Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΟΖ - ΕΦ
  • [02] ΟΜΗΡΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [03] ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ ΥΠΕΞ 9/11
  • [04] ΥΠΟΙΚ ΡΩΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΟΖ - ΕΦ

    Επιβάλλεται «επαγρύπνηση και ετοιμότητα» στην Εθνική Φρουρά, λόγω της τουρκικής αλαζονείας και των απειλών που εκτοξεύονται, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μην εκμεταλλευτεί την αποκλειστική οικονομική της ζώνη, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Μιλώντας κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού της ΕΦ, Υποστράτηγου Ανδρέα Πετρίδη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο κ. Πετρίδης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια δύσκολη στιγμή, καθώς η τουρκική στρατιωτική κατοχή σημαντικού τμήματος της χώρας συνεχίζεται.

    «Η τουρκική αλαζονεία και οι απειλές που εκτοξεύονται, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αποτροπή εκμετάλλευσης της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, επιβάλλουν επαγρύπνηση και ετοιμότητα», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ΕΦ επιβάλλεται να αναδείξει τις αρετές και τις αξίες της υπευθυνότητας και της συνειδητής πειθαρχίας και να είναι αξιόπιστη και αξιόμαχη αποτρεπτική δύναμη.

    «Οι ένοπλες μας δυνάμεις καλούνται να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Αυτή είναι η κορυφαία αποστολή της Εθνικής Φρουράς», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Συμπλήρωσε επίσης ότι «οι ώρες είναι δύσκολες, αλλά οι πολιτείες και οι κοινωνίες κρίνονται στα δύσκολα».

    Διαθέτουμε τα ψυχικά αποθέματα, το σθένος και τις αντοχές να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και να υπερβούμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος και είπε ότι ο σεβασμός και η προσήλωση στους συνταγματικούς θεσμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος αποτελεί δικλείδα ασφάλειας για την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή.

    Ανέφερε εξάλλου ότι με την κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία, η Εθνική Φρουρά είναι σημείο ενότητας και συνεργασίας για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας και να φέρουμε καλύτερες μέρες για το λαό μας.

    «Κοινός μας στόχος είναι μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρος, ένα νησί της ειρήνης, της προόδου και του πολιτισμού για όλους τους πολίτες του», πρόσθεσε.

    Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά εκφράζουν εμπιστοσύνη και εκτίμηση στο έργο της Εθνικής Φρουράς, ενώ συμπλήρωσε ότι θα είναι «σταθεροί συμπαραστάτες στις προσπάθειες της νέας ηγεσίας να διορθωθούν τα όποια κακώς έχοντα στη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς και στην ανάπτυξη του αξιόμαχου της», για να εκπληρώσει αποτελεσματικά την αποστολή της για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας.

    «Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων σας και είμαι βέβαιος ότι θα φανείτε αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών μας», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Από την πλευρά του, ο νέος Υπαρχηγός της ΕΦ Ανδρέας Πετρίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό του και είπε ότι η θέση του Υπαρχηγού αποτελεί καταξίωση και τιμή για κάθε αξιωματικό που υπηρετεί στην ΕΦ.

    «Αναλαμβάνω τα καθήκοντα του Υπαρχηγού σε μια δύσκολη περίοδο για την κατεχόμενη πατρίδα μας, δεδομένου ότι το επιχειρησιακό περιβάλλον και η τουρκική απειλή ουδόλως έχουν διαφοροποιηθεί», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

    Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι θα εργαστεί με «υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια», ώστε να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    «Οι προσπάθειες και οι ενέργειες μου, πάντοτε στα πλαίσια των νόμων και των κανονισμών, θα έχουν ως γνώμονα το καλό της Υπηρεσίας για την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς σε μια αποτελεσματική, αποτρεπτική δύναμη», κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

    Παρόντες στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς ήταν ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Στυλιανός Νάσης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ακης Παπασάββας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας Χρίστος Μαληκκίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης.

    [02] ΟΜΗΡΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Τουρκία θα πρέπει, με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να θέσει στη διάθεση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων τα αρχεία του τουρκικού στρατού προκείμενου να ολοκληρωθεί το έργο της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974, δήλωσε, από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου.

    Την ίδια ώρα ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, Φίλιππος Πατσαλής, ανέφερε ότι η ροή σκελετικών δειγμάτων για ταυτοποίηση, προς το Ινστιτούτο, δεν είναι ικανοποιητική.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Ινστιτούτο, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε «την ολόψυχη συμπαράσταση των πολιτικών κομμάτων της Βουλής στους συγγενείς των αγνοουμένων μας και στον αγώνα και τις προσπάθειες για τη διερεύνηση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων».

    Ταυτόχρονα εξέφρασε «μεγάλη εκτίμηση για το έργο που επιτελείται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, προς τη διεύθυνση τους επιστήμονες και γενικά το προσωπικό του Ινστιτούτου, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που οδήγησαν στην παραγωγή συγκεκριμένου και σημαντικού έργου που αφορά την ασφαλή και τεκμηριωμένη διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων προσώπων».

    [03] ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ ΥΠΕΞ 9/11

    «Εχουμε ευθύνη να παραμείνουμε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία, και για αυτό το λόγο η Κύπρος, μέσα από το νέο της ρόλο ως μέλος της ΕΕ, συνεχίζει τις προσπάθειες για πάταξη της μάστιγας της τρομοκρατίας», τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, 2001, που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία.

    Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι από την πρώτη στιγμή που έλαβε την πρόσκληση να παρευρεθεί στην εκδήλωση ανταποκρίθηκε θετικά, και ο λόγος είναι, όπως είπε, «γιατί έχουμε υποχρέωση να είμαστε εδώ».

    Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι παρευρέθηκε στην εκδήλωση για να τιμήσει επίσης τη μνήμη του Μιχάλη Ταρρού, Κύπριου της Αμερικής, ο οποίος ήταν επιβάτης του αεροσκάφους που προσέκρουσε στο Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, καθώς και για να τιμήσει τη μνήμη όλων όσοι χάθηκαν εκείνη τη μέρα. Ο θείος του Μιχάλη, Αχιλλέας, παρευρέθηκε σήμερα στην εκδήλωση στην αμερικανική Πρεσβεία.

    Της κ. Μαρκουλλή προηγήθηκε η ομιλία του Επιτετραμμένου της Πρεσβείας των ΗΠΑ Αντριου Σκόφερ.

    Ο κ. Σκόφερ ανέφερε ότι πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνο το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, σημειώνοντας πως ο χωρίς λογική θάνατος τόσων πολλών ανθρώπων, εις το όνομα μιας ανεξήγητης και απροσδιόριστης αιτίας, συνεχίζει να προκαλεί πόνο και σύγχυση, «και παρόλο που οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε αμερικανικό έδαφος, οι τραγικές συνέπειες δεν έγιναν αισθητές μόνον στις ΗΠΑ. Πολίτες ενενήντα περίπου χωρών χάθηκαν εκείνο το πρωί από τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, καθώς και στο έδαφος της Πενσυλβάνιας».

    [04] ΥΠΟΙΚ ΡΩΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟ

    Η Κυβέρνηση προσδοκεί ότι σύντομα θα καταλήξει σε συμφωνία, νοουμένου ότι θα κριθεί συμφέρουσα για την κυπριακή πλευρά, ανέφερε ο Υπουργός ο Οικονομικών Κίκης Καζαμίας ερωτηθείς για τη διαδικασία αίτησης δανείου ύψους 2,5 δις. ευρώ από ρωσική Τράπεζα.

    Οπως είπε, εδώ και μερικές μέρες άρχισαν και συνεχίζονται διαπραγματεύσεις για τη σύναψη δανείου με συμφέροντες όρους για την Κυπριακή Δημοκρατία όπως αυτοί τελικά θα αξιολογηθούν από την κυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε ότι η διαχείριση του δημόσιου χρέους είναι καθημερινή υποχρέωση και έγνοια ειδικής τεχνοκρατικής ομάδας στο Υπουργείο Οικονομικών οι οποίοι σε συνεχή επαφή με τον πολιτικό τους προϊστάμενο κάνουν αυτή τη διαχείριση.

    «Προσδοκούμε ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία, νοουμένου ότι θα κρίνουμε συμφέρουσα για την κυπριακή πλευρά αυτή την πρόταση και την οποία να είστε σίγουροι ότι θα ανακοινώσουμε με τη συνομολόγησή της και θα τη δημοσιοποιήσουμε στην πλήρη της μορφή», ανέφερε.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τυχόν εξασφάλιση οποιουδήποτε δανείου δεν διαφοροποιεί τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, γι αυτό και οι διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται, θα συνεχιστούν μέχρι τη συνομολόγηση συμφωνίας και κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων και προτάσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 9 September 2011 - 17:29:12 UTC