Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΑΟΖ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Μήνυμα προς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να βρούμε λύση στο Κυπριακό το ταχύτερο δυνατό, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της ημίωρης συνάντησης που είχε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, με τον οποίον συζήτησαν πέραν των προκλήσεων της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τους Τουρκοκύπριους πως με τη λύση του προβλήματος, καθώς τα όποια κοιτάσματα εμπίπτουν στην ευθύνη της κεντρικής Κυβέρνησης, θα ωφεληθούν και οι δύο συνιστώσες πολιτείες.

    «Εγγυούμαι», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ότι και πριν τη λύση - εάν δεν θελήσει η Τουρκία να δείξει καλή θέληση - εάν θα έχουμε αυτά τα εισοδήματα, θα δούμε με ποιόν τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε για το καλό και των δύο κοινοτήτων».

    Εντελώς παράνομη, άνευ ουσίας και άνευ ισχύος και καταδικαστέα πράξη, χαρακτήρισε ο κ. Λαμπρινίδης, την ούτω καλούμενη συμφωνίας Τουρκίας ψευδοκράτους για «οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας», εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας.

    «Συζητήσαμε για τα πάντα, συζητήσαμε φυσικά και για το θέμα της ημέρας που είναι αυτή η ανακοίνωση υφαλοκρηπίδας ή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων. Είναι, ως γνωστόν, μία πράξη παντελώς παράνομη, άνευ ουσίας, άνευ καμίας ισχύος, αλλά αποδεικνύει αν μη τη άλλο πόσο απομακρύνεται συνεχώς η Τουρκία από το διεθνές Δίκαιο και από το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή, που είναι όχι ένας ρόλος χωροφύλακα - και μάλιστα χωροφύλακα που παραβιάζει το νόμο - αλλά μίας χώρας σταθερότητας. Ιδιαίτερα σε μία περιοχή, σήμερα όπως τη δική μας, που έχει πάρα πολλές εστίες προβλημάτων. Είναι καταδικαστέα προφανώς αυτή η πράξη».

    Ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας «στο μόνο τρόπο, τη μόνη διέξοδο από όλα αυτά τα προβλήματα που είναι να λυθεί το Κυπριακό και να λυθεί με τον τρόπο που ορίζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Που ορίζει με τις πράξεις του και της προτάσεις του ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Και αυτή τη στήριξη θα την έχει, την είχε και είναι αμέριστη και δυναμική».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στήριγμα μας, αυτές τις δύσκολες συνθήκες και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Χρειάζεται να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο κατ απόλυτο τρόπο μπορώ να πω».

    Αναφέρθηκε σε «κοινές ενέργειες» που οι δύο χώρες κάνουν για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και της επεκτατικής τουρκικής πολιτικής.

    «Αυτό που κάνει η Τουρκία ως απάντηση - ας πούμε έτσι - στην καθ όλα νόμιμη ενέργεια, την έρευνα την οποία κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για ανεύρεση υδρογονανθράκων στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, είναι μία πρόκληση. Διότι παρανομεί πάνω στην παρανομία. Και εννοώ ότι κλείνει μία λεγόμενη συμφωνία με ένα ψευδοκράτος το οποίο έχει καταδικαστεί ομόφωνα δύο φορές από το Συμβούλιο Ασφαλείας και από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και από ξεχωριστά κράτη. Και με το 541το ψήφισμα όταν ανακήρυξαν το κράτος και με το 550 όταν αντάλλαξαν πρεσβευτές με το ψευδοκράτος. Αρα θεωρώ ότι τούτη η ενέργεια είναι συνέχιση εκείνων των παράνομων ενεργειών και ως τέτοια βεβαίως την καταγγέλλουμε».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι θα καταγγείλει αυτή την ενέργεια και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης στην ομιλία του την Πέμπτη , στην οποία θα προκαλέσει και την Τουρκία γιατί αυτό που κάνει είναι αστήρικτο με βάση την κοινή λογική.

    «Εάν η Τουρκία όντως θέλει η τουρκοκυπριακή κοινότητα να δρέψει καρπούς από αυτό το δώρο της φύσης προς την Κύπρο, θα πρέπει να πείσει, ή αν θέλετε, να οδηγήσει άμεσα τον κ. Ερογλου να καταλήξει σε συμφωνία με το συνομιλητή.

    Κι εκείνο που θέλω να εγγυηθώ - και που αν θέλετε εγγυάται και η μέχρι σήμερα σύγκλιση που έχουμε στα θέματα οικονομίας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, έχουν αντίθετα να κερδίσουν πολλά. Διότι αυτά τα θέματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Κι η κεντρική κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό θα διανέμει προς τις δύο συνιστώσες πολιτείες τα έσοδα από αυτήν την εκμετάλλευση», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος τόνισε ότι το μήνυμα του στους Τουρκοκύπριους και προς την Τουρκία είναι το συντομότερο δυνατό να βρούμε λύση.

    «Εγώ θα έλεγα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι εγγυούμαι πως και πριν τη λύση - εάν δεν θελήσει η Τουρκία να δείξει καλή θέληση - εάν θα έχουμε αυτά τα εισοδήματα θα δούμε με ποιόν τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε για το καλό και των δύο κοινοτήτων. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό. Άρα εφόσον είναι έτσι τα πράγματα, η πρόκληση της Τουρκίας γίνεται διπλά απαράδεκτη».

    Με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. στη διάρκεια γεύματος που τους παραθέτει, είπε πως η Κυβέρνηση τα βολιδοσκοπεί «για να δούμε ποιες πιθανές αντιδράσεις είναι δυνατό να έχουμε και από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    [02] ΥΠΕΞ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή συνέχισε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τις επαφές της, με διμερείς συναντήσεις τις οποίες είχε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα Jose Enrique, του Μαυροβουνίου Milan Rocen, της Κούβας Bruno Rodriguez, της Ιορδανίας Nasser Judeh και της Κίνας Yang Jiechi. Η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τους ομολόγους της για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών καθώς και για τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας λόγω της απόφασης της κυπριακής Κυβέρνησης για διεξαγωγή έρευνας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Συζήτησαν επίσης τρόπους προώθησης των διμερών σχέσεων.

    Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου συζήτησαν επίσης τις σχέσεις Μαυροβουνίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον Ιορδανό ομόλογό της η κ. Μαρκουλλή συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή και τη Μέση Ανατολή και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας συζήτησαν τις τρέχουσες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας απηύθυνε πρόσκληση τόσο προς τον Πρόεδρο Χριστόφια όσο και προς την Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθούν τη Κίνα. Επίσης η κ. Μαρκουλλή είχε διμερή συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα της Ενωσης για τη Μεσόγειο με τον οποίο συζήτησαν θέματα Ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο πραγματοποιεί την Πέμπτη ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Guenther Oettinger, για να ανταλλάξει απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με Κυπρίους αξιωματούχους, ενώ θα επισκεφθεί και τον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό του Βασιλικού.

    Ο Επίτροπος συναντάται με τους Υπουργούς Εμπορίου και Οικονομικών και με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εμπορίου και Οικονομικών. Θα συναντηθεί και με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη.

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΑΟΖ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Τουρκία δεν δικαιούται να μιλά για το Δίκαιο της Θάλασσας αφού δεν έχει υπογράψει τη σχετική συμφωνία, δήλωσε την Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, προσθέτοντας πως υπάρχουν διεθνείς κανόνες και η Τουρκία οφείλει να τους σέβεται.

    Ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία κακώς συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται, στις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία για ανεύρεση υδρογονανθράκων στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για τη Γεωργία και κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου για τις προσπάθειες της Κύπρου για ανεύρεση υδρογονανθράκων, ο Μακαριότατος είπε ότι «η Τουρκία θα φωνάξει καλά και θα γαυγίσει και στο τέλος θα σιωπήσει. Χώρα η οποία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας νομίζω ότι δεν δικαιούται να ομιλεί για το Δίκαιο της Θαλάσσης. Υπάρχουν διεθνείς κανόνες και οφείλει να τους σέβεται» είπε.

    Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θαλάσσης, συνέχισε «η περιοχή της Τουρκίας είναι ελάχιστη και μέσα σ` αυτή τη ζώνη που υπάγεται κοντά της και μπορεί να την εκμεταλλευθεί έχει δικαίωμα να πάει να κάνει να έρευνες. Σε ζώνες που ανήκουν σε άλλα κράτη όπως στη περίπτωση τη δική μας νομίζω ότι κακώς συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται και αν θέλει να έχει ευρωπαϊκή πορεία οφείλει να μάθει να συνεργάζεται και να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά» σημείωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 September 2011 - 9:29:15 UTC