Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΥΕΦΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ

    Οι εξελίξεις στο Kυπριακό, οι κυπρο-ισραηλινές σχέσεις, οι γεωτρήσεις της Κύπρου και το Παλαιστινιακό ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) Ντέιβιντ Χάρις και άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

    Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα στελέχη της AJC για το Κυπριακό, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην περιοχή μετά και την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει με την διερευνητική γεώτρηση και τις απειλές της Τουρκίας και τις προσπάθειες να δημιουργήσει ένταση.

    Συζήτησαν το θέμα του προβλήματος της Μέσης Ανατολής και των προσπαθειών επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος.

    Στο γεύμα παρακάθισαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, οι Πρέσβεις Μηνάς Χατζημιχαήλ και Παύλος Αναστασιάδης ενώ παρόντες ήταν και οι Πρόεδροι της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ Πανίκος Παπανικολάου και Φίλιπ Κρίστοφερ, αντίστοιχα.

    Το πρόγραμμα της Τρίτης ξεκίνησε με συνάντηση του προέδρου με συντακτική ομάδα της εφημερίδας Wall Street Journal, επικεφαλής της οποίας ήταν ο γνωστός σχολιαστής Bret Stephens. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της Κύπρου σε ότι αφορά την πορεία των συνομιλιών, τις προοπτικές για λύση και την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις.

    Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στην περιοχή και στο ρόλο της Τουρκίας καθώς επίσης και στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου.

    Ακολούθησε συμμετοχή του στη συνάντηση υψηλού επιπέδου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κ.α.

    Ακολούθησε η συνάντησή του με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και αργά το απόγευμα διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Καζακστάν Abishevich Nazarbayev.

    Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του παρακάθισαν σε δείπνο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου.

    Εξάλλου το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στη διάρκεια του οποίου έκανε μια λεπτομερή ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και την αρνητική στάση που ακολουθεί η τουρκική πλευρά.

    Αναφέρθηκε επίσης στη πορεία της οικονομίας και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για ανάκαμψη της καθώς επίσης στις προσπάθειες για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κύπρου και στις πρόσφατες τουρκικές απειλές.

    Ακολούθως ο Πρόεδρος απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που έθεσαν οι ομογενείς που άπτονταν του κυπριακού και των διαφόρων πτυχών του, των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και Αμερικανικής πολιτικής, της οικονομίας και σε ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της ΕΕ και Κύπρου.

    Σήμερα, πρόκειται να παρευρεθεί στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και να παρακολουθήσει τις ομιλίες του Γενικού Γραμματέα και των Προέδρων της Βραζιλίας και των ΗΠΑ. Στις 3:30 το απόγευμα (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη.

    [02] ΥΠΕΞ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή που συμμετέχει στην 66η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έλαβε μέρος σε Υπουργική Συνάντηση της Γαλλοφωνίας στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι κύριες πολιτικές εξελίξεις στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης και σε άλλες γαλλόφωνες χώρες με έμφαση την Αίγυπτο, την Τυνησία, τη ΛΔ του Κονγκό και την Ακτή του Ελεφαντοστού.

    Η κ. Μαρκουλλή συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντησν υψηλού επιπέδου που κάλεσε ο Γενικός Γραμματέας για τη Λιβύη. Πενήντα Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων έλαβαν μέρος στη Συνάντηση στήριξης της Λιβύης, οι οποίοι εξέφρασαν υποστήριξη προς το μεταβατικό πρόγραμμα των νέων αρχών της χώρας και υποσχέθηκαν κάθε βοήθεια υπέρ της εγκαθίδρυσης του κράτους δικαίου, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προώθησης ανάκαμψης της οικονομίας και της δημόσιας ασφάλειας.

    Την Τρίτη το μεσημέρι η κ. Μαρκουλλή έλαβε μέρος σε Υπουργική Συνάντηση των 27 κρατών μελών της ΕΕ για το Μεσανατολικό και αμέσως μετά σε Υπουργική Συνάντηση της ΕΕ με την Ρωσία στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου με την χώρα αυτή.

    Το απόγευμα η Υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά διμερών συναντήσεων με τους ομολόγους της της Σερβίας Vuk Jeremic, της Γεωργίας Grigol Vashadze, της Ινδονησίας Dr. R.M. Marty M. Natalegawa και της Ουρουγουάης Luis Almagro.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΥΕΦΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες του Συνεδρίου που διοργανώνει η ΟΥΕΦΑ στην Κύπρο.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Τρίτη το πρωί και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη το απόγευμα στη Λεμεσό.

    Κορυφαίοι αξιωματούχοι από όλες τις Ομοσπονδίες-μέλη της ΟΥΕΦΑ συμμετέχουν σε αυτό το σημαντικό Συνέδριο και τα πορίσματα του, θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες επιτροπές της ΟΥΕΦΑ για λήψη αποφάσεων αναφορικά με σημαντικά θέματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

    Στη Λεμεσό θα συνεδριάσει 22-23 Σεπτεμβρίου και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ στην παρουσία του Προέδρου της Μισιέλ Πλατινί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 September 2011 - 9:29:13 UTC