Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΕΕ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΡΩΣΙΑ - ΔΑΝΕΙΟ
  • [03] ΥΦΥΠΕΞ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΑΟΖ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΚΑΤΑΡ - ΕΜΙΡΗΣ - ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΕΕ

    Η ερευνητική γεώτρηση και γενικότερα οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων δεν έχει καμιά σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ούτε και με την πολιτική συγκυρία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη στο ειδησεογραφικό κανάλι Euronews.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Στέφανος Στεφάνος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί ένα κυριαρχικό της δικαίωμα που είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο. ``Ηταν στους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας η μετάβαση στη δεύτερη φάση των ερευνών που είναι η ερευνητική γεώτρηση και αυτές οι έρευνες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό.``

    Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να συνδέσει τις έρευνες με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό για να αμφισβητήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξισώσει το ψευδοκράτος με το νόμιμο κράτος, σημείωσε.

    Το ψευδοκράτος, πρόσθεσε, δεν έχει κανένα δικαίωμα, διότι απλώς, με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει. Οι τοποθετήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, επί του θέματος, είπε ο κ. Στεφάνου, τις οποίες ο κ. Ερογλου θεωρεί ότι μεροληπτούν υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ``θα πρέπει πρώτα από όλα να προβληματίσουν την Τουρκία και να πάψει να προσπαθεί να προκαλεί ένταση, αλλά να ευθυγραμμιστεί με το διεθνές δίκαιο και με τη διεθνή νομιμότητα``.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ε/κ πλευρά προσέρχεται σε αυτές με καλή θέληση και συνέπεια στη συμφωνημένη βάση λύσης. ``Την ίδια συνέπεια θα πρέπει να δείξει η τ/κ πλευρά και πολύ περισσότερο να μην υπαναχωρεί ούτε από τη συμφωνημένη βάση ούτε και από ζητήματα, στα οποία υπήρξαν συγκλίσεις στο παρελθόν``.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Το Βήμα» ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθειες για να ακυρώσει συμφωνίες για την ΑΟΖ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας με Λίβανο και Αίγυπτο, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι αυτά τα ζητήματα είναι πολύ ευαίσθητα, ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με τη διεθνή πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ``Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυβέρνηση πάντοτε λειτουργούν έτσι ώστε να διασφαλίζουν και να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας. Με το Λίβανο και την Αίγυπτο έχουμε συμφωνία. Με την Αίγυπτο είναι και επικυρωμένη αυτή η συμφωνία, παραμένει η συμφωνία με το Λίβανο``.

    Κληθείς επίσης να σχολιάσει πληροφορίες ότι στο προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκθεση προόδου της Τουρκίας υπάρχει φράση ότι θα πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό να τηρήσουν χαμηλούς τόνους και αν αυτή ευνοεί την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάζει προσχέδια.

    ``Οταν δούμε το τελικό θα μπορούμε να το σχολιάσουμε``, είπε. Κάθε φορά, πρόσθεσε, γίνονται ζυμώσεις, υπάρχουν συζητήσεις, γίνονται προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα ώστε πάντοτε να έχουμε τοποθετήσεις που να συνάδουν πρώτα από όλα με τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και να εκφράζεται η εταιρική αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Ερωτηθείς εάν έχουν γίνει παρεμβάσεις από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανασταλούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. ``Κανένας δεν έχει εγείρει μπροστά μας το θέμα της αναβολής ή της αναστολής της γεώτρησης``. Αυτό, σημείωσε, είναι ένα αποκλειστικό, αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΡΩΣΙΑ - ΔΑΝΕΙΟ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τη συμφωνία για την παραχώρηση δανείου από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 4,5%, διάρκειας 4,5 χρόνων, δήλωσε μετά την τετράωρη και πλέον συνεδρία του σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

    Το Υπουργικό, ανέφερε, εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών ``να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και δέουσες διαδικασίες, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο κρατών το συντομότερο δυνατό``.

    Οι βασικοί όροι του δανείου, είπε, είναι: 1) Η ονομαστική αξία του δανείου είναι 2,5 δισ. ευρώ, 2) Το ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο είναι 4,5%, 3) Η διάρκεια του δανείου είναι 4,5 χρόνια. ``Και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας έχει δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου χωρίς την επιβολή οποιωνδήποτε επιβαρύνσεων``.

    Η υλοποίηση της συμφωνίας αυτής σε συνδυασμό με τα μέτρα διασφάλισης της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για την Κύπρο, μεταξύ των οποίων - ανέφερε - την κάλυψη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποφυγή της επιβάρυνσης της ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών με το ποσό των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και πιστωτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα την άρση των αυξητικών πιέσεων πάνω στις αποδόσεις των ομολόγων της Δημοκρατίας στη δευτερογενή ευρωπαϊκή αγορά.

    [03] ΥΦΥΠΕΞ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΑΟΖ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Βρετανοί επίσημοι τονίζουν στην Τουρκία με κάθε δυνατή ευκαιρία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της διεξάγοντας έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, David Lidington.

    Ο κ. Λίντιγκτον μιλούσε σε ειδική για την Κύπρο εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης του συντηρητικού κόμματος, στο Μάντσεστερ, το βράδυ της Τρίτης.

    Ο Βρετανός Υφυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο για να τονίσει ότι το κύριο συμπέρασμα του ήταν η συναίσθηση της υποχρέωσης του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει σ αυτό που πρέπει να είναι μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

    Υποστήριξε το συνεχιζόμενο έργο για ταυτοποίηση των αγνοουμένων, εξέφρασε το θαυμασμό του για τις προσπάθειες προς ανάπτυξη κατανόησης μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων. Εκαμε ειδική αναφορά στη διάβρωση της τουρκοκυπριακής ταυτότητας σαν αποτέλεσμα του εποικισμού από την Τουρκία. Εξέφρασε την ευχή όπως η Κύπρος αναλάβει το ταχύτερο δυνατό από τις συνέπειες της έκρηξης στο Μαρί και την ελπίδα όπως επιτευχθεί, σαν αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συνομιλιών, μια δικοινοτική, ομοσπονδιακή, όχι συνομοσπονδιακή -όπως τόνισε- λύση.

    [04] ΚΑΤΑΡ - ΕΜΙΡΗΣ - ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Khalifa Al Thani, διαβεβαίωσε το νέο Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κατάρ, Χάρη Παναγίδη, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας θα εργαστούν για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ο Εμίρης προέβη στη διαβεβαίωση κατά τη διάρκεια της επίδοσης την Τρίτη των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κατάρ.

    Σε συνάντησή του με τον Εμίρη, ο κ. Παναγίδης διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις ευχές του για πρόοδο και ευημερία του λαού του Κατάρ και του ιδίου προσωπικά. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Παναγίδης τον διαβεβαίωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του θα εργαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους του τομείς.

    Ο Εμίρης παρακάλεσε τον κ. Παναγίδη να διαβιβάσει τους χαιρετισμούς του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο, όπως είπε, διατηρεί μια πολύ στενή φιλία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 October 2011 - 17:29:15 UTC