Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [03] ΕΕ - ΦΟΥΛΕ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Εστιάζοντας αποκλειστικά στην εξεύρεση συγκλίσεων στο περιουσιακό, Πρόεδρος Χριστόφιας και Ντερβίς Ερογλου ολοκλήρωσαν τη συζήτηση επί του περιουσιακού στην παρούσα φάση, κατά τη συνάντηση της Πέμπτης στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανέφερε ότι η σημερινή ήταν μια αρκετά μακρά συνάντηση (διήρκεσε πέραν των 5 ωρών), στην οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν αποκλειστικά το περιουσιακό, «δουλεύοντας στο στόχο της οικοδόμησης θεμελιωδών συγκλίσεων σε μια σειρά ζητημάτων».

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως την ερχόμενη Δευτέρα, οι ηγέτες θα συζητήσουν το κεφάλαιο της ιθαγένειας, μετανάστευσης, αλλοδαπών και ασύλου, ενώ την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μια επιπλέον συνάντηση των δύο ηγετών εξαιτίας μιας συνάντησης που είχε αναβληθεί στο παρελθόν. Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της οικονομίας, όπως δήλωσε ο κ. Ντάουνερ.

    Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέμεινε στο χώρο της οικίας της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ περισσότερο απ ότι ο κ. Ερογλου, και ερωτηθείς για αυτό ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ήθελε να μιλήσει κατ ιδίαν με τον κ. Χριστόφια για ένα άλλο θέμα, χωρίς να διευκρινίζει ποιο είναι αυτό το θέμα. Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ωστόσο ότι κατόπιν αιτήματος του ιδίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέμεινε περισσότερο.

    Ερωτηθείς για ενδεχόμενες συγκλήσεις που υπήρξαν κατά τη σημερινή συνάντηση ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι θα μπορούν να ειπωθούν πολλά περισσότερα για το πώς προχώρησε η διαδικασία στο τέλος της και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες για το πώς προχωρεί .

    «Γνωρίζω ότι αυτό είναι ενοχλητικό για τα μέσα μαζικής ενημέρωση και σίγουρα πολύς κόσμος θα θέλει να γνωρίζει περισσότερα για τη διαδικασία. Το κατανοώ πλήρως αυτό, ωστόσο στόχος μου είναι να προσπαθήσω να βοηθήσω τους ηγέτες να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με επιτυχία», ανέφερε.

    Ανέφερε εκ νέου ότι τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν να είναι όσο πιο διακριτικά γίνεται για το πώς προχωρούν οι συνομιλίες και κατά πόσο υπάρχουν συγκλήσεις. Είπε επίσης ότι και οι δύο πλευρές είναι εξοικειωμένες η μια με τις θέσεις της άλλης ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο, ανέφερε, έρχονται με νέες προτάσεις σε κάθε συνάντηση και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν να κάνουν κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τον Οκτώβριο θα ξανακοιτάξουν κάποια από αυτά τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα, όμως στο μεσοδιάστημα θα συνεχίσουν τη διαδικασία κεφάλαιο με κεφάλαιο.

    «Τώρα έχουμε ολοκληρώσει τη συζήτηση για το περιουσιακό σε αυτή τη φάση και προχωρούμε στο κεφάλαιο της ιθαγένειας, μετανάστευσης και των αλλοδαπών», ανέφερε.

    Ενημέρωση Συμβουλίου Ασφαλείας --------------------------------

    Ο κ. Ντάουνερ μίλησε και για την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα μέλη του ΣΑ για το Κυπριακό. Απαντώντας σε ερώτηση είπε επίσης ότι τα μέλη του ΣΑ τον ρώτησαν και για το θέμα του φυσικού αερίου. Ο κ. Ντάουνερ μετέφερε ακόμη στα μέλη του ΣΑ την εκτίμηση του ότι είναι δυνατή μια λύση στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες για την τηλεδιάσκεψη που είχε με τα μέλη του ΣΑ χθες βράδυ και η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά. Είπε ότι ενημέρωσε το ΣΑ για την εδώ κατάσταση και για το πώς προχωρά αυτή η εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών.

    «Κατέστησα σαφές στο ΣΑ ότι δεν κάνω προβλέψεις για το τι θα γίνει, ωστόσο είναι δυνατή μια συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, σίγουρα είναι επιτεύξιμη από τους ηγέτες, Για να επιτευχθεί όμως χρειάζεται αρκετό κουράγιο και αποφασιστικότητα, ωστόσο είναι πιθανή», ανέφερε.

    Ο κ. Ντάουνερ τόνισε ότι διαπίστωσε μεγάλο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόσο τα μόνιμα όσο και τα μη μόνιμα, αφού και οι 15 χώρες τοποθετήθηκαν. Πρόσθεσε ότι κάποια από αυτά διατύπωσαν ερωτήσεις, πολλές από τις οποίες ήταν πολύ ενημερωμένες και εστιασμένες. Ανέφερε ότι ο ίδιος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, ώστε να απαντήσει στα θέματα που ήγειραν και στις ερωτήσεις που του έκαναν.

    Πρόσθεσε ότι το ΣΑ υποστηρίζει πολύ τη διαδικασία, τον ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και του ιδίου του κ. Ντάουνερ στην προσπάθεια να βοηθήσουν τη διαδικασία όπως καλύτερα μπορούν. Οπως είπε, τα μέλη του ΣΑ αγωνιούν κατά πόσο οι ηγέτες θα επιτύχουν στις συνομιλίες και αυτό τόνισε είναι σημαντικό αφού πρόκειται για το κορυφαίο διπλωματικό σώμα στον κόσμο. Είπε επίσης ότι η μεγάλη υποστήριξη του ΣΑ σε μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να υποτιμάται. Ανέφερε ακόμα ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν κι άλλα θέματα που απασχολούν το ΣΑ όπως το θέμα της Λιβύης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η ισχυρή θέση του ΣΑ ότι μετά από 37 χρόνια το Κυπριακό πρέπει επιτέλους να επιλυθεί μέσω μια επιτυχούς επανένωσης της Κύπρου, συμβατής με τα ψηφίσματα του ΣΑ.

    Κληθείς να σχολιάσεις ερωτήσεις που του υπέβαλαν τα μέλη του ΣΑ σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αρκετά μέλη του ΣΑ υπέβαλαν ερωτήσεις σε σχέση με το φυσικό αέριο, άλλα έκαναν τοποθετήσεις και άλλα υπέβαλαν ερωτήσεις. Ανέφερε ωστόσο ότι δεν θα πει τί του είπαν αφού επρόκειτο για μια κατ ιδίαν συνάντηση.

    Ερωτηθείς κατά πόσο τα μέλη του ΣΑ συνδέουν το θέμα του φυσικού αερίου με το Κυπριακό, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αυτή ήταν μια ενημέρωση από μένα στο ΣΑ για την Κύπρο και κατά τη διάρκεια αυτής της ενημέρωσης συζητήθηκε το θέμα του φυσικού αερίου».

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Η Κύπρος λειτουργεί στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εξεύρεσης φυσικού αερίου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι όλα τα κράτη πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιλέγει να προκαλεί και να δημιουργεί ένταση.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι δημοσιεύματα κάνουν λόγο πως υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών σε σχέση με τις διεργασίες εξεύρεσης φυσικού αερίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``χρειάζεται να παραμείνουμε ψύχραιμοι``.

    [03] ΕΕ - ΦΟΥΛΕ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, εξέφρασε μέσω της εκπροσώπου του, τη λύπη της Κομισιόν για τις τουρκικές απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι δεν κινούνται στο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ του Δεκεμβρίου του 2010 με την οποία καλείται η Αγκυρα να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με τα κράτη μέλη.

    Η δήλωση υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2010, όπου η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να απόσχει από κάθε είδους απειλή, πηγής τριβής ή ενέργεια, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών.

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

    Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδας Παντελίδης κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στη ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης ότι από τις 6 Σεπτεμβρίου που διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σημείωμα για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, στο γραφείο του, με τους Συνταγματάρχη Ανδρέα Σταύρου και τον Υπολοχαγό Γεννάρη Ανδρέα μέχρι την έκρηξη δεν ήρθε ξανά σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του φονικού φορτίου.

    Είπε επίσης ότι δεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου, επειδή δεν λήφθηκε καμία απόφαση, επειδή οι δύο Υπουργοί (Αμυνας και Εξωτερικών) διαφωνούσαν και επειδή στη σύσκεψη συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος είχε αφαιρέσει το λόγο από τον κ. Παντελίδη στην αρχή της σύσκεψης όταν επιχείρησε να παραθέσει την ιδέα που είχε για να δοθεί διέξοδος που ήταν ο διαχωρισμός και η καταστροφή του στρατιωτικού υλικού και η εκποίηση του υπολοίπου φορτίου μετά από έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 8 September 2011 - 17:29:15 UTC