Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-ΕΡΟΓΛΟΥ
  • [02] ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [03] ΑΗΚ - ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-ΕΡΟΓΛΟΥ

    Πραγματοποιείται τη Δευτέρα νέα συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Πρώτος κατέφθασε στο χώρο που διεξάγονται οι συνομιλίες, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου με τη διαπραγματευτική του ομάδα και ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τους συμβούλους του.

    Τους δύο ηγέτες καλωσόρισε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

    [02] ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και του Ισραήλ να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους», τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ.

    Αναφορικά με την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην τουρκική επιθετικότητα με αφορμή την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε κάνει σαφή διαχωρισμό απέναντι στα οικονομικά προβλήματα και τις εθνικές υποθέσεις». Συνέχισε λέγοντας ότι «η επιρροή της χώρας μας δεν είναι η ίδια όπως παλιότερα που ήμασταν πιο εύρωστοι οικονομικά. Είναι ένας ακόμη λόγος που πρέπει να βγούμε σύντομα από την κρίση. Όμως αυτή η αδυναμία, δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε κι αλλού εκπτώσεις. Το έχουμε διαμηνύσει αυτό. Και έχουμε πει ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και του Ισραήλ είναι να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους που έχει. Και νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. Έχουμε κάθε συμφέρον να αναπτύξουμε σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η βάση σε αυτό είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».

    Σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την απειλή βίας απέναντι στην Κύπρο, αλλά και το ζήτημα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «διεκδικούμε όλα τα δικαιώματά μας, όπως με την υφαλοκρηπίδα και το θέμα ΑΟΖ είναι θέμα δικαιώματος, αλλά και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα δεν επιθυμεί να υπάρξει απειλή βίας, καθώς η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους πόρους της».

    [03] ΑΗΚ - ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

    Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση, λειτουργία και σύνδεση των προσωρινών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της ΑΗΚ και στους τρεις Ηλεκτροπαραγωγούς Σταθμούς της ΑΗΚ, συνολικής ισχύος 165MW, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ. Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης σε επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας (ΕΚΕΕ) που πραγματοποίησε την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Χάρης Θράσου μαζί με την ηγεσία και άλλα στελέχη της Αρχής, όπου έτυχαν ενημέρωσης από το Διευθυντή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) Χρίστο Χριστοδουλίδη για όλα τα προβλήματα του απασχολούν την Υπηρεσία του ΔΣΜ.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ομάδα της ΑΗΚ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με λειτουργούς του ΕΚΕΕ για τα θέματα διαχείρισης του φορτίου. Με την ευκαιρία αυτή, προστίθεται, ο κ. Θράσου ευχαρίστησε όλους τους λειτουργούς του ΔΣΜ για τις υπερπροσπάθειες που κατέβαλαν τους τελευταίους δύο μήνες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη σωστή διαχείριση του φορτίου και την αποφυγή της ολικής διακοπής στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (black-out). Σημειώνεται ότι ακολούθησε συζήτηση για το μελλοντικό προγραμματισμό «έτσι που να επανέλθουμε σύντομα στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου».

    Η ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, ότι ο Δρας Χριστοδουλίδης τόνισε πως η προσπάθεια του προσωπικού του ΔΣΜ ήταν πραγματικά αξιέπαινη και ότι σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λειτουργίας της ENTSO E, παρουσιάσθηκε από λειτουργούς του ΔΣΜ η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε και αντιμετωπίστηκε μετά το συμβάν της 11ης Ιουλίου. «Οι Ευρωπαίοι συνεργάτες μας επέδειξαν ενδιαφέρον, εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους και έδωσαν συγχαρητήρια για τον τρόπο χειρισμού της ενεργειακής κρίσης, ο οποίος μάλιστα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα το οποίο μπορούν να υιοθετήσουν και άλλα συστήματα σε παρόμοιες συνθήκες», προσθέτει.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

    Με τους καθιερωμένους αγιασμούς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της Κύπρου. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους ευχήθηκε στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς καλή και δημιουργική χρονιά. Σε δηλώσεις μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Λύκειο και το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας στη Λευκωσία, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «φέτος ξεκινά μια ιδιαίτερη χρονιά για τους μαθητές, αφού εφαρμόζονται σε κάποιο βαθμό τα νέα αναλυτικά προγράμματα».

    «Ζήτησα», είπε, «από όλους, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τη Διεύθυνση, με τον ίδιο ζήλο που εργαζόντουσαν μέχρι σήμερα και όλα αυτά τα χρόνια, να συνεχίσουν έτσι, με το ίδιο χαμόγελο και την αισιοδοξία». Κατά τη διάρκεια της πρωινής συγκέντρωσης των μαθητών, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, ο κ. Δημοσθένους απευθυνόμενος στους μαθητές είπε: «Τα μαθητικά σας χρόνια θα πρέπει να τα θυμάστε σαν τα πιο όμορφα σας χρόνια». Επίσης, παρότρυνε τους μαθητές εκτός από το διάβασμα, να δραστηριοποιούνται παράλληλα και σε άλλους τομείς όπως τη μουσική, τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό.

    Είπε ακόμα πως «η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αφού θα εφαρμοστούν τα νέα αναλυτικά προγράμματα και σημείωσε ότι καθετί το καινούργιο μπορεί να φοβίζει, αλλά με ηρεμία και προσπάθεια οι στόχοι θα επιτευχθούν». Ο Υπουργός Παιδείας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές και καθηγητές του σχολείου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο. Παρόμοιες επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα σχολεία σε όλη την Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 12 September 2011 - 9:31:22 UTC