Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ»
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΑΟΖ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΥΠΕΞ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ»

    Οι όποιες συμφωνίες της Τουρκίας με το ψευδοκράτος που σχετίζονται με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε οποιοδήποτε σημείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στη θάλασσα είτε στη ξηρά, είναι παράνομες και αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, όπως παράνομη είναι η τουρκική κατοχή και το ίδιο το ψευδοκράτος, τονίζει το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι η Τουρκία και η αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων θα συνάψουν ``συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας`` εάν η Κυπριακή Δημοκρατία ``προχωρήσει σε υπεράκτιες γεωτρητικές δραστηριότητες στα νότια της Κύπρου``.

    Το κυπριακό ΥΠΕΞ καταγγέλλει στη διεθνή κοινότητα τις όποιες παράνομες συμφωνίες Τουρκίας ψευδοκράτους.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και καμία `συμφωνία` ή απόφαση της Τουρκίας δεν τα επηρεάζει``, προσθέτει το ΥΠΕΞ.

    Συνεχίζοντας αναφέρει ότι ``η τουρκική εξαγγελία συνιστά ακόμη μία πρόκληση η οποία συγκρούεται με το Διεθνές Δίκαιο, εθιμικό και συμβατικό, και εν γένει τα διεθνή θέσμια``.

    Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση της τουρκικής πρόκλησης με τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, το ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει ότι ``όλες οι αποφάσεις και ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και κανένα τρίτο κράτος δεν μπορεί να θέτει όρους στην Κυπριακή Δημοκρατία για την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων``.

    ``Η Τουρκία αντί να συνεχίζει να παρανομεί και να απειλεί, θα πρέπει να πείσει την τουρκοκυπριακή ηγεσία να επιδείξει καλή θέληση στο τραπέζι των συνομιλιών για να επιτευχθεί σύντομα λύση του Κυπριακού, ώστε οι δύο κοινότητες να δρέψουν τους καρπούς του φυσικού πλούτου της χώρας τους στο πλαίσιο της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας``, καταλήγει το ΥΠΕΞ.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΑΟΖ

    Προτροπή προς το Ισραήλ και το Λίβανο να διευθετήσουν διμερώς ζητήματα τα οποία αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής τους Ζώνης, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην έδρα του ΟΗΕ.

    Ο ΓΓ, παρότι η σχετική ερώτηση αφορούσε και την Κύπρο, απέφυγε να σχολιάσει αυτή την πτυχή.

    «Είμαι γνώστης της αμφισβήτησης αυτής στο θέμα των υποθαλασσίων ερευνών, μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, που αποτελεί μία από τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Εχω λάβει επιστολές και από τις δύο πλευρές για το θέμα αυτό. Θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι θα πρέπει να τύχουν διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών για τον ακριβή προσδιορισμό των ορίων των ΑΟΖ. Αυτή τη στιγμή προτρέπω στις δύο χώρες να εμπλακούν σε περαιτέρω διάλογο».

    Χθες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ ολοκλήρωσε τις συναντήσεις και με τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενημερώνοντάς τα για τις τουρκικές απειλές. Οπως και την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών του Σ.Α. από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, τα μέλη υποστήριξαν το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Πάνο Μπεγλίτη θα έχει ο Υπουργός Aμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος μεταβαίνει την Παρασκευή στην Αθήνα.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Ηλιάδη στην Αθήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Αμυνας. Κατά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν θέματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και ευρύτερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων Αμυνας.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Επιτετραμμένο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο Andrew J. Schofer που συνοδευόταν από τον Ακόλουθο Άμυνας των ΗΠΑ και στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Άμυνας, διατύπωσε τη θέση ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να προκληθούν δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε τον Επιτετραμμένο των ΗΠΑ κ. Schofer για τη σαφή θέση που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ επί του θέματος και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρεται και θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με πλήρη σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη σχετική Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να προκληθούν δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 September 2011 - 19:29:41 UTC