Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΜΜΑΤΑ - ΕΚΚΛΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [03] ΑΗΚ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΜΜΑΤΑ - ΕΚΚΛΗΣΗ

    Μήνυμα προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να λειτουργήσουν με εποικοδομητικό τρόπο κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για το πακέτο μέτρων εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών έστειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ανακοινώνοντας ότι συνομολογήθηκε συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα να αναζητήσουν τα σημεία που συμφωνούν με την Κυβέρνηση και τις διαφωνίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα αλλάξουν το τοπίο σε ό, τι αφορά την κυπριακή οικονομία και θα ανοίξουν πλατιούς ορίζοντες για την ευρωστία και τη ζωντάνια της κυπριακής οικονομίας.

    Σε δήλωσή του μετά από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ήταν η τελευταία συνάντηση αυτού του κύκλου συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και σε αυτή «συνομολογήθηκε συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα θέματα που τις αφορούν και σε αυτή περιλαμβάνονται ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές για ανορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών».

    «Επειτα από τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τα κόμματα είχε συμφωνηθεί όπως ζητήματα που αφορούν τους υπαλλήλους στη δημόσια και ευρύτερη δημόσια υπηρεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να τα συζητήσει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», πρόσθεσε.

    Αναφέροντας ότι «αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει διάφορα μέτρα με κυριότερο διαρθρωτικό μέτρο τη συμφωνία για σταδιακή κατάργηση των επαγγελματικών σχεδίων συνταξιοδότησης, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και την άμεση ένταξη των νεοεισερχομένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε ότι «προοπτικά όλοι θα έχουν ένα μόνο συνταξιοδοτικό ταμείο και θα παίρνουν σύνταξη με βάση τα ίδια κριτήρια».

    Διευκρινίζοντας ότι προοπτικά θα τερματισθεί η κατάσταση που υπάρχει σήμερα, ανέφερε ότι σε σχέση με το συνταξιοδοτικό για τους υφιστάμενους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχει αύξηση της συνεισφοράς.

    Είπε επίσης ότι στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται μέτρα που συνδράμουν άμεσα την αύξηση των εσόδων του κράτους και τη μείωση των εξόδων, όπως η συμφωνία για έκτακτη εισφορά 3% επί των ακαθαρίστων εισοδημάτων των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για τρία χρόνια.

    Η συνεισφορά 3% των υπαλλήλων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου θα παραμείνει στον οργανισμό για οικονομική στήριξη του οργανισμού, έχοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εντός των οποίων λειτουργεί μετά την έκρηξη ο οργανισμός, διευκρίνισε ο κ. Στεφάνου

    Είπε επίσης ότι αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα οριστικοποιήσει το πακέτο μέτρων και στείλει τα αντίστοιχα νομοθετήματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πακέτο μέτρων, όπως έχει διαμορφωθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και τη Βουλή, σε συνεννόηση με το νομοθετικό σώμα.

    Ερωτηθείς πότε θα συνέλθει η Βουλή για να ψηφίσει σε νόμους τα νομοθετήματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό είναι απόφαση για την οποία την ευθύνη έχει η Βουλή, προσθέτοντας ότι «εμείς εκφράζουμε την ετοιμότητα άμεσα να στείλουμε τα νομοθετήματα στο Σώμα, μετά από συνεννόηση με τη Βουλή».

    Ερωτηθείς για το στόχο που τέθηκε σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι για αυτά τα ζητήματα θα μιλήσει σε έκταση ο Υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας το πακέτο των μέτρων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και θα εξηγήσει την κοστολόγηση και την προοπτική που έχει η κυπριακή οικονομία αναφορικά με τους στόχους που έχει μπροστά της και τους στόχους που μπορεί να πετύχει, καθώς και το στόχο για εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών και τη διασφάλιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας, έτσι όπως οι ξένοι οίκοι και αγορές ζητούν από την κυπριακή Κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε πως δεν είναι στα χέρια του Υπουργού Οικονομικών εάν θα γίνει αύριο συνεδρία της Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αναφέροντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι έτοιμος ακόμα και αύριο να παραστεί σε συνεδρία και να ενημερώσει την Επιτροπή.

    Το θέμα της οικονομίας είναι πολύ σοβαρό έχουμε μπροστά μας ένα πακέτο μέτρων που κατά την άποψη μας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων που έχει ενώπιον της η κυπριακή οικονομία και ταυτόχρονα να ανοίξει το δρόμο για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα αλλάξει πραγματικά το τοπίο σε ό, τι αφορά την κυπριακή οικονομία με την έννοια ότι θα ανοίξει πλατιούς ορίζοντες για την ευρωστία και τη ζωντάνια της κυπριακής οικονομίας, απάντησε ερωτηθείς για τη στήριξη της κυβερνητικής πρότασης από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συζήτηση και το διάλογο για επιπλέον μέτρα που σχετίζονται με την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί, ``όπως έχουμε δεσμευτεί``.

    «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι όλοι να βοηθήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο, αναζητώντας εκείνα που ενώνουν και όχι αυτά που διαφωνούμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το συντομότερο αποφάσεις για την οικονομία και μέσα από την υλοποίηση αυτών των μέτρων να στείλουμε ισχυρό το μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός ότι η κυπριακή οικονομία έχει και παρόν και μέλλον», τόνισε ο κ. Στεφάνου.

    Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους οι αγορές παραμένουν δύσπιστες για τις προσθέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως οι αγορές γενικά είναι δύσπιστες με πολλούς και όχι μόνο με την κυπριακή οικονομία, προσθέτοντας : «Για να μην αναφερθώ στη συζήτηση που γίνεται περί των αξιολογήσεων των οίκων αξιολόγησης».

    Ταυτόχρονα συμπλήρωσε ότι «έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τι λένε οι αγορές και λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να πείσουμε πως πραγματικά υπάρχει σχεδιασμός και ότι υπάρχει διέξοδος από τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία»

    Καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό που η ίδια η ΕΕ λέει για την κυπριακή οικονομία, δηλαδή ότι έχει υγιείς βάσεις και ότι σε αυτές τις βάσεις πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε, επιλύοντας τα όποια διαρθρωτικά προβλήματα αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία για να ανοίξουμε μια νέα προοπτική στην οικονομία του τόπου».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Σε συμφωνία κατέληξαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι εργατικές οργανώσεις και η Κυβέρνηση ως προς τη συμβολή των εργαζομένων στη δημοσιονομική εξυγίανση και στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοθετικό πακέτο, που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Οι Γενικοί Γραμματείς της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως, της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς της ΟΗΟ ΣΕΚ Νίκο Τάμπα και της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνη Νεοφύτου και άλλους συνεργάτες τους συμμετείχαν απόψε σε συνεχόμενες συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία αρχικώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια αργότερα, παρόντος και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου.

    Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών κάλεσαν τα κόμματα να στηρίξουν και νομοθετικά αυτήν τη συμφωνία, εκφράζοντας την άποψη ότι, με τον τρόπο αυτόν, συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος και ταυτοχρόνως στη διόρθωση διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως το συνταξιοδοτικό.

    [03] ΑΗΚ - ΣΥΣΚΕΨΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ διαχώρισε το θέμα της επίλυσης της ρευστότητας από το θέμα της κάλυψης των ζημιών αφού, όπως είπε, πρόκειται για δύο πτυχές του ιδίου ζητήματος.

    Αναφορικά με την ενίσχυση του ενεργειακού δυναμικού, ο κ. Θράσου είπε ότι αυτή την εβδομάδα μπαίνουν και τα 70MW από την Ελλάδα ενώ μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να μπουν και τα 95MW από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι ενημέρωσε την Υπουργό Εμπορίου για την κατάσταση που επικρατούσε πριν από την έκρηξη στο Μαρί και για όλες τις ενέργειες που η Αρχή έχει κάνει μέχρι σήμερα για εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας στο κοινό, καθώς και για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια της ΑΗΚ. Πρόσθεσε ότι ζήτησαν τη βοήθεια της πολιτείας για να υλοποιηθούν αυτά τα προγράμματα.

    Ερωτηθείς τί γίνεται με το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης, ο κ. Θράσου είπε ότι η ΑΗΚ έχει ζητήσει να αρχίσουν οι πληρωμές και αναμένεται η απάντηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ερωτηθείς κατά πόσο προβάλλονται προσκόμματα, ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν τους είπαν ότι υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα.

    Σε ερώτηση για ενδεχόμενη αύξηση του κόστους της ενέργειας, ο κ. Θράσου ανέφερε ότι θα δοθούν όλα τα δεδομένα στη ΡΑΕΚ που είναι η κατά νόμο υπεύθυνη, αφού όπως είπε η ΑΗΚ δεν έχει το δικαίωμα ούτε να αυξάνει ούτε να μειώνει τις τιμές του ρεύματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 10 August 2011 - 9:29:12 UTC