Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΜΕΤΡΑ - FITCH

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΜΕΤΡΑ - FITCH

    Ιστορικής σημασίας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας την κατάργηση του συνταξιοδοτικού ταμείου για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, που προβλέπεται από τα νομοθετικά μέτρα που υιοθέτησε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο και τα οποία η Κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

    Ο Υπουργός, παρουσιάζοντας τα επτά νομοθετήματα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, είπε ότι το μέτρο για την κατάργηση του συνταξιοδοτικού ταμείου μαζί με τις λοιπές πρόνοιες για μείωση των κλιμάκων εισδοχής στο δημόσιο κατά 10%, τη μείωση του αριθμού των δημοσιών υπαλλήλων τα επόμενα πέντε χρόνια κατά 5 χιλιάδες, τη μεταβίβαση των νεοεισερχομένων στο ΤΚΑ, την καταβολή έκτακτης εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων 3% και την αύξηση της εισφοράς για το ταμείο για χήρες και ορφανά, αποπυροδοτεί την ωρολογιακή βόμβα του συνταξιοδοτικού και ανακουφίζει αποφασιστικά το κόστος για το δημόσιο ταμείο.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό επιβάρυνσης του κόστους του συνταξιοδοτικού επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος είναι 2,9% με ανοδική τάση, προσθέτοντας ότι με τα μέτρα η τάση αυτή σταματά και ξεκινά αργά αλλά σταθερά μια πτωτική τάση.

    Οπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας, το πρώτο νομοθέτημα είναι ιστορικής σημασίας, καθώς όπως είπε θεσμοθετεί τη συμφωνία με την οποία καταργούνται από τούδε και στο εξής τα διάφορα ειδικά συνταξιοδοτικά ταμεία για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

    «Είναι πιστεύω μις ιστορικής σημασίας απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συζητήσεις που είχαν γίνει μέχρι τώρα», είπε ο Υπουργός.

    Πρόσθεσε ότι όλοι οι νεοεισερχόμενοι στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα θα εγγράφονται στο εξής στο ΤΚΑ, όπου είναι εγγεγραμμένη και η πλειοψηφία των εργαζομένων και θα συνεισφέρουν με τα ίδια ακριβώς ποσοστά με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

    Ο κ. Καζαμίας ανέφερε, επίσης, ότι αποφασίστηκε η αύξηση κατά 1,25% των περιοδικών εισφορών των ίδιων υπαλλήλων για σκοπούς μεταβίβασης της σύνταξης στη χήρα ή στο χήρο και τα τέκνα, σε περίπτωση θανάτου του ή της υπαλλήλου, από το 0,75% στο 2%.

    Με δεύτερο νομοθέτημα, πρόσθεσε, θεσμοθετείται νομοτυπικά η καταβολή και η αποκοπή, υπό μορφή εισφοράς, ποσοστού 3% επί των ακαθάριστων απολαβών ή επί της σύνταξης, για περίοδο τριών χρονών ή περισσότερο, αν καταστεί αναγκαίο, από τους δημόσιους υπαλλήλους και όσους απασχολούνται στον ημιδημόσιο τομέα.

    Για τους σκοπούς της εισφοράς αυτής, ανέφερε, στις απολαβές περιλαμβάνονται ο μηνιαίος βασικός μισθός, οποιεσδήποτε γενικές ή τιμαριθμικές αυξήσεις, όλα τα επιδόματα για τυχόν αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση και όλα τα κατ αποκοπήν επιδόματα τα οποία απολαμβάνουν οι υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι από την κλίμακα Α15 και άνω.

    Αναφορικά με το τρίτο νομοθέτημα, ο κ. Καζαμίας είπε ότι προβλέπεται η δημιουργία μιας επιπλέον φορολογικής κλίμακας στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, της τάξης του 35% για εισοδήματα από 60 χιλιάδες ευρώ και άνω.

    Η κλίμακα αυτή, ανέφερε, προστίθεται στη μέχρι τώρα φορολογική κλίμακα της τάξης του 30%, η οποία καλύπτει εισοδήματα της τάξης των 35 χιλιάδων ευρώ και άνω.

    Το τέταρτο νομοθέτημα που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, συνέχισε, είναι η αύξηση του ποσοστού της έκτακτής εισφορά για την άμυνα, στους τόκους που λαμβάνονται ή πιστώνονται εντός της Δημοκρατίας, από το 10% στο 15%.

    Επίσης, πρόσθεσε, αποφασίστηκε η αύξηση του ποσοστού της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα στα μερίσματα, από το 15% στο 17%.

    Ο κ. Καζαμίας είπε ότι για το θέμα της αύξησης της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα στους τόκους, συνεχίζουν να ισχύουν οι εξαιρέσεις, που αφορούν καταθέσεις συνταξιούχων.

    Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το πέμπτο νομοθέτημα, το οποίο κατατέθηκε από την Υπουργό Εμπορίου, αφορά στην εισαγωγή ετήσιου τέλους 350 ευρώ για όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών.

    Ο κ. Καζαμίας είπε ότι για το 2011, το τέλος πρέπει να καταβληθεί πριν από το τέλος του έτους, ενώ για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Ιουνίου του εκάστου έτους.

    Συμπλήρωσε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για συμπλεγματοποίηση εταιρειών, ώστε να υπάρχει ένα ανώτατο τέλος, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις 20 χιλιάδες ευρώ.

    Αναφορικά με το έκτο νομοσχέδιο, ο κ. Καζαμίας είπε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας, προσθέτοντας ότι σε γενικές γραμμές η απόφαση αφορά στο διπλασιασμό του τέλους της φορολογίας.

    Υπενθύμισε ότι με βάση τις τιμές της ακίνητης ιδιοκτησίας, που υπολογίζονται σε τιμές του 1980, το τέλος αυτό καταβάλλεται σήμερα από περίπου το 3% των ιδιοκτητών γης.

    Αυτά τα τέλη έχουν διπλασιαστεί, είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι έχει γίνει εισαγωγή μιας νέας κλίμακας, που ξεκινά από τις 100-170 χιλιάδες ευρώ.

    Συμπλήρωσε ότι μέχρι τώρα η κλίμακα ξεκινούσε από τις 170 χιλιάδες ευρώ, με τιμές του 1980, κάτι που, όπως ανέφερε, σημαίνει ότι οι πραγματικές αξίες, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι πολλαπλάσιες.

    Ο κ. Καζαμίας ανέφερε εξάλλου ότι το έβδομο νομοσχέδιο αφορά στην αύξηση του κανονικού συντελεστή του ΦΠΑ από 15% σε 17%.

    Είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην κλίμακα του 5% του ΦΠΑ που καλύπτει τρόφιμα και φάρμακα, καθώς επίσης και στον συντελεστή του 8% που αφορά τις υπηρεσίες στον ξενοδοχειακό τομέα.

    Για την πρόνοια αυτή, είπε, συμφωνήθηκε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι για τον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, η αύξηση του συντελεστή κατά 2 μονάδες δεν θα υπολογιστεί στο ύψος του τιμαρίθμου που θα επιδοθεί το αμέσως επόμενο εξάμηνο.

    Ακόμη, ανέφερε ότι από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς των υπαλλήλων στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα εξαιρείται το πρώτο εισόδημα μέχρι 1000 ευρώ όλων των ωρομίσθιων υπαλλήλων, κάτι που αφορά περίπου 12 χιλιάδες ωρομίσθιους.

    Είπε, επίσης, ότι έχει μεγάλη σημασία η δέσμευση του Υπουργικού Συμβουλίου να υλοποιήσει το δεσμευτικό τριετές μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο με στόχο τη δραστική μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2013 κοντά στο 0,5%.

    Ακόμη, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση ολοκλήρωσης του διαλόγου για αναδιάρθρωση της καταβολής της ΑΤΑ πριν από το τέλος του χρόνου. Ο στόχος, είπε, είναι να εξευρεθεί μια κορυφή εισοδήματος, πάνω από την οποία δεν θα γίνεται οποιοσδήποτε υπολογισμός για καταβολή της ΑΤΑ.

    Πρόσθεσε ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα υπάρξει κατάληξη στις απαιτήσεις από πλευράς της Κυβέρνησης για την αποσύνδεση της αύξησης που δίνεται στους συνταξιούχους του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, όταν προσφέρονται γενικές αυξήσεις στο μισθολόγιο.

    Ανέφερε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα για τα προσεχή τρία χρόνια, καθώς δεν προβλέπονται γενικές αυξήσεις, ενώ είπε ότι κατά το διάστημα αυτό θα θεσμοθετηθεί και νομοτυπικά η ρύθμιση αυτή.

    Υποβάθμιση από Fitch -------- Ερωτηθείς ο Υπουργός για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες σε ΒΒΒ από τον οίκο Fitch, ο κ. Καζαμίας είπε ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει την Πέμπτη, καθώς δεν έχει διαβάσει το σκεπτικό της απόφασης.

    Χαρακτήρισε, παράλληλα, υπερβολική την τοποθέτηση του οίκου Fitch, ενώ πρόσθεσε ότι «είδαμε με μεγάλη λύπη τη διαπίστωσή του, ότι κατά την κρίση τους, με βάση τα δεδομένα που έχουμε στην Κύπρο οδηγούμαστε στον Μηχανισμό Στήριξης».

    Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο Υπουργός, δεν αιτιολογείται, συμπληρώνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρά τις ιδιαίτερες δυσκολίες, δεν θα ξεπεράσει το 6% με τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν, ενώ η προοπτική του πακέτου μέτρων που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ρίξει το δημοσιονομικό έλλειμμα τον επόμενο χρόνο κατά 3,5 μονάδες περίπου.

    Ο Υπουργός συμπλήρωσε εξάλλου ότι η εκτίμηση του οίκου Fitch είναι υπερβολική, καθώς η δυσκολία ανατροφοδότησης των δανειστικών αναγκών της Κύπρου αφορά σε ένα μικρό ποσό.

    Ερωτηθείς για την πρόθεση κάποιων κομμάτων να απορρίψουν το πακέτο μέτρων στη Βουλή αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις, ο κ. Καζαμίας είπε ότι η υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι με βάση τη δική της λογική να καταθέσει τις προτάσεις της στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να ενημερώσει τα κόμματα και την κοινή γνώμη για το σκεπτικό της.

    «Το τι θα πράξουν τα κόμματα είναι δική τους δουλειά», είπε και πρόσθεσε ότι ο καθένας, αναλαμβάνοντας την δική ευθύνη, θα πάρει τις αποφάσεις του.

    Συμπλήρωσε ότι είναι λυπηρό να ακούει ότι τα μέτρα θεωρούνται ανεπαρκή και είπε ότι επαφίεται στην υπευθυνότητα του κάθε κόμματος και του κάθε πολιτικού να τοποθετηθεί.

    Ο κ. Καζαμίας είπε ακόμη ότι ενημέρωσε ανεπίσημα τη Βουλή ότι ξεκινά ο διάλογος για τη διαμόρφωση ενός δευτέρου πακέτου μέτρων, που δεν αφορά μόνο φορολογικά μέτρα, αλλά και μετρά προώθησης της ανάπτυξης.

    Το πακέτο αυτό είπε, θα συνδυαστεί από μια σειρά προτάσεων από όλες τις πλευρές που νιώθουν την ανάγκη να συμβάλουν για να υπερπηδηθεί η δύσκολη κατάσταση.

    Ερωτηθείς, τέλος, για το πού οφείλεται το ότι το έλλειμμα δεν κλείνει στο 4%, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ο λόγος είναι όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες.

    Η προσπάθεια μας είναι να προσγειώσουμε το έλλειμμα όσο το δυνατό χαμηλότερα, είπε, πρόσθεσε όμως ότι «πρέπει να είμαστε πραγματιστές», καθώς δεν θα ήταν ρεαλιστικό να ισχυριστεί ότι ο στόχος του 4% μπορεί αν επιτευχθεί με τα γεγονότα που μεσολάβησαν.

    «Η προσπάθεια μας συνεχίζεται και θα είναι πάρα πολύ συστηματική», κατέληξε ο Υπουργός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 10 August 2011 - 21:29:11 UTC