Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΜΑΡΙ - ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΣΥΣΚΕΨΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τον ερχόμενο Οκτώβριο μεθοδεύεται από ξένους κύκλους ένα νέο Μπούργκενστοκ, ανέφερε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ζητώντας ενότητα για την αντιμετώπιση της επιβολής απαράδεκτων λύσεων.

    Σε δηλώσεις μετά την κατάθεση στεφάνου στην προτομή του ήρωα Δώρου Λοϊζου, ο κ. Ομήρου είπε ότι πρέπει να προειδοποιήσουμε το λαό γιατί ``και πάλι θα χρειαστεί η προβολή αντίστασης απέναντι σ` αυτές τις μεθοδεύσεις, σε αυτούς τους κινδύνους που εγκυμονούνται μέσω ενός νέου Μπούργκενστοκ, να επιβληθεί στον κυπριακό λαό ένα σχέδιο λύσης χειρότερο και από το σχέδιο Ανάν, παρόμοιο με άλλα σχέδια λύσης που έγινε προσπάθεια αυτά τα 37 χρόνια να επιβληθούν στον κυπριακό ελληνισμό``.

    Ερωτηθείς πώς σε πολιτικό επίπεδο μπορούμε να αποτρέψουμε αυτές τις μεθοδεύσεις, ο κ. Ομήρου απάντησε ``με την ενότητα του λαού, τη σφυρηλάτηση ενός αγωνιστικού μετώπου δυνάμεων που δεν θα επιτρέψουν, όπως δεν επέτρεψαν στις 15 Αυγούστου του 1974, στις 24 Απριλίου του 2004, την επιβολή τέτοιων σχεδίων λύσης``.

    Σε παρατήρηση ότι ενότητα ζητά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ``όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην ενότητα. Το θέμα είναι, δυστυχώς, ότι ο Πρόεδρος έχει προχωρήσει σε προτάσεις, οι οποίες απορρίπτονται από τον κυπριακό ελληνισμό, όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η σταθμισμένη ψήφος, η παραμονή 50.000 εποίκων και οι απαράδεκτες προτάσεις στο περιουσιακό``. Δεν τηρήθηκαν, συνέχισε, ούτε οι πρόνοιες της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

    [02] ΜΑΡΙ - ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Τη θέση ότι ο ίδιος δεν θα προχωρούσε να διαβεβαιώσει τους Σύρους ότι το κατασχεθέν φορτίο του πλοίου Μόντσεγκορσκ θα επιστρεφόταν στη Συρία ή στο Ιράν μετά την φύλαξη του στην Κυπριακή Δημοκρατία, διατύπωσε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ενώπιον της Ανεξάρτητης Μονομελούς Ανακριτικής Επιτροπής, υπό τον Πόλυ Πολυβίου. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι και ο ίδιος έκανε προσπάθειες να κατευνάσει τους Σύρους, ωστόσο όπως είπε, δεν θα προχωρούσε να διαβεβαιώσει τον Σύρο Πρόεδρο για την επιστροφή του φορτίου. Δήλωσε επίσης ότι η εκφόρτωση και φύλαξη του φορτίου στην Κύπρο ήταν αποκλειστική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία και χαρακτήρισε ορθή.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν οι διαδικασίες με τη χημική εξέταση της πυρίτιδας και την εκποίηση του φορτίου προχωρούσαν, δεν θα φτάναμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Επίσης, δήλωσε ότι η ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών, μετά την κατάσχεση και εκφόρτωση του φορτίου ήταν να παρακολουθεί ότι δεν θα γίνει κάτι που θα εξέθετε την Κύπρο και δεν θα γινόταν κάποια ενέργεια που θα δημιουργούσε πολιτικά ή διπλωματικά προβλήματα, ενώ το θέμα της ασφαλούς φύλαξης ήταν θέμα του Υπουργείου Αμυνας.

    Δήλωσε ότι για την τραγική κατάληξη της 11ης Ιουλίου θεωρεί ότι ούτε ο ίδιος ούτε το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν οποιαδήποτε ευθύνη, και εξήγησε ότι έθεσε την παραίτηση του για λόγους ευθιξίας αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη γιατί συμμετείχε στη διαμόρφωση της πολιτικής απόφασης για κατάσχεση και εκφόρτωση του φονικού φορτίου στην Κύπρο.

    Στην αρχή της διαδικασίας, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών ανέγνωσε μια 18σέλιδη δήλωση γύρω από τα γεγονότα και την εμπλοκή του Υπουργείου. Αρχικά, παρέθεσε τα γεγονότα από τον εντοπισμό του πλοίου στις 26 Ιανουαρίου 2009, μέχρι την ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε το Υπουργικό ότι από την έρευνα αποδείχθηκε ότι ένα-δύο κιβώτια είναι λίγο επικίνδυνα, πως οι στρατιωτικοί του απάντησαν ότι έχουμε ασφαλή χώρο φύλαξης, ενώ ο Πρόεδρος είχε εκφράσει την άποψη να κρατηθεί στην Κύπρο το φορτίο για να επιδείξουμε ότι η ΚΔ είναι κυρίαρχο κράτος και εφαρμόζει αυτούσια τα ψηφίσματα του ΣΑ.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Ανασκόπηση και αξιολόγηση της πορείας των προετοιμασιών για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία υπό το φως του αναμενόμενου διορισμού του Ανδρέα Μαυρογιάννη ως Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, έγινε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η σύσκεψη ασχολήθηκε, επίσης, με οργανωτικά και διοικητικά θέματα για την ενίσχυση και εντατικοποίηση των προετοιμασιών και της προπαρασκευαστικής εργασίας ενόψει την ανάληψης της προεδρίας.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Γιώργος Γεωργίου και ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 30 August 2011 - 17:29:12 UTC