Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΕΠΑΦΕΣ

    Απόλυτα ικανοποιημένη δηλώνει η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή από το αποτέλεσμα των επαφών της στο Ισραήλ, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Benjamin Netanyahu, τον Πρόεδρο Shimon Perez και τον Υπουργό Εξωτερικών Avigdor Liberman.

    Στις συναντήσεις κυριάρχησαν τα θέματα των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως στον τομέα της ενέργειας, ενώ η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις τουρκικές απειλές σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι όλες οι συναντήσεις διεξήχθηκαν σε μιαν πολύ θερμή ατμόσφαιρα. «Συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, το γεγονός ότι οι σχέσεις αυτές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναπτυχθεί σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό``.

    ``Υπάρχει», σημείωσε, «ένας μεγάλος αριθμός συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών και αρκετές άλλες συμφωνίες, οι οποίες βρίσκονται αυτή την περίοδο υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών σε πολύ σημαντικούς τομείς», όπως ο τομέας της οικονομίας, ο πολιτιστικός, ο τομέας της έρευνας και της διάσωσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων.

    Η κ. Μαρκουλλή επεσήμανε ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές επισκέψεις τον τελευταίο καιρό τόσο από Ισραηλινούς αξιωματούχους όσο και από Υπουργούς, ενώ σημείωσε πως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί το Ισραήλ τον περασμένο Μάρτιο. «Αρα, και η δική μου επίσκεψη είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο της συνέχισης αλλά και της ανάπτυξης περαιτέρω αυτής της συνεργασίας σε όλους αυτούς τους τομείς», ανέφερε.

    Η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στη συνέχεια πως κατά τις συναντήσεις της προέβη και σε μιαν πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό και με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα των πρόσφατων τουρκικών απειλών αναφορικά με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

    «Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και στους τρεις συνομιλητές μου την κατάσταση μετά από τις τουρκικές απειλές και μπορώ να πω ότι υπάρχει μια πλήρης κατανόηση εκ μέρους της πλευράς του Ισραήλ όσον αφορά τις θέσεις της Κύπρου», είπε.

    Ανέφερε ότι κατά τις συναντήσεις συζήτησαν επίσης πιθανούς τρόπους συνεργασίας σε τομείς, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο τομέας της ενέργειας γενικότερα. «Και θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε, «αυτές τις συνομιλίες στις προσεχείς επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν».

    Η κ. Μαρκουλλή ανακοίνωσε ακόμη ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Φθινόπωρο.

    «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την επίσκεψη μου στο Ισραήλ», τόνισε.

    Ερωτηθείσα για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και τις συζητήσεις που είχε γύρω από αυτό το θέμα, η κ. Μαρκουλλή απάντησε πως στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει τίποτε το ανακοινώσιμο. «Αλλά», διευκρίνισε, «έχουμε ξεκινήσει ένα διάλογο με το Ισραήλ για αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα και για τις δύο χώρες και θα συνεχίσουμε μέσα στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας να συζητούμε αυτά τα θέματα, τα οποία πιστεύω ότι έχουν πολλές προοπτικές συνεργασίας».

    [02] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ

    Σχεδόν συμφωνημένη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι η μετατροπή της εισφοράς 3% των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο μέτρων, σε μόνιμη εισφορά, ανέφερε την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, προσθέτοντας ότι για τη ρύθμιση αυτή θα μπορούσε σε δύο τρεις ημέρες να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο.

    Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι παρουσιάζονται δυσκολίες σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων με τον μέσο όρο των τελευταίων τριάντα μηνών της υπηρεσίας τους, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και αναζητά εναλλακτική λύση με πιθανότερη τη ρύθμιση να μην παραχωρούνται προαγωγές στους δημοσίους υπαλλήλους για ένα χρόνο πριν την αφυπηρέτηση τους.

    Ο Υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας το περίγραμμα του δεύτερου πακέτου μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, ανέφερε ότι οι επαφές και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν μέχρι το πρωί της Τετάρτης, δηλώνοντας ότι μέχρι την Πέμπτη θα είναι σε θέση να ενημερώσει τη Βουλή για το περίγραμμα της δεύτερης δέσμης μέτρων με γραπτό σημείωμα.

    Ο κ. Καζαμίας ζήτησε διόρθωση στο νομοσχέδιο για την αποκοπή 3% έκτακτης εισφοράς από τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την οποία να αφαιρείται η παράγραφος για εξαίρεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών από την έκτακτη εισφορά, και άφησε στο νομοθετικό σώμα να αποφασίσει κατά πόσο θα διατηρήσει την εξαίρεση των μελών της Βουλής από την εισφορά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 24 August 2011 - 17:29:23 UTC