Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΓΔ ΥΠΕΞ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [04] ΑΗΚ - ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - ΡΕΥΜΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αρχίζει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του κυβερνητικού πακέτου δημοσιονομικής εξυγίανσης, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη, οπότε και η Ολομέλεια θα κληθεί να ψηφίσει επί των έξι κυβερνητικών νομοσχεδίων, τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως αν κριθεί σκόπιμο οι συνεδρίες θα είναι ολοήμερες.

    Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την αύξηση του ποσοστού της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα στους τόκους από 10% σε 15% και στα μερίσματα που λαμβάνονται ή πιστώνονται εντός της Δημοκρατίας από 15% σε 17%, με έσοδα της τάξης 65 εκ ευρώ ετησίως.

    Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την αύξηση του ποσοστού στο φορολογητέο εισόδημα που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος για φυσικά πρόσωπα από 30% σε 35%. Με την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να προκύψουν επιπρόσθετα έσοδα 5 εκ. ευρώ.

    Το τρίτο νομοσχέδιο προνοεί μείωση του αφορολόγητου ποσού για την ακίνητη ιδιοκτησία, αύξηση των φορολογικών συντελεστών και των κλιμάκων των αξιών των ακινήτων.

    Συγκεκριμένα, ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας με αξία το 1980 μέχρι 120.000 ευρώ δεν θα καταβάλλουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, δηλαδή μειώνεται η μη φορολογούμενη αξία από τις 170.860 ευρώ σε 120.000 ευρώ. Από τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης ακινήτων εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 24,2 εκ. ευρώ.

    Το τέταρτο νομοσχέδιο ρυθμίζει τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων του δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και των υπαλλήλων των τοπικών Αρχών και προβλέπει τη μη ένταξη των νεοεισερχομένων υπαλλήλων στα συστήματα επαγγελματικής συνταξιοδότησης, οι οποίοι θα εντάσσονται, όπως οι άλλοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Προβλέπει, επίσης, την αύξηση των περιοδικών εισφορών των υπαλλήλων για σκοπούς μεταβίβασης της σύνταξης στη χήρα ή χήρο και τέκνα σε περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου από 0,75% και 1,75% σε 2%.

    Το πέμπτο νομοσχέδιο αφορά αποκοπή υπό τη μορφή εισφοράς ποσοστού 3% επί των ακαθάριστων απολαβών ή της σύνταξης για περίοδο 3 ετών.

    Το τελευταίο νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του κανονικού συντελεστή του ΦΠΑ από 15% σε 17%. Η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ αναμένεται να επιφέρει αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 160 εκ ευρώ.

    Σήμερα, εξάλλου, τα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ θα αποφασίσουν με μυστική ψηφοφορία κατά πόσον θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που διαφανεί ότι το πακέτο μέτρων, στο οποίο συμφώνησαν με τον Υπουργό Οικονομικών, δεν θα περάσει από τη Βουλή.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου θα έχουν την Τρίτη νέα συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΕ, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10πμ, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζας Μπάτενχαϊμ, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Μετά την τελευταία ολοήμερη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στις 2 Αυγούστου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε ότι η συζήτηση αφορούσε το κεφάλαιο διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών.

    [03] ΓΔ ΥΠΕΞ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Με ανακοίνωσή του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Νίκος Αιμιλίου ενημερώνει ότι μέσω επιστολής που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, την περασμένη Παρασκευή, 19η Αυγούστου, τον ενημέρωσε για την απόφαση του όπως αποχωρήσει από τη Διαπραγματευτική Ομάδα για το Κυπριακό.

    «Με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ο Φιλελεύθερος, υπό το φως του οποίου δέχθηκα σχετικά ερωτήματα από αριθμό δημοσιογράφων, επιβεβαιώνω ότι, μέσω επιστολής που απέστειλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή, 19η Αυγούστου, τον ενημέρωσα για την απόφαση μου όπως αποχωρήσω από τη Διαπραγματευτική Ομάδα για το Κυπριακό» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΓΔ του ΥΠΕΞ.

    [04] ΑΗΚ - ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - ΡΕΥΜΑ

    Στόχος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) είναι να αρχίσουν παραγωγή μέχρι το τέλος Αυγούστου οι γεννήτριες που παραδόθηκαν από την εταιρεία Energy International, για κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν μετά την καταστροφή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασιλικό από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης``.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης, οι γεννήτριες που αφίχθησαν χθες στην Κύπρο ``είναι ικανότητας παραγωγής 60 MW και θα τοποθετηθούν στο σταθμό της Δεκέλειας``.

    ``Στόχος μας είναι να επιτύχουμε τη σύνδεσή τους με το σύστημα μεταφοράς, δηλαδή να αρχίσουν παραγωγή, μέχρι το τέλος του μήνα τούτου``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε ότι ``οι γεννήτριες αυτές είναι αποτέλεσμα του διαγωνισμού που έχει εκδώσει η ΑΗΚ και είναι για 95 MW``


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 22 August 2011 - 9:29:12 UTC