Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΡΙ
  • [03] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΜΑΡΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΣΕΧΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας για την ανακοίνωση του Οίκου Standard and Poors, ο οποίος στις 5 Σεπτεμβρίου ανέφερε πως η τελική του απόφαση για την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας θα ληφθεί με την αξιολόγηση και του β πακέτου δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων που θα κατατεθούν Βουλή.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η ανακοίνωση αυτή του Οίκου καταδεικνύει ότι υπάρχει προοπτική με το β πακέτο μέτρων να σταθεροποιηθεί η αξιολόγηση της Κύπρου και να αποφευχθεί περαιτέρω υποβάθμισή της, η οποία «θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή».

    Το Υπουργείο Οικονομικών, συνέχισε, καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεχίσουν να επιδεικνύουν τη σοβαρότητα και συνεργασία που επέδειξαν μέχρι σήμερα ώστε να ευοδωθούν οι συλλογικές προσπάθειες της Κύπρου για έξοδο από την κρίση και προστασία του οικονομικού μοντέλου της χώρας από τους συνεπακόλουθους κινδύνους που απορρέουν από τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις, την αβεβαιότητα και την αρνητική ψυχολογία των ξένων και ντόπιων επενδυτών.

    Στην αρχική του δήλωση προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Καζαμίας υπενθύμισε ότι στις 12 Αυγούστου 2011, ο διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Standard and Poors έθεσε υπό αρνητική αναθεώρηση το δείκτη πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΒΒΒ+).

    Είπε ότι η αιτιολόγηση του Οίκου για την πιο πάνω απόφασή του, στηρίχθηκε στις ακόλουθες τρεις βασικές παραμέτρους και στην αντίστοιχη εκτίμηση του Οίκου για την αβεβαιότητα που συναρτάται με τις παραμέτρους αυτές: (α) η δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα δημοσιονομικής αυστηρότητας και η αβεβαιότητα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων και σε σχέση με το βαθμό υλοποίησης τους, (β) ο κίνδυνος για μεταφορά περαιτέρω ζημιών του τραπεζικού τομέα πάνω στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, ως αποτέλεσμα τυχόν επιδείνωσης της φερεγγυότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, και (γ) οι συνακόλουθες δυσκολίες της Κυπριακής Δημοκρατίας να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.

    Ο κ. Καζαμίας πρόσθεσε ότι στα ίδια πλαίσια, με την πιο πάνω απόφαση του, της 12ης Αυγούστου 2011, ο Οίκος διευκρίνιζε ότι η τελική απόφασή του σε σχέση με την αναθεώρηση της αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ληφθεί με την ανάλυση των δημοσιονομικών μέτρων που θα υιοθετούνταν στις 25 Αυγούστου 2011 και με την αποσαφήνιση των λεπτομερειών του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

    Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, ο εν λόγω Οίκος Αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι η τελική απόφαση του θα ληφθεί με την αξιολόγηση και του 2ου πακέτου δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων που θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 15 Σεπτεμβρίου 2011, καθώς επίσης με τη διευκρίνιση του σχεδίου για το ελληνικό δημόσιο χρέος και τις τυχόν επιπτώσεις του στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

    «Το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία για την πιο πάνω ανακοίνωση του Οίκου Standard & Poors, εφόσον αυτή καταδεικνύει ότι υπάρχει προοπτική με το 2ο πακέτο μέτρων να σταθεροποιηθεί η αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποφευχθεί περαιτέρω υποβάθμιση της, η οποία θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή», σημείωσε ο Υπουργός.

    Με βάση τα πιο πάνω, είπε, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ιδιαίτερα την ονομαστική συμπερίληψη στην αναφερόμενη ανακοίνωση του Standard & Poors, της προτεινόμενης αύξησης του ΦΠΑ από 15% σε 17%, της παγοποίησης της ΑΤΑ για τα προσεχή δυο χρόνια και της εξοικονόμησης από τις κοινωνικές παροχές 200 εκ ευρώ, «γεγονός που προσδίδει στα εν λόγω μέτρα βαρύνουσα σημασία για επίτευξη του στόχου δημοσιονομικής σύγκλισης και για δημιουργία προοπτικών αποφυγής μιας νέας υποβάθμισης».

    Ο κ. Καζαμίας είπε ότι στο σχεδιασμό που έγινε καταθέτοντας το περίγραμμα για τη β δέσμη μέτρων με την κατάθεση των νομοθετημάτων του πρώτου πακέτου, ``είχαμε πει στη Βουλή ότι βλέπουμε τη συνταγή στην προσπάθεια θεραπείας των δημόσιων οικονομικών να γίνεται σε τρεις δόσεις``: το α πακέτο, το β πακέτο και η τρίτη δόση είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2012.

    Οπως σημείωσε, η Κυβέρνηση προχωρά, σε σχέση με τον προϋπολογισμό, στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2%.

    «Προχωρούμε ουσιαστικά», επισήμανε, «σε κάτι που η ΕΕ έχει προαναγγείλει ότι μελλοντικά προσπάθειά της είναι να θεσμοθετηθεί συνταγματικά η υποχρέωση των κρατών μελών να κρατούν τα δημοσιονομικά τους αποτελέσματα στη βάση κοινοτικών αποφάσεων».

    «Ξεκινάμε από μόνοι μας αυτή την προσπάθεια υπενθυμίζοντάς σας ότι η απόφαση του Συμβουλίου, η ΕΕ, αυτό που αναμένει για το 2012, είναι να κρατούσαμε το έλλειμμα κάτω από το 3%. Προχωράμε ένα βήμα περισσότερο, αυτο-ρυθμίζοντας αυτή μας την υποχρέωση».

    Υπογράμμισε την έλλειψη οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων στη λήψη πολιτικών αποφάσεων από πλευράς της Κυβέρνησης, υπενθυμίζοντάς ότι το 2012 είναι προεκλογική χρονιά και όπως είπε, «εν τούτοις δεν νοιώθουμε καμία απολύτως ανάγκη να ρυθμίσουμε τα περί προϋπολογισμού του 2012 με οποιαδήποτε προεκλογική σκοπιμότητα».

    Σημείωσε ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα «μερικά εκ των οποίων αρκετοί από εμάς χαρακτηρίζουν ως στρεβλώσεις», δημιουργήθηκαν μέσα σε περίοδο μισού αιώνα ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Ζητούμε μερικοί από εμάς πολύ επιτακτικά, άλλοι με κομψότητα και άλλοι με λιγότερη κομψότητα, να τα διορθώσουμε μέσα σε μερικούς μήνες. Σε μερικούς μήνες δεν γίνεται. Θα πρέπει να δεχθούμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», υπογράμμισε.

    Ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών δεν νοιώθουν καμία απολύτως δυσκολία και δεν βλέπουν κανένα απολύτως κώλυμα να προτείνουν τον προϋπολογισμό του 2012, ως προεκλογικής χρονιάς, χωρίς καμία απολύτως σκοπιμότητα.

    Εξέφρασε βεβαιότητα ότι χωρίς καμία απολύτως σκοπιμότητα θα εξετάσουν τον προϋπολογισμό και τα μέλη της Βουλής.

    «Γιατί η επιτυχία στην προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης της οικονομίας θα ανήκει σε όλους», είπε.

    Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η διαχείριση του δημόσιου χρέους είναι στις καθημερινές έγνοιες του Υπουργείου Οικονομικών.

    «Αυτή η έγνοια της διαχείρισης του δημόσιου χρέους είναι στην κυριολεξία επί καθημερινής βάσης, είτε πείθοντας τους δανειστές μας ή αυτούς που επενδύουν με κυβερνητικά χρεόγραφα ή αλλιώς, να ανανεώνουν αυτή τη μορφή δανεισμού προς το κράτος, είτε εξασφαλίζοντας νέες πηγές δανεισμού, εξοφλώντας άλλους που δεν επιθυμούν να ανανεώσουν αυτή τη δανειοδοτική τους σχέση με το κράτος», συνέχισε.

    Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε αναζήτηση προς όλες τις πλευρές που προσφέρονται, σημειώνοντας ότι: «δεν έχουμε την πολυτέλεια και τον αρχοντοχωριατισμό αυτή τη στιγμή να επιλέγουμε εμείς που έχουμε ανάγκη να δανειστούμε ποιος θα μας δανείσει. Οποιος είναι έτοιμος, είναι ευπρόσδεκτος».

    Οπως είπε, προτείνοντας σοβαρά μέτρα εξοικονόμησης των δημοσίων δαπανών γίνεται προσπάθεια να πείσουμε ότι είμαστε προς την σωστή πορεία.

    Σε σχέση με τις συναντήσεις με τις συντεχνίες, ο κ. Καζαμίας είπε ότι έχουν ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας και επανέλαβε ότι επί αυτού του θέματος δεν θα κάνει ενδιάμεσες δηλώσεις.

    «Είναι μια συνταγή που ακολούθησα και στο α πακέτο. Κρίνω ότι αυτή η ώρα είναι η ώρα των πολλών έργων και των λίγων λόγων μέχρι ολοκλήρωση του διαλόγου.

    Ερωτηθείς κατά πόσον με τα μέτρα του α πακέτου και εκείνα που προωθούνται στο β πακέτο θα αποφύγει η οικονομία την ύφεση, σημείωσε ότι η ύφεση στην κυπριακή οικονομία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από αυτά τα μέτρα, εξηγώντας ότι το θέμα είναι πιο σύνθετο.

    Υπενθυμίζοντας τον β πυλώνα στη β δέσμη μέτρων που είναι τα μέτρα ώθησης της ανάπτυξης, είπε ότι «εάν εμείς ως κράτος και ως ο μεγαλύτερος εν δυνάμει επενδυτής με τη συμπεριφορά μας δεν πείθουμε ότι είμαστε στην σωστή πορεία τότε πόσο δύσκολο είναι, αντιλαμβάνεστε, να πείσουμε επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα και πολύ περισσότερο από το εξωτερικό, για να μας ακολουθήσουν».

    «Αρα, όλες οι κινήσεις μας εντάσσονται προς την ίδια κατεύθυνση», συνέχισε.

    Ερωτηθείς από πού θα βρεθούν δανειοδότες που θα ζητήσουν κάτι λιγότερο από τη δευτερογενή αγορά σε σχέση με το δεκαετές χρεόγραφο της Κύπρου, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η αναζήτησή μας δεν είναι μονάχα στη δευτερογενή αγορά και εξήγησε: «Στην κατάσταση που βρισκόμαστε -και που βρισκόμαστε τον τελευταίο χρόνο- θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και τις δυνατότητες που μας προσφέρονται σε μια προσπάθεια να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για μας» και διαβεβαίωσε όλους ότι θα επιλεγεί εκείνο που είναι προς το συμφέρον του κυπριακού δημοσίου.

    Σε ερώτηση κατά πόσον ζήτησε παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αποκλιμάκωση των επιτοκίων στη δευτερογενή αγορά, απάντησε ότι «στα πλαίσια της τακτικής επαφής που έχει αποκατασταθεί μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Κεντρικής Τράπεζας στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή μεταξύ του Υπουργού και του Διοικητή, αυτό και άλλα μέτρα που αφορούν και τις δύο πλευρές, και ένα από αυτά είναι η συμπεριφορά που πρέπει να επιδειχθεί από πλευράς της ΚΤ αλλά και του κυπριακού κράτους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυπριακές τράπεζες, είναι και το θέμα που μου θίξατε αλλά δεν είναι το μοναδικό». Σε ερώτηση κατά πόσον λήφθηκε απόφαση για αυτό, είπε ότι είναι ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν.

    Ερωτηθείς κατά πόσον συζητείται ενδεχομένως επαναγορά κυβερνητικών χρεογράφων από την ΕΚΤ, είπε ότι «και η ίδια η ΕΚΤ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις προσεγγίσεις της με ποιο τρόπο θα έχει πιο ενεργό ρόλο στη στήριξη παρομοίων περιστατικών. Αυτή η καθυστέρηση μετατίθεται από τον Οκτώβριο πριν το τέλος του χρόνου και πιστεύω και εύχομαι να μην υπάρξουν περαιτέρω δυσκολίες στη λήψη τελικών αποφάσεων από πλευράς της ΕΚΤ».

    Καταλήγοντας, είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται, με το Διοικητή της ΚΤ, στην Πολωνία για τη συνάντηση του ΕΚΟΦΙΝ, στην οποία παρευρίσκονται και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών.

    «Μέχρι τότε, και με την επιστροφή του από τακτική σύνοδο της ΕΚΤ πριν το τέλος της εβδομάδας και πριν από την αναχώρησή μας θα ξαναβρεθούμε και όλα αυτά είναι στην ημερήσια διάταξη», κατέληξε.

    [02] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΡΙ

    Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί είναι τελείως διαφορετικό από το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας για τη φονική έκρηξη, τόνισε σήμερα ο Επικεφαλής της Επιτροπής Πόλυς Πολυβίου.

    Ερωτηθείς, μετά το πέρας της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, αν η αρχική του τοποθέτηση συνιστά απάντηση σε χθεσινή δήλωση του Αρχηγού της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου για την αξιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής του, ο κ. Πολυβίου είπε ότι η αναφορά του «ήταν μία γενική τοποθέτηση για την οποία ήλθα σε επαφή σήμερα με τον Γενικό Εισαγγελέα - και συμφωνεί απολύτως μαζί μου και συμφωνώ και εγώ μαζί του φυσικά - είναι ότι οι δύο διαδικασίες είναι τελείως διαφορετικές».

    «Εγώ θα ολοκληρώσω τη διερεύνηση και θα υποβάλω το πόρισμά μου, όπως προνοούν οι όροι εντολής μου. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα προχωρήσει με το δικό του τρόπο και τις δικές του μεθόδους για να ολοκληρωθεί η ποινική ανάκριση και να προωθηθούν κατηγορητήρια. Οι δύο διαδικασίες είναι απόλυτα διαφορετικές και χωριστές», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν μετά και την κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις σημερινές καταθέσεις διαφοροποιούνται κάποια δεδομένα ή κάποιοι χειρισμοί του αναφορικά με τους μάρτυρες που πρέπει να καλέσει, ο κ. Πολυβίου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «προς το παρόν δεν έχει διαφοροποιηθεί ο,τιδήποτε».

    «Προχωρώ με βάση το αρχικό μου πρόγραμμα, δεν μπορώ, όπως κατανοείτε, να προβώ σε οποιοδήποτε ουσιαστικό σχόλιο, δεν έχω διαμορφώσει τελικές απόψεις επί οποιουδήποτε θέματος, το πρόγραμμα προχωρεί όπως το είχαμε διαμορφώσει», είπε.

    Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ακόμη ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα συγκαλέσει τους συνεργάτες του σε σύσκεψη «για να δούμε ακριβώς τι κενά παραμένουν και τι κενά θα πρέπει να πληρωθούν» και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τις 15 με 16 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι δημόσιες ακροάσεις «και θα αρχίσουμε τη συγγραφή του πορίσματος».

    [03] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΜΑΡΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Εντονη ήταν η αντίδραση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς για τις «άνευ προηγουμένου», όπως τις χαρακτηρίζει, απειλές Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την εκμετάλλευση από την Κυπριακή Δημοκρατία κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο νοτιότερο τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της από την αμερικανική εταιρία Noble Energy.

    «Είμαι κατάπληκτος από τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΕΛΚ.

    Η Τουρκία, τονίζει, «υποψήφια προς ένταξη χώρα, πρέπει να απέχει από την εκτόξευση απειλών κατά ενός κράτους μέλος της ΕΕ, οι οποίες επίσης υπονομεύουν την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΣΕΧΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

    Τη στήριξη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια των κοινών αξιών της ΕΕ και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε ο νέος Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, Ladislav Skerik.

    Ο κ. Skerik είχε στο Υπουργείο Εργασίας εθιμοτυπική συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, με την οποία συζήτησε θέματα κοινωνικής πολιτικής και εξέφρασε ετοιμότητα για συνεργασία στον τομέα αυτό, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Εγκαινιάζουμε ακόμη ένα κεφάλαιο εμβάθυνσης των σχέσεων Κύπρου-Τσεχίας στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, ανέφερε από την πλευρά της η κ. Χαραλάμπους.

    Ο κ. Skerik ανέφερε ότι «στηρίζουμε πλήρως την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια των κοινών μας αξιών στην ΕΕ και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 September 2011 - 13:29:15 UTC