματικό, σε πολιτικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο μπορούσε πιο αποτελεσματικά οποιεσδήποτε εξελίξεις».

    Σ αυτή την προσπάθεια, συνέχισε, «η στήριξη και η συμπαράσταση της Ελλάδας παραμένει πάντα ένας βασικός άξονας, ο οποίος μας εμπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση για το παρόν και το μέλλον».

    [03] ΓΕΝ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΜΑΡΙ - ΔΗΛΩΣΗ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης διαβεβαίωσε όλους ότι οι αποφάσεις του σχετικά με την τραγική έκρηξη στο Μαρί, θα ληφθούν αποκλειστικά και μόνο με βάση το σύνολο της μαρτυρίας που συγκεντρώθηκε, τόσο από την Αστυνομία, όσο και από την Ερευνητική Επιτροπή, χωρίς επηρεασμό, είτε από χαρακτηρισμούς, είτε από συναισθηματισμούς, είτε από οποιαδήποτε άλλη επίδραση που δεν σχετίζεται με την υποχρέωση για αντικειμενική εξέταση της υπόθεσης με βάση το μαρτυρικό υλικό και τον νόμο.

    Όπως αναφέρει, «από την ημέρα της τραγικής έκρηξης στο Μαρί, απέφευγα με πολλή προσοχή και επιμέλεια οποιεσδήποτε δηλώσεις, παρά το γεγονός ότι σε πλείστες περιπτώσεις, όχι μόνο γινόταν αναφορά στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητες του, αλλά καλλιεργείτο και η καχυποψία. Ο λόγος που απέφευγα να απαντήσω, ακόμη και σε επιστολές που μου αποστέλλονταν, ήταν ακριβώς για να μην δημιουργούνται οποιεσδήποτε εντυπώσεις αναφορικά με την αμεροληψία και τον τρόπο που θα ασκήσω τα καθήκοντά μου».

    Συνεχίζοντας είπε ότι «μετά την υποβολή του πορίσματος της έρευνας που έγινε από τον κ. Πόλυ Πολυβίου, αλλά και τη διαρροή του διαβιβαστικού σημειώματος της Αστυνομίας που συνόδευε τη συνοπτική έκθεση της και 36 ογκώδεις φακέλους, πολλαπλασιάστηκαν τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις τόσο πολιτικών προσώπων, όσο και συγγενών των θυμάτων, αλλά και πολλών πολιτών, με συγκεκριμένες αναφορές στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα».

    Ως εκ τούτου, ανέφερε, «αισθάνομαι την ανάγκη να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι οι αποφάσεις μου θα ληφθούν αποκλειστικά και μόνο με βάση το σύνολο της μαρτυρίας που συγκεντρώθηκε, τόσο από την Αστυνομία, όσο και από την Ερευνητική Επιτροπή, χωρίς επηρεασμό, είτε από χαρακτηρισμούς, είτε από συναισθηματισμούς, είτε από οποιαδήποτε άλλη επίδραση που δεν σχετίζεται με την υποχρέωση για αντικειμενική εξέταση της υπόθεσης με βάση το μαρτυρικό υλικό και

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Η Κύπρος θα αναλάβει τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Τουρισμού 2012, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

    Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Τουρισμού 2011 και της Ατυπης Υπουργικής συνάντησης για τον Τουρισμό που έλαβε χώρα στην Κρακοβία στις 5 και 6 Οκτωβρίου στα πλαίσια της Πολωνικής Προεδρίας, όπου συμμετείχε κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γιώργο Μωυσή, μέλος του ΔΣ του ΚΟΤ, τον Αν. Γ.Δ. του ΚΟΤ Λεύκο Φυλακτίδη και την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκη Πασχαλίδου Χατζαντωνά.

    Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης ως τουριστικός προορισμός. Δόθηκε, επίσης, έμφαση στις δυνατότητες χρήσης και αξιοποίησης σύγχρονων εργαλείων τεχνολογίας για τη συγκέντρωση και διάχυση πληροφοριών, εξελίξεων και τάσεων αγοράς με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση των φορέων και εμπλεκομένων του τουριστικού τομέα.

    Η προώθηση της Ευρώπης στις τρίτες χώρες και οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσέλκυση τουρισμού από τις χώρες αυτές απασχόλησαν τις εργασίες της Ατυπης Συνάντησης Υπουργών Τουρισμού. Στόχος της ΕΕ είναι όπως η Ευρώπη διατηρήσει την πρωτιά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 10 October 2011 - 15:29:18 UTC