Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΑΟΖ - ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [02] ΥΠΕΣ - ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ
  • [03] ΠΑΦΟΣ - ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ - ΠΡΟΒΟΛΗ

  • [01] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΑΟΖ - ΕΡΕΥΝΕΣ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε και πήρε διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την παρουσία τουρκικών πολεμικών στην περιοχή.

    Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν στον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Παύλο Αναστασιάδη, μετά από δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με διαμεσολάβηση των ΗΕ στο θέμα.

    «Μας ενδιαφέρει η πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη διανομή των εσόδων», είπε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτώρια Νούλαντ, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων Τούρκου δημοσιογράφου, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ «θα ήθελαν να δουν αποκλιμάκωση της ρητορικής και της έντασης, ώστε η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει σε καλό περιβάλλον».

    Στην ερώτησή του, ο Τούρκος δημοσιογράφος, αφού παρέθετε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, συνοδευόμενο από πολεμικά ήταν 80 χλμ από την πλατφόρμα «Ομηρος» και μάλιστα ο πλοίαρχος την έβλεπε, ζητούσε να πληροφορηθεί αν η αμερικανική κυβέρνηση ήγειρε πρόσφατα το θέμα στην τουρκική.

    «Δεν μπορώ να μιλήσω για το θέμα αυτό, αν έχει ή δεν έχει συμβεί σήμερα», είπε η κ. Νούλαντ. «Ξέρετε που είμαστε στο θέμα αυτό. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την υπό την ηγεσία του ΟΗΕ διαμεσολάβηση στο κυπριακό. Και αποθαρρύνουμε οποιαδήποτε ρητορική ή ενέργεια η οποία θα επηρέαζε αρνητικά μία ειρηνική διευθέτηση».

    Η κ. Νούλαντ σημείωσε ότι «υπήρξε πρόσφατα μία αίτηση να εμπλακούν τα Ηνωμένα Εθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου και αντιλαμβανόμαστε ότι τα Ηνωμένα Εθνη εξετάζουν το αίτημα. Θα θεωρούσαμε ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό, αν οι δύο κοινότητες μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται στην αποκλιμάκωση των εντάσεων με ένα παρόμοιο τρόπο».

    Σε ερώτηση αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι οι μονομερείς έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας βοηθούν ή πλήττουν την διαδικασία επανένωσης, η κ. Νούλαντ απάντησε: «Μιλήσαμε γι αυτό πολλές φορές. Επιθυμούμε να δούμε μία ειρηνική διευθέτηση στο πρόβλημα, υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Επιθυμούμε να δούμε τους πόρους της νήσου να διανέμονται μεταξύ των κοινοτήτων. Μας ενδιαφέρει η πρόταση για μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη διανομή των εσόδων. Συνολικά θα θέλαμε να δούμε αποκλιμάκωση της ρητορικής και της έντασης, ώστε η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών να μπορέσει να προχωρήσει σε καλό περιβάλλον».

    Στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μία ιδέα όπως αυτή της Ε.Ε. το θέμα να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η κ. Νούλαντ είπε: «Θα υποστηρίζαμε κάποιου είδους διαμεσολάβησης, αλλά, το θεμελιώδες για μας θέμα είναι πως χρειαζόμαστε μία λύση των μακροχρονίων αυτών ζητημάτων του κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

    Στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως «ενώ η Ε.Ε. μίλησε για παραπομπή στη Χάγη», οι ΗΠΑ υποστήριξαν τις έρευνες και της γεωτρήσεις ως κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Κύπρου και της Noble κι αν υπάρχει διαφορά προσέγγισης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: «Πιστεύω πως αν υπήρχε ένας μηχανισμός διευθέτησης με τον οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα διασφάλιζε ότι οι κοινότητες θα μπορούσαν να μοιραστούν τα έσοδα, αυτό θα ήταν κάτι που θα υποστηριζόταν. Όμως ξανά. Είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε να μιλούν για επίλυση αυτής της διαφοράς ειρηνικά, αποκλιμακώνοντας τη ρητορική και γενικότερα, βάζοντας την ενέργειά μας σε υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για συμφιλίωση στην Κύπρο», κατέληξε.

    Διάβημα του Κύπριου Πρεσβευτή -------------------------------- Αργά το βράδυ, ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης, προέβη σε διαβήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας εξηγήσεις για τις δηλώσεις Νούλαντ. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησε διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις δεν απηχούν στις εκπεφρασμένες τοποθετήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης κι ότι θα υπάρξει διόρθωση. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την παρουσία τουρκικών πολεμικών στην περιοχή.

    Πάντως, μέχρι σήμερα, παρότι έχουν υπάρξει πολλές ανεπίσημες τοποθετήσεις αμερικανικών αξιωματούχων για το θέμα, η μοναδική επίσημη τοποθέτηση επώνυμου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης έγινε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, τον Ιανουάριο, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία.

    Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον οποίο το ΚΥΠΕ υπέβαλε την ερώτηση αν οι δηλώσεις της εκπροσώπου Βικτώριας Νούλαντ σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα των κυπριακών ερευνών και γεωτρήσεων, ανέφερε ότι «η πολιτική μας δεν άλλαξε» και μας παρέπεμψε σε δύο πρόσφατες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η πρώτη ήταν της κ. Νούλαντ, στις 9 Σεπτεμβρίου και αφού επαναβεβαίωνε τη γνωστή αμερικανική θέση για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ανέφερε ότι «η διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων μέσω καλύτερης ενεργειακής ποικιλότητας είναι πολύτιμη για όλο το λαό της Κύπρου και για την περιοχή. Εχουμε αναμειγμένη μία αμερικανική εταιρεία τη Noble Energy και πιστεύουμε αυτό είναι θετικό, όπως θετικό θα είναι η ενεργειακή ποικιλότητα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανόμενης και την αυξανόμενης ενεργειακής προμήθειας από την Κύπρο».

    Η δεύτερη δήλωση που επανέλαβε ήταν ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου (μη κατονομαζόμενου) και έγινε μετά τη συνάντηση Κλίντον Νταβούτογλου. Η δήλωση, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Χίλαρι Κλίντον επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό της πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενέργεια και δεν πιστεύουν ότι αυτά θα έπρεπε να υπονομεύσει, ή να επιδράσει στις συνομιλίες. Οι ΗΠΑ συμφωνούν με όλους αυτούς που πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να ταξινομηθεί το ζήτημα της ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης είναι μέσω μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».

    Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις στη ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    [02] ΥΠΕΣ - ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Ο χειρισμός στα θέματα του φυσικού αερίου γίνεται σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευρύτερες εξελίξεις, ώστε να υπάρξει επιτυχημένο αποτέλεσμα και όχι μόνο να δημιουργηθεί εντυπωσιασμός, ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Ο κ. Συλικιώτης, ο οποίος συμμετέχει στην Υπουργική Επιτροπή η οποία θα χειριστεί τα θέματα του φυσικού αερίου, είπε ότι υπάρχει προσπάθεια από κάποιους να δημιουργούν εντυπώσεις παρά να βλέπουν την ουσία του θέματος. Η ουσία, είπε, είναι ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει όλους αυτούς τους χειρισμούς έγκαιρα και αποτελεσματικά γι αυτό και αντιμετωπίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι απειλές από την Τουρκίας. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τα ζητήματα του πλούτου που υπάρχει στην ΑΟΖ της Κύπρου θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

    Για το θέμα της μετανάστευσης, ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις της Κύπρου για την επαναφορά μηχανισμών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών του Σέγκεν, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο τιμωρεί ουσιαστικά χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών πιέσεων όπως η Κύπρος. Τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να κλειστεί στο καβούκι της αλλά να διασφαλίσει τις βασικές αρχές λειτουργίας της όπως η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και η κοινοτική αλληλεγγύη. Σημείωσε ότι η Κύπρος και κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Προεδρίας της το 2012 θα προτάξει τα ζητήματα της κοινοτικής αλληλεγγύης και της μεσογειακής διάστασης της μεταναστευτικής πολιτικής.

    Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Κύπρο για επιδόματα κοινοτικών και αλλοδαπών, ο κ. Συλικιώτης υπεραμύνθηκε του δικαιώματος όσων συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να παίρνουν επιδόματα και τόνισε ότι η Ευρώπη της οποίας ο πληθυσμός γηράσκει έχει ανάγκη από ξένο εργατικό δυναμικό, το οποίο θα χρηματοδοτεί τα ταμεία συντάξεων. Αναφορικά με τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους αιτητές πολιτικού ασύλου, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι μέσω της επίσπευσης εξέτασης των αιτήσεων μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά πολύ οι αιτήσεις, αλλά και τα επιδόματα που τους καταβάλλονται. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ελκυστικός προορισμός για λαθρομετανάστες.

    [03] ΠΑΦΟΣ - ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ - ΠΡΟΒΟΛΗ

    Σε μια κοινή προσπάθεια η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πάφου, οι Δήμοι της Επαρχίας και ξενοδόχοι της περιοχής προχωρούν εντατικά και ομαδικά για να ανεβάσουν την Πάφο ακόμη πιο ψηλά στις προτιμήσεις των μελλόνυμφων και την Πάφο ως ένα από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Μεσογείου για γαμήλιες τελετές και ταξίδια του μέλιτος.

    Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του Νάσου Χατζηγεωργίου, Διευθυντή Τουρισμού της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής της Πάφου, με άξονα τη στρατηγική για ανάπτυξη του τουρισμού για γάμους και ταξίδια του μέλιτος, οι φορείς της Πάφου θα συμμετάσχουν αυτή τη βδομάδα στην πολύ γνωστή, εξειδικευμένη έκθεση London Wedding Show, που πραγματοποιείται και φέτος από τις 30.09.2011- 02.10.2011 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Συγκεκριμένα, με τη στήριξη του Κ.Ο.Τ. και με συντονιστή την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, οι Δήμοι Πάφου και Γεροσκήπου καθώς και αριθμός ξενοδόχων για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν κάτω από μια ομπρέλα στο περίπτερο που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τον προορισμό Πάφος.

    Επιπρόσθετα έχει ετοιμασθεί εξειδικευμένο έντυπο και ηλεκτρονικό διαφημιστικό υλικό παρουσίασης ολόκληρης της επαρχίας για γάμους, το οποίο και θα διανεμηθεί στην εν λόγω έκθεση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 September 2011 - 11:29:13 UTC