Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ - ΗΛΙΑΔΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [03] ΜΠΑΤΕΝΧΑΪΜ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Οι θετικές αντιδράσεις από σημαντικές χώρες, όπως και την ΕΕ, στις τουρκικές απειλές για την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στέλνουν ένα ``ισχυρό μήνυμα`` τόσο για την προστασία, την θωράκιση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου όσο και για την συμπεριφορά της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά το πέρας του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου μετά το πέρας της συνεδρίας, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις ενέργειες της Κυβέρνησης μετά τις τουρκικές απειλές σε σχέση με την πρόθεση της Κύπρου να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στην Αποκλειστική της Οικονομική της Ζώνη.

    ``Ενημερώθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις για τις διάφορες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και έγινε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Στεφάνου.

    Οπως είπε, ``έγινε μια συνεδρία του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών σε ένα, πρέπει να πω, πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Εγνοια όλων είναι μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο είτε αυτός βρίσκεται κάτω από το υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα``.

    Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση εκτιμά ότι με τους μέχρι τώρα χειρισμούς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για απρόσκοπτη εξάσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ``νομίζω ότι όλοι έχουν δει τις θετικές αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί από σημαντικές χώρες και από την ίδια την ΕΕ σε σχέση με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνές της``.

    ``Νομίζω ότι αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο για την προστασία, την θωράκιση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για την συμπεριφορά της Τουρκίας``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση πότε θα ξεκινήσει η γεώτρηση, ο κ,. Στεφάνου ανέφερε ότι ``αυτά δεν είναι ανάγκη να τα πούμε τώρα``.

    [02] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ - ΗΛΙΑΔΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Οι ενεργειακές έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, οι τουρκικές απειλές, που επιδιώκουν όξυνση του κλίματος, καθώς επίσης και ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν ιδιαίτερα στους τομείς της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, τις εξελίξεις και την ευρύτερη διεθνή και περιφερειακή συγκυρία, απασχόλησαν τη μακρά συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Ηλιάδης και ο Ελληνας ομόλογος του, Πάνος Μπεγλίτης στην Αθήνα.

    Ο κ. Ηλιάδης σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της και παραμένει προσηλωμένη στην κατεύθυνση των ομαλών εξελίξεων χαρακτηρίζοντας «λυπηρό ότι η Τουρκία στην έλλειψη επιχειρημάτων και διεθνούς νομιμοποίησης των απόψεων της εκτρέπεται σε προκλήσεις και απειλές. Δε θα ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο».

    Σημείωσε ωστόσο ότι «εμείς θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα, στην παραμονή μέσα στα πλαίσια της υπεύθυνης και ψύχραιμης συμπεριφοράς και οι διεθνείς δυνάμεις που έχουν ήδη τοποθετηθεί πιστεύουμε και είναι θέση μας ότι θα πρέπει να απλώσουν μία ομπρέλα προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των ειρηνικών διαδικασιών για την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου». Όπως είπε, η Κύπρος παραμένει στην κατεύθυνση ότι μαζί με την Ελλάδα θα διαδραματίσουν «ένα ρόλο ομαλότητας και σταθερότητας για την περιοχή στο σύνολο της», τονίζοντας ότι αυτές τις ώρες εκείνο που χρειάζεται η περιοχή «είναι την ειρήνη, την ανάπτυξη, την πρόοδο και εμείς φιλοδοξούμε μέσα από μία βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, η Κύπρος να είναι ένα νησί της ειρήνης, της προόδου, της συνεργασίας και του πολιτισμού».

    Ο Ελληνας Υπουργός ανέφερε ότι η πολιτική των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολιτική που εδράζεται στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στις διεθνείς συνθήκες, «πολιτική που την υπερασπιζόμαστε και οι δύο χώρες με την ανάληψη κοινών διπλωματικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΟΗΕ, των διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Είναι μία πολιτική ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

    Έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι Λευκωσία και Αθήνα αντιτάσσουν την πραγματικότητα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, το οποίο η Άγκυρα οφείλει να σεβαστεί, παράλληλα με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας «συμβάλλουν ουσιαστικά στην καλλιέργεια ενός κλίματος αποσταθεροποίησης, έντασης και βεβαίως μίας ενδεχόμενης κρίσης στην περιοχή».

    [03] ΜΠΑΤΕΝΧΑΪΜ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Εκκληση προς όλες τις πλευρές να επιλύσουν το θέμα της εξόρυξης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ με ειρηνικό τρόπο απηύθυνε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, προσθέτοντας ότι ο όποιος φυσικός πλούτος θα πρέπει να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, στο πλαίσιο της ομόσπονδης ενωμένης Κύπρου.

    Η κ. Μπάτενχαϊμ μιλούσε μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, την Παρασκευή, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Οπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 15:00, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το κεφάλαιο της οικονομίας, επί του οποίου αντάλλαξαν κάποιες ιδέες, με στόχο την εξεύρεση συγκλίσεων.

    Πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες, οι οποίοι θα απουσιάζουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ανέθεσαν στους εμπειρογνώμονες της κάθε πλευράς να συνεχίσουν τη συζήτηση και να εργαστούν στα εναπομείναντα ζητήματα.

    Η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου και θα συζητηθεί το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης Πόλυς Πολυβίου ολοκλήρωσε την Παρασκευή το στάδιο της λήψης προφορικών μαρτυριών. Αφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να καλέσει και άλλα άτομα σε προφορική μαρτυρία για ακόμα μια μέρα και επανέλαβε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια την 30η Σεπτεμβρίου να παραδώσει το πόρισμα της έρευνας του, το οποίο θα είναι «κατά το δυνατόν δίκαιο και αξιόπιστο».

    Σε δήλωση μετά τη διαδικασία ακροάσεων της Παρασκευής, ο Πολυβίου ανέφερε ότι κατά τις τρεις εβδομάδες των προφορικών καταθέσεων, ακούσθηκε μαρτυρία από 32 με 33 άτομα και επισημαίνοντας ότι ήταν μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, διευκρίνισε πως η διαδικασία αυτή υπήρξε πολύ διαφωτιστική και πολύ συγκλονιστική ειδικά κατά τις συνεδρίες στις οποίες έδωσαν μαρτυρία πρόσωπα από το Ναυτικό.

    «Εχουμε ολοκληρώσει αυτή τη φάση και τώρα θα ακολουθήσει η συγγραφή του πορίσματος με ανοικτό το ενδεχόμενο, αν διαπιστώσω κενά να έχουμε ακόμα μία ημέρα μαρτυρίας», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 September 2011 - 17:29:15 UTC