Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Προκειμένου να επιταχύνουν το ρυθμό και να επιτύχουν σημαντικό αποτελέσματα, οι δυο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να εμπλακούν σε μια πιο δυναμική διαπραγματευτική διαδικασία και να εισέλθουν οπωσδήποτε στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων που θα περιλαμβάνει μια συνολική προσέγγιση πάνω σε όλα τα κύρια θέματα και ουσιαστικά πάρε-δώσε εντός και ανάμεσα στα κεφάλαια, επεσήμανε ο ΓΓ των ΗΕ Μπαν Γκι μουν στο προσχέδιο της έκθεσής του για την κατάσταση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Πρόσθεσε πως «προκειμένου μια αναζωογονημένη διαδικασία να θεμελιωθεί πλήρως και να είναι επιτυχημένη, πρέπει να υπάρχουν και άλλα στοιχεία», προσθέτοντας πως οι πλευρές πρέπει να εργαστούν ξεκάθαρα μέσα στις συμφωνημένες παραμέτρους για μια λύση και να εργαστούν για να φθάσουν σε ένα κοινό στόχο, τον οποίο να συμμερίζονται μέσα σε αυτές τις παραμέτρους. Οι ηγέτες πρέπει να απέχουν από το να παίζουν το παιγνίδι ευθυνών και ο καθένας να επικεντρωθεί στο τι περισσότερο μπορεί να κάνει για να ανοίξει ο δρόμος για μια λύση».

    Σημειώνοντας πως «με τον παρόντα ρυθμό δεν είναι πιθανόν να μπορεί να εξευρεθεί μια λύση για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», ο κ. Μπαν ανέφερε πως «αυτές οι συνομιλίες διαρκούν περισσότερο από ότι ελπίζετο» και πως «η πρόοδος συνεχίζει να είναι πάρα πολύ αργή. Εχουμε ξεκάθαρα φτάσει σε μια καθοριστική στιγμή στις συνομιλίες, όταν πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να διατηρηθεί η διαδικασία βιώσιμη και ικανή να επιφέρει μια αμοιβαία επωφελή λύση. Αναμένω από τους δυο ηγέτες να φθάσουν σε μια τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.

    Υπογράμμισε πως το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού είναι οι δυο πλευρές να εργαστούν με πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα προς τους ίδιους ξεκάθαρους και κοινούς στόχους, επιδιώκοντας ως τελικό αποτέλεσμα μια ενωμένη Κύπρο. Για να επανενωθεί η Κύπρος, πρέπει να υπάρξει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με δυο ισότιμα συνιστώντα μέρη, με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημείωσε.

    Όπως επεσήμανε μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, όταν θα ξανασυναντηθεί με τους δυο ηγέτες, οι διαπραγματεύσεις θα έχουν συμπληρώσει πάνω από τρία χρόνια. «Γίνεται καλά αντιληπτό ότι ο χρόνος δεν είναι σίγουρα με το μέρος μιας λύσης, και αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις για τις απόψεις των πολιτών στην Κύπρο το έχουν επιβεβαιώσει αυτό ξεκάθαρα. Αξίζει στην ε/κ και στην τ/κ κοινότητα η παρουσίαση ενώπιόν τους μιας βιώσιμης, αμοιβαία επωφελούς πρότασης για διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν. Οι ηγέτες πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε.

    Ο κ. Μπαν επεσήμανε πως είχε ανησυχία για το γεγονός ότι άρχισε να επιβραδύνεται ο ρυθμός των συνομιλιών και να σημειώνεται μικρή αισθητή πρόοδος, προσθέτοντας πως την τρίτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη επανέλαβε την ανησυχία του ότι η πρόοδος ήταν υποτονική και συζήτησε με τους δυο ηγέτες τρόπους για αντιμετώπιση της κατάστασης.

    «Οι ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν το ρυθμό των

    διαπραγματεύσεων, να βελτιώσουν τη μεθοδολογία των συνομιλιών και να ωθήσουν για μια κατάληξη το συντομότερο δυνατόν. Επίσης αποδέχτηκαν να

    με συναντήσουν ξανά τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, και μέχρι τότε αναμένω ότι θα είναι σε θέση να αναφέρουν την επίτευξη σύγκλισης σε όλα τα

    κύρια θέματα», επεσήμανε, σημειώνοντας πως αυτό θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις πιο κοντά στην κατάληξή τους και θα επιτρέψει να

    υπάρξει μια θετική έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας πάνω στο θέμα. Επίσης θα ανοίξει το δρόμο για τον ΓΓ του ΟΗΕ ώστε να εργαστεί με τα μέρη για τη σύγκληση μιας τελικής, διεθνούς διάσκεψης, πρόσθεσε. Και οι δυο ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι θα αγωνιστούν για να φθάσουν σε μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατό, ανέφερε.

    Είπε πως κατά τη συνάντηση της Γενεύης επανέλαβε σε αυτούς τη συνεχιζόμενη πεποίθησή του ότι με αρκετή πολιτική βούληση είναι δυνατό μια συμφωνία. Πρόσθεσε πως «με τους δυο ηγέτες, μπόρεσα να εντοπίσω ορισμένους από τους προβληματικούς τομείς που αποτελούν εμπόδια στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης μέχρι τώρα. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να επιταχύνουμε σημαντικά το ρυθμό των συνομιλιών και να προχωρήσουμε σε εντατικές διαπραγματεύσεις και να επικεντρωθούμε στα κύρια θέματα. Σε σχέση με αυτό, οι ηγέτες αποδέχθηκαν την εισήγησή μου να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις για δυο ολόκληρες ημέρες κάθε εβδομάδα. Επίσης συμφωνήσαμε ότι χωρίς προκατάληψη στην κεντρική αρχή μιας κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασίας υπό τους Κύπριους, θα υπάρξει μια ενισχυμένη εμπλοκή των ΗΕ».

    Ο κ. Μπαν είπε πως είναι ευχαριστημένος με τη δέσμευση που επέδειξαν οι δυο πλευρές στη Γενεύη και πως οι ηγέτες δεσμεύτηκαν στην προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων πάνω σε όλα τα κύρια θέματα μέχρι την επόμενη συνάντησή τους τον Οκτώβριο.

    «Η ελπίδα μου είναι ότι θα μπορώ στη συνέχεια να ενημερώσω το Συμβούλιο Ασφαλείας για αυτά που έχουν επιτύχει και ότι, νοουμένου ότι θα έχει επιτευχθεί η απαραίτητη πρόοδος μέχρι τότε, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να συζητούμε για τη σύγκληση μια πολυμερούς διάσκεψης για να καταλήξουμε επί των διεθνών πτυχών της συμφωνίας», ανέφερε.

    Ο κ. Μπαν είπε πως πέντε μήνες από την τελευταία του έκθεση για την Κύπρο, ο ρυθμός προόδου για τις συνομιλίες έχει επιβραδυνθεί, παρά τη συχνότητα των συναντήσεων μεταξύ των ηγετών και των αντιπροσώπων τους.

    Όπως ανέφερε «οι ηγέτες συναντήθηκαν 17 φορές και οι αντιπρόσωποι τους συναντήθηκαν 28 φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Και οι δυο πλευρές συνεχίζουν να κάνουν προσπάθειες για να παρουσιάζουν γεφυρωτικές προτάσεις, αλλά η προσέγγιση στην επίτευξη συμβιβασμού δεν υπήρξε πάντα παραγωγική ή δεν επέφερε αποτελέσματα. Εχει αναλωθεί μια σημαντική περίοδος χρόνου για τη διευκρίνιση θέσεων παρά για να προχωρήσουν προς συγκλίσεις», πρόσθεσε.

    Όπως είπε, στα τέλη Μαρτίου οι πλευρές άρχισαν να συζητούν τις εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας. «Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διευθετήσεις σε σχέση με την αστυνόμευση και την επιβολή του νόμου σε μια ενωμένη Κύπρο τόσο στο ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε αυτό των ομόσπονδων μονάδων ή συνιστώντων κρατιδίων. Οι πλευρές έχουν έλθει κοντά σε συμφωνία πάνω στις λεπτομέρειες αυτού του θέματος, παρόλο που παραμένει να επιλυθούν αρκετές σημαντικές εκκρεμούσες πτυχές».

    Σε σχέση με το περιουσιακό, ο κ. Μπαν ανέφερε πως είναι ευχαριστημένος που οι δυο πλευρές έχουν κάνει χρήση των διεθνών εμπειρογνωμόνων επί τεχνικών θεμάτων, τις υπηρεσίες των οποίων προσέφερε ο ίδιος όταν συνάντησε τους ηγέτες στη Γενεύη τον Ιανουάριο.

    «Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην κάθε πλευρά να διερευνήσει ένα φάσμα τεχνικών θεμάτων και να αναπτύξει περαιτέρω τις θέσεις της σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο, η επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για το περιουσιακό έχει καθυστερήσει πολύ. Παραμένει μια θεμελιώδης διαφωνία πάνω στο θέμα των όρων για επανεγκατάσταση και του τρόπου ανταλλαγής» περιουσιών, ανέφερε.

    Επεσήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις πάνω στο εδαφικό πρέπει επίσης να ξεκινήσουν καθώς παραμένει ένα από τα κεφάλαια που έχει διερευνηθεί λιγότερο μέχρι σήμερα. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς προκατάληψη λόγω του ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι το θέμα των χαρτών και των αριθμητικών στοιχείων που σχετίζονται με αυτό το κεφάλαιο πρέπει να συζητηθεί μόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης της διαδικασίας, πριν από μια πολυμερή συνάντηση», ανέφερε.

    Σε σχέση με το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, ο κ. Μπαν ανέφερε πως μετά την τελευταία του έκθεση οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν πάνω στην ιδιότητα και στη διαδικασία σύναψης διεθνών συνθηκών και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων επί εξωτερικών θεμάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, και οδήγησαν σε σύγκλιση επί της αρχής της αντιπροσώπευσης στο εξωτερικό. Είπε εξάλλου πως είναι σημαντικό το ότι οι πλευρές έφθασαν σε συμφωνία επί των διεθνών συνθηκών που θα είναι δεσμευτικές για την ενωμένη Κύπρο. Ως αποτέλεσμα, έχει επαναλειτουργήσει η υπο-επιτροπή για τις Διεθνείς Συνθήκες και συναντήθηκε δυο φορές, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «οι σημαντικές συμφωνίες για την οικονομία που επιτεύχθηκαν πριν την τελευταία μου έκθεση παραμένουν. Τίποτε περισσότερο δεν συζητήθηκε σε σχέση με την ΕΕ αυτή την περίοδο. Η πρώτιστη απόκλιση που απομένει είναι πάνω στο πώς η συμφωνία διευθέτησης θα ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η νομική της εγκυρότητα», σημείωσε.

    Είπε πως «το θέμα της ιθαγένειας δεν έχει συζητηθεί στην ουσία του από τότε που συνάντησε τους ηγέτες τον Ιανουάριο. Ως απάντηση σε έκκληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για απογραφή του πληθυσμού, έθεσα στη διάθεσή τους την εμπειρογνωμοσύνη των ΗΕ σε αυτό τον τομέα. Η διαδικασία της απογραφής είναι ένα μόνο σχετικό θέμα, ωστόσο. Ενόσω διεξάγεται η απογραφή, οι πλευρές πρέπει να επιλύσουν το κύριο θέμα του ποίοι πρέπει να θεωρούνται πολίτες της ενωμένης Κύπρου», πρόσθεσε.

    Είπε επίσης πως οι Τεχνικές Επιτροπές, που ιδρύθηκαν το 2008, συνέχισαν να συναντώνται για την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων. Όπως ανέφερε, τρεις από τις εφτά Τεχνικές Επιτροπές που ήταν ανενεργές από τον Ιούλιο του 2008 έχουν τώρα επαναρχίσει τις εργασίες τους.

    Σημειώνοντας πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ οι δυο κοινότητες έχουν χάσει την πίστη τους στη δυνατότητα για μια ενωμένη Κύπρο η επιθυμία τους για μια λύση δεν έχει αλλάξει, ο κ. Μπαν είπε πως οι οργανώσεις και τα προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο εργάζονται στενά με τους συνεργάτες τους στην Κύπρο προς υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 8 August 2011 - 21:29:11 UTC