Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  • [03] ΕΛΛΑΔΑ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΚΥΠΡΟΣ ΑΟΖ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΜΙΛΙΑ

    Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και πολύ περισσότερο να απειλεί και να προκαλεί ένταση λόγω των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, καλώντας την Αγκυρα να αντιληφθεί επιτέλους ποιο είναι πραγματικά το συμφέρον της και να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, παρά να προκαλεί ένταση και να λειτουργεί σαν ταραξίας στην περιοχή.

    Μιλώντας σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως για την αντιμετώπιση των απειλών της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία, με ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους, προβαίνει διεθνώς σε όλες τις δέουσες ενέργειες οι οποίες βρίσκουν ανταπόκριση.

    «Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι διάφορες σημαντικές χώρες καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοινώσεις τους έχουν υπογραμμίσει ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και παράλληλα κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την άσκηση αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως είναι η εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων, πάντοτε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων διεξάγονται σε πλήρη εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο και ειδικά με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας

    Υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιάζει και να θέλει να κρατά όμηρο ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, απαιτώντας να λυθεί το Κυπριακό το οποίο η ίδια δημιούργησε και συντηρεί. «Αυτό είναι απ όλες τις απόψεις απαράδεκτο. Με την όλη συμπεριφορά και στάση της η Τουρκία παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη», είπε.

    «Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών. Ασκώντας αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και καιρό έχει προχωρήσει σε έρευνες στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη που έχει οριοθετήσει με γειτονικά της κράτη, και συγκεκριμένα την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο», επεσήμανε.

    Ανέφερε πως η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην επόμενη φάση των ερευνών για εντοπισμό κοιτάσματος υδρογονανθράκων, με τη διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης, αφού έτσι θα διαπιστωθεί τί υπάρχει στον υποθαλάσσιο χώρο του τεμαχίου 12 που βρίσκεται υπό διερεύνηση ώστε καθοριστεί επακριβώς η προοπτική εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων αποθεμάτων. Η ερευνητική γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων λίγων ημερών, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην ανακοίνωση από την Αγκυρα ότι προτίθεται να υπογράψει «συμφωνία» με το ψευδοκράτος για οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η συνεργασία, και πολύ περισσότερο, η υπογραφή λεγόμενων συμφωνιών με μια παράνομη αποσχιστική οντότητα όπως είναι το ψευδοκράτος αποτελεί παρανομία.

    Είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα 541 του 1983 και 550 του 1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία καταδικάζουν την παράνομη ενέργεια της Τουρκίας να ανακηρύξει λεγόμενο κράτος, ενέργεια την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί άκυρη και ως μη γενόμενη, καλώντας παράλληλα όλα τα κράτη όπως μην αναγνωρίσουν την αποσχιστική παράνομη οντότητα, ανέφερε.

    Επεσήμανε πως η Τουρκία επικαλούμενη την τουρκοκυπριακή κοινότητα επιχειρεί να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του όποιου φυσικού πλούτου διαθέτει και παράλληλα προσπαθεί να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος.

    «Μ αυτό τον τρόπο έρχεται σε αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα και με το διεθνή νόμο. Δεν είναι όμως έτσι που η Τουρκία μπορεί να εξυπηρετήσει τα δικά της καλώς νοούμενα συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτά τα συμφέροντα μπορούν να εξυπηρετηθούν με την επίλυση του Κυπριακού, με την επίτευξη λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει το έδαφος και το λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους», πρόσθεσε.

    Όπως είπε η ενωμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου, στα πλαίσια της οποίας θα συγκυβερνούν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της και οι δύο κοινότητες θα δρέπουν τους καρπούς που προκύπτουν. «Αυτό είναι θέμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις. Δηλαδή, ότι οι φυσικοί πόροι και η εκμετάλλευσή τους είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης η οποία θα κατανέμει έσοδα μέσω του προϋπολογισμού της στις δύο ομόσπονδες μονάδες», σημείωσε.

    Υπογράμμισε πως από τη λύση του Κυπριακού έχει να ωφεληθεί και η Τουρκία, αφού θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων της με την Κύπρο, τη σύναψη συμφωνιών αλλά και τη συνεργασία σε διάφορους τομείς μη εξαιρουμένου του τομέα της ενέργειας, τομέας που ενδιαφέρει πάρα πολύ την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο.

    Κάλεσε την Τουρκία να υποδείξει στην τουρκοκυπριακή ηγεσία ότι πρέπει να συνεργαστεί με την ελληνοκυπριακή ηγεσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

    Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως συζητήθηκαν στον ένα ή τον άλλο βαθμό όλα τα ουσιώδη θέματα του Κυπριακού και σε κάποια από αυτά σημειώθηκαν συγκλίσεις και υπήρξε πρόοδος. Σε άλλα θέματα δυστυχώς δεν υπήρξε πρόοδος ή επιτεύχθηκαν συγκλίσεις πολύ λιγότερες από ό,τι εμείς, αλλά και η διεθνής κοινότητα, αναμέναμε, σημείωσε.

    Επεσήμανε πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο μέχρι σήμερα διάλογο θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν η τουρκοκυπριακή ηγεσία προσερχόταν στο διάλογο με περισσότερη θέληση και περισσότερη συνέπεια στη βάση και στις αρχές επίλυσης του Κυπριακού. Γνωστή είναι και η εκτίμησή μας ότι η πρόοδος ουσιαστικά επιτεύχθηκε όταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήταν ο κ. Ταλάτ, πρόσθεσε.

    Είπε πως με την ανάδειξη του κ. Έρογλου τα προβλήματα στο διαπραγματευτικό τραπέζι έχουν πληθύνει και τα εμπόδια στις προσπάθειες επίτευξης λύσης έχουν ψηλώσει, αφού ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπαναχωρεί από συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί προηγουμένως.

    Εμπόδια στις προσπάθειες για λύση προκαλεί η συμπεριφορά και οι θέσεις της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό. Η Τουρκία, παρά τη ρητορεία που εδώ και μερικά χρόνια έχει αναπτύξει ότι είναι υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού, εξακολουθεί να αγνοεί και να μην εφαρμόζει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Εξακολουθεί να μην υλοποιεί τις κυπρογενείς υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αρκετό τώρα καιρό αναβαθμίζει τον αρνητισμό της στο Κυπριακό, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Υπενθύμισε τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως αυτός ο αρνητισμός πολύ απτά και ξεκάθαρα εκφράστηκε μέσα και από τις δηλώσεις αυτές που παραπέμπουν σε δύο κράτη και δύο λαούς στην Κύπρο.

    Υπενθύμισε πως κατά τη συνάντηση της Γενεύης αποφασίστηκε η εντατικοποίηση του διαλόγου για το Κυπριακό και πως ο στόχος που τέθηκε είναι η συζήτηση όλων των ουσιωδών θεμάτων στο Κυπριακό για την επίτευξη περισσοτέρων συγκλίσεων στα κεφαλαιώδη θέματα του προβλήματος.

    «Για υλοποίηση αυτού του στόχου, εμείς εργαζόμαστε με συνέπεια και αφοσίωση. Στο διαπραγματευτικό τραπέζι καταθέτουμε θέσεις τεκμηριωμένες, θέσεις που στηρίζονται σε αρχές αλλά και που χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Είναι, πρόσθεσε, πεποίθησή μας ότι μπορούμε να φτάσουμε σε λύση που θα στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, φτάνει και η τουρκοκυπριακή πλευρά να συνειδητοποιήσει ότι λύση έξω και πέρα από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία δεν μπορεί να υπάρξει. Γι αυτό και η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να εναρμονίσει τις θέσεις της πάνω σ αυτή τη βάση και όχι να προωθεί λύση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, υπέδειξε.

    Αναφερόμενος στους κινδύνους που συνεπάγεται από τη συνέχιση της κατοχής στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως επιδιώκουμε λύση σύντομα, ωστόσο όχι λύση για χάριν της λύσης, αλλά λύση που να πληροί τις προδιαγραφές που τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θέτουν.

    «Λύση που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, τους οποίους να καθιστά πραγματικούς αφέντες στον τόπο μας χωρίς καμιά ξένη δύναμη να μπορεί να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Κύπρου. Για να διασφαλιστεί ότι η λύση θα είναι προϊόν της διαπραγμάτευσης των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, και έχοντας υπόψη ποια ήταν τα προβλήματα που προκλήθηκαν το 2004 αλλά και ποια ήταν η κατάληξη, διασφαλίσαμε ότι η διαδικασία θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης και ότι δεν θα υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες», είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Σχετικά με την έκρηξη στο Μαρί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειές της τόσο από πλευράς απώλειας ζωών όσο και από πλευράς υλικών ζημιών και επιβάρυνσης της οικονομίας, είπε πως η Κυβέρνηση έπρεπε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αμέσως να ενεργήσει.

    Ανέφερε πως έπειτα από συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα, κινήθηκαν δύο ερευνητικές διαδικασίες, η μια για αναζήτηση των όποιων ποινικών ευθυνών πιθανόν να υπάρχουν, την οποία ανέλαβε η Αστυνομία υπό την άμεση εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα και η δεύτερη για εντοπισμό των υπόλοιπων ευθυνών την οποία ανέλαβε μονομελής επιτροπή με τον κ. Πόλυ Πολυβίου. «Και οι δύο διαδικασίες βαίνουν προς το τέλος και αναμένεται πολύ σύντομα να εκδοθούν τα πορίσματα. Ήδη, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ότι το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα θα δοθεί στη δημοσιότητα», ανέφερε.

    Είπε πως οι διαδικασίες κινήθηκαν εξαιρετικά γρήγορα, τόσο γρήγορα όσο ποτέ προηγουμένως. «Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν ορισμένοι που από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησαν τις διαδικασίες και επιχείρησαν να ρίξουν σκιές πάνω στα όποια αποτελέσματα αποδώσουν αυτές. Ορισμένοι, αντί να σεβαστούν τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και να αναμένουν τα αποτελέσματά τους, προτίμησαν να ενδυθούν την τήβεννο του δικαστή, να δικάσουν και να καταδικάσουν δημόσια και να εκδώσουν τα δικά τους πορίσματα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σημείωσε πως από την ημέρα της έκρηξης μέχρι και σήμερα γράφτηκαν και λέχθηκαν πολλά. «Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η πολυφωνία και ο πλουραλισμός είναι συστατικό μέρος της δημοκρατίας. Για τούτο καμιά απολύτως αντίθεση. Η ελευθερία του λόγου στην Κύπρο είναι απολύτως κατοχυρωμένη. Για την εύρυθμη λειτουργία κάθε σύγχρονης πολιτείας όμως, πέρα από την πολυφωνία, η δημοκρατία επιβάλλει τη λειτουργία και το σεβασμό των θεσμών», τόνισε.

    Είπε πως «δυστυχώς, ορισμένοι κύκλοι, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο και την οδύνη από το χαμό 13 συνανθρώπων μας, εκμεταλλευόμενοι το θυμό και την απογοήτευση πολιτών από την αποτυχία του συστήματος να διαχειριστεί ένα θέμα όπως είναι η διαχείριση πυρομαχικών, επιδεικνύουν συμπεριφορές που πλήττουν θεσμούς και πρώτα απ όλα το θεσμό της προεδρίας. Με την όλη συμπεριφορά και στάση τους αυτοί οι κύκλοι σπέρνουν διχόνοια και εξάπτουν το μίσος και το φανατισμό, προκαλούν αναστάτωση και ανωμαλία στο εσωτερικό μέτωπο το οποίο ειδικά στην περίοδο που διερχόμαστε, έχει ανάγκη από ηρεμία, σύνεση και συναίνεση για αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ανέφερε πως οι προκλήσεις είναι πολλές, με πρώτη τις απειλές της Τουρκίας, αλλά και την ανάγκη υπέρβασης της τουρκικής αρνητικότητας για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχουμε αναπτύξει διεθνή κινητοποίηση σε πλήρη συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα και άλλους συνεπείς φίλους μας στη διεθνή σκηνή, είπε.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε πως η Γενική Συνέλευση παρέχει πάντοτε τη δυνατότητα για προβολή του προβλήματός μας, αλλά και για πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων και επαφών. «Σ αυτές τις συναντήσεις θα εγείρουμε τα θέματα των απειλών της Τουρκίας καθώς και των δυσκολιών που συναντούμε στο διαπραγματευτικό τραπέζι, ζητώντας την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση αλλά και την άσκηση επιρροής στην Τουρκία ώστε αυτή να συνεργαστεί για επίτευξη λύσης», είπε.

    Σημείωσε πως η δεύτερη πρόκληση που ως χώρα έχουμε μπροστά μας, είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας. Είπε πως επειδή και σ αυτό το θέμα λέγονται και γράφονται πολλά, θέλει να ξεκαθαρίσει ότι η κυπριακή οικονομία δεν βρίσκεται στο κατώφλι της κατάρρευσης και της χρεοκοπίας, όπως κάποιοι κινδυνολογούν. Η κυπριακή οικονομία παρά τα προβλήματά της στηρίζεται σε υγιείς βάσεις όπως διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε.

    Είπε πως για τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας οι Οίκοι αξιολόγησης υπέδειξαν ως βασικό λόγο την υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην οικονομία της Ελλάδας. «Στις τελευταίες υποβαθμίσεις οι Οίκοι πρόσθεσαν ως λόγο την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της Κύπρου και την αμφιβολία κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την προώθηση των μέτρων της κυβέρνησης, τα οποία έκριναν ότι κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να το λάβουμε όλοι, ώστε να επιδιωχθεί συναίνεση για την προώθηση και την υλοποίηση των μέτρων με την προοπτική να πειστούν οι αγορές και οι Οίκοι και να σταματήσουν να υποβαθμίζουν την κυπριακή οικονομία», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Υπογράμμισε πως «το μεγάλο στοίχημα για την κυπριακή οικονομία, είναι ο εξορθολογισμός της. Η διόρθωση των κακώς εχόντων και των στρεβλώσεων που έχουν συσσωρευτεί μέσα από τις δεκαετίες. Παράλληλα, πρέπει να ικανοποιηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους».

    «Με όλα όσα έχουν λεχθεί είναι φανερό ότι ο τόπος μας, η Κύπρος μας, βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι το οποίο μπορεί να διαβεί με σιγουριά και επιτυχία αν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας, αν όλοι θέσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πατρίδας μας πάνω από τους όποιους κομματικούς ή εκλογικούς σχεδιασμούς και σκοπιμότητες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οι προκλήσεις, πρόσθεσε, είναι πολλές, αλλά και οι δυνατότητες και οι προοπτικές επίσης είναι πολλές. «Για να εξαλείψουμε τους όποιους κινδύνους και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες, είναι απαραίτητο να υπάρξει συστράτευση όλων. Με σεβασμό στους θεσμούς. Με αλληλοσεβασμό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Με συνεργασία, ανεξαρτήτως των διαφωνιών και των διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών τοποθετήσεων», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου μετέβη καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη, όπου την Πέμπτη θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδεύεται από την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, θα παραστεί και θα μιλήσει την Κυριακή, σε εκδήλωση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας. Τον Πρόεδρο συνοδεύει και η σύζυγός του Ελση Χριστόφια.

    Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος θα αναχωρήσει από το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη, όπου το απόγευμα (τοπική ώρα) της ίδιας μέρας θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

    Την Τρίτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή.

    Το βράδυ της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα παρακαθίσουν σε δείπνο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο.

    Την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    [03] ΕΛΛΑΔΑ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΚΥΠΡΟΣ ΑΟΖ

    Η ανατολική Μεσόγειος δεν χρειάζεται χωροφύλακα και μάλιστα χωροφύλακα, που, αντί να εφαρμόζει το διεθνή νόμο, είναι ο πρώτος που τον παραβιάζει, όπως έδειξαν οι απειλές για σύναψη δήθεν ``συμφωνίας για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα``, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρος Λαμπρινίδης, τονίζοντας πως ``η στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο, σε περίπτωση επίθεσης, είναι δεδομένη και αυτονόητη``.

    ``Εκτός αυτού, θυμίζω``, είπε ο κ. Λαμπρινίδης σε συνέντευξή του στην ``Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία`` των Αθηνών, ``ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός εξ αυτών, προκύπτει πλέον και από τη Συνθήκη της Λισαβόνας``.

    ``Θέλω να τονίσω όμως``, συνέχισε, ``ότι η τεχνητή όξυνση της συζήτησης, κάθε φορά που η Τουρκία εκτοξεύει ρητορικές απειλές, είναι λάθος και ότι η Τουρκία επιδιώκει να στρατιωτικοποιήσει τη συζήτηση, ακριβώς επειδή δεν έχει επιχειρήματα``.

    ``Εμείς``, δήλωσε ο κ. Λαμπρινίδης, ``έχουμε, τα προωθούμε ανελλιπώς και κατοχυρώνουμε τα δικαιώματά μας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 September 2011 - 9:29:11 UTC