Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
  • [04] ΑΗΚ - ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - ΑΦΙΞΗ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Νέα συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών έχουν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

    Πρόκειται για την πέμπτη ολοήμερη συνάντηση στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου διαλόγου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΕ, η συνάντηση αρχίζει στις 10.00 και θα διεξαχθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζας Μπάτενχαϊμ, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Η προηγούμενη συνάντηση έγινε στις 23 Αυγούστου και μετά το πέρας της η κ. Μπατενχάϊμ είχε δηλώσει ότι οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση του κεφαλαίου της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών και ότι την Παρασκευή θα έχουν νέα συνάντηση ``για να συζητήσουν τα υπόλοιπα κεφάλαια``.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όπως πραγματοποιήσουν τη συνάντηση της 5 Αυγούστου, η οποία είχε αναβληθεί, στις 14 Σεπτεμβρίου.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    Τον Ρεπουμπλικανό Ομοσπονδιακό βουλευτή Νέας Υόρκης Michael Grimm, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, δέχθηκε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή του για τις θέσεις αρχών του Αμερικανού βουλευτή σε ζητήματα που άπτονται των δικαίων του Κυπριακού λαού και την ιδιαίτερη ευαισθησία, που επιδεικνύει, στο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς και χριστιανικών εκκλησιών στα κατεχόμενα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Ενημερώνοντας τον κ. Grimm για τις τρέχουσες εξελίξεις στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε απαισιοδοξία για τη δυνατότητα αίσιας έκβασής τους, λόγω της πάγιας και κορυφούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας. Ακρως ενδεικτικές της στάσης αυτής της Τουρκίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι οι προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, εξ αφορμής της 37ης επετείου της τουρκικής εισβολής. Επιπρόσθετα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται απροκάλυπτες απειλές από την Τουρκία κατά της άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση ενδεχόμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

    Από πλευράς του, ο κ. Grimm ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Βουλής για την ενημέρωση, καταδίκασε τη βεβήλωση χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα. Υπογραμμίζοντας τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου, ο κ. Grimm διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για την πρόθεσή του να συμβάλει ενεργότερα στην περαιτέρω προώθησή τους, ειδικότερα στον κοινοβουλευτικό τομέα. Υπογραμμίστηκε δε, εκατέρωθεν το ουσιώδες έργο που επιτελεί η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και γενικότερα η ομογένεια προς την κατεύθυνση αυτή. Κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με τις επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

    Στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής θα συνέλθει εκ νέου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, προκειμένου να συνεχίσει τη συζήτηση επί των προτάσεων νόμου και τροπολογιών που κατέθεσαν τα κόμματα επί του πακέτου μέτρων για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Παράλληλα, ορίστηκε σύσκεψη των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κόμματων για τις 09:00. Στη συνεδρία της Επιτροπής την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η κατ` άρθρον εξέταση του κυβερνητικού πακέτου, ενώ η Επιτροπή προέβη στην επεξεργασία προτάσεων νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα, οι οποίες ουσιαστικά επαναφέρουν τις πρόνοιες της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου στη σύσκεψη των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά το πέρας της συνεδρίας δεν έγιναν δηλώσεις, καθώς οι προτάσεις θα οδηγηθούν στα όργανα των κομμάτων για έγκριση.

    Ειδικότερα, οι προτάσεις νόμου που επεξεργάζονται τα κόμματα αφορούν στην επιβολή μόνιμης συνεισφοράς 4% των υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα για τις συντάξεις, την αύξηση της συνεισφοράς στο ταμείο Χήρων και Ορφανών στο 2%, όπως το αποδέχθηκαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και στην επιβολή της έκτακτης κλιμακωτής συνεισφοράς 1,5 - 3,5% (από εισοδήματα 1.501 ευρώ και άνω) των δημόσιων και ημιδημόσιων υπαλλήλων για περίοδο τριών ετών, η οποία θα πηγαίνει στο πάγιο ταμείο του κράτους.

    [04] ΑΗΚ - ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - ΑΦΙΞΗ

    Στο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσαν το απόγευμα της Πέμπτης τα εμπορικά πλοία Nordana Andrea και MSC Antwerd, τα οποία μετέφεραν στην Κύπρο ηλεκτρογεννήτριες, συνολικής ισχύος 35 ΜW, στο πλαίσιο της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ ΑΗΚ και Energy International. Οπως δήλωσε ο Βοηθός Διευθυντής Αγορών της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Γιάννης Τσουλόφτας, ``η ΑΗΚ προχωρεί γοργά, σταθερά και αποτελεσματικά στην επίτευξη του στόχου της για αύξηση του παραγωγικού της δυναμικού, σύμφωνα με τους αρχικούς της σχεδιασμούς και σύμφωνα με την εντολή που έχει λάβει από την πολιτεία``.

    ``Με την άφιξη στο λιμάνι Λεμεσού των 2 πλοίων σήμερα, ολοκληρώνεται η μεταφορά στην Κύπρο όλου του εξοπλισμού, στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογράψει η ΑΗΚ με την Energy International``, είπε ο κ. Τσουλόφτας, προσθέτοντας ότι τα δυο εμπορικά πλοία μετέφεραν 84 συνολικά εμπορευματοκιβώτια με γεννήτριες, μετασχηματιστές, δεξαμενές καυσίμων και εξοπλισμούς διακοπής. Τόνισε επίσης ότι ``η ΑΗΚ είναι πανέτοιμη να δεχθεί στο δίκτυο της τον εξοπλισμό και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προεργασίες και διευθετήσεις και χωρίς καμιά καθυστέρηση αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο της Αρχής και να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου``.

    Οι ηλεκτρογεννήτριες αναμένεται να μεταφερθούν στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Μονής, το αργότερο μέχρι αύριο και όπως ανέφερε ο κ.Τσουλόφτας, ``σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΗΚ αλλά και της ΡΑΕΚ, με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των γεννητριών που έχουν παραληφθεί, θα μπορέσει να επέλθει οριακή επάρκεια στην κάλυψη των αναγκών για ηλεκτρισμό``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 August 2011 - 17:29:11 UTC