Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΡΕΥΜΑ - ΚΟΣΤΟΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΝΕΡΟ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΡΕΥΜΑ - ΚΟΣΤΟΣ

    Δεν υπάρχει τίποτα το αυτονόητο ως προς τον τρόπο κάλυψης του αυξημένου κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ, ανέφερε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου. Η κ. Αντωνιάδου είχε στο Υπουργείο συνάντηση γνωριμίας με τα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, ενώ στη συνέχεια είχε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών της ΑΗΚ, της ΡΑΕΚ, του Υπουργείου Οικονομικών, του Γραφείου Προγραμματισμού και λειτουργούς της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου.

    Ερωτηθείσα σχετικά με το αν υπάρχει εισήγηση να επωμισθούν το αυξημένο κόστος της παραγωγής ενέργειας οι καταναλωτές, η κ. Αντωνιάδου απάντησε ότι «τίποτα δεν είναι αυτονόητο» ως προς τις τελικές αποφάσεις και είπε ότι πρέπει πρώτα να γίνουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τα διαφυγόντα έσοδα και τα επιπρόσθετα έξοδα της ΑΗΚ. Αναφερόμενη στη διαδικασία, η Υπουργός είπε ότι η ΑΗΚ θα ετοιμάσει σχετικά αναλυτική έκθεση, την οποία θα υποβάλλει στη ΡΑΕΚ μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Στη συνέχεια, είπε, η ΡΑΕΚ θα κάνει τις δικές τις συστάσεις προς το Υπουργείο για την κάλυψη των αναγκών και πρόσθεσε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η Κυβέρνηση, στη βάση προτάσεων του Υπουργείου Εμπορίου προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Η κ. Αντωνιάδου είπε εξάλλου ότι κατά τη σύσκεψη πάρθηκαν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα αλλά και για την πορεία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια, με στόχο την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων στον τομέα της ενέργειας, ενώ είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα της ρευστότητας και της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της ΑΗΚ. «Ηταν μια αποδοτική συνάντηση», ανέφερε η Υπουργός και πρόσθεσε ότι «έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και βήματα για το πώς προχωρούμε για κάλυψη των άμεσων αναγκών ρευστότητας».

    Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις επαφές που θα έχει με κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων την Πέμπτη, όπου αναμένεται να συζητηθούν θέματα χρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων και η πορεία υλοποίησής τους.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΝΕΡΟ

    Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να γίνουν περικοπές στο νερό, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να γίνεται σπατάλη. Σημείωσε ακόμα ότι τα αποθέματα στα φράγματα είναι αρκετά για τις ανάγκες της Κύπρου έστω και αν δεν υπάρξει καθόλου εισροή στα φράγματα κατά τη χειμερινή περίοδο ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι από τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου οι Μονάδες Αφαλάτωσης θα επαναλειτουργήσουν με κανονικούς ρυθμούς.

    «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για περικοπές στο νερό από τη μια. Από την άλλη, τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη ο κόσμος να μην κάνει σπατάλες στο νερό, να το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τις απαραίτητες χρήσεις», είπε σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα των πυρκαγιών.

    Ο κ. Αλετράρης είπε ότι «είναι επίσης αλήθεια ότι μετά το ατύχημα στο Μαρί και τη μειωμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις Μονάδες Αφαλάτωσης, μειώθηκε και η παραγωγή του αφαλατωμένου νερού», προσθέτοντας ωστόσο ότι «όπως σιγά, σιγά επανακτά η ΑΗΚ τη δυναμικότητα της για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και κατ επέκταση οι Μονάδες Αφαλάτωσης μπορούν να παράγουν περισσότερο αφαλατωμένο νερό».

    «Στην κρίσιμη περίοδο, ναι, βγάλαμε περισσότερο νερό απ ότι επιθυμούσαμε από τα φράγματα, ακριβώς για να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο και να μην γίνουν περικοπές, βάλαμε σε πλήρη λειτουργία τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα διυλιστήρια, αντλώντας νερό από τα φράγματα», σημείωσε. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Αλετράρης «τώρα έχει μπει σε πλήρη λειτουργία η Μονάδα Αφαλάτωσης στη Δεκέλεια, έχει επαναρχίσει λειτουργία η Μονάδα Αφαλάτωσης στη Μονή και ελπίζω ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε ξαναβρεί την παλιά μας δυναμικότητα για παραγωγή αφαλατωμένου νερού όπως και πριν».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 9 August 2011 - 13:29:11 UTC