Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ - ΛΗΞΗ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [03] ΕΚΘΕΣΗ ΕΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Νέα συνάντηση πραγματοποιείται την Τετάρτη μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Μάριου Καρογιάν για το μέλλον της συνεργασίας.

    Η προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών έγινε το Σάββατο 30 Ιουλίου.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου από την συνάντηση της 30ης Ιουλίου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Χριστόφια ``δεν είναι τυπικές``.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``δεν αφορούν ούτε σε ονοματολογία ανασχηματισμού όπως κάποιοι φαντάζονται ούτε και σε παιγνίδια επικοινωνιακά αλλά αφορούν τον πυρήνα των ζητημάτων της διακυβέρνησης, ζητημάτων που αφορούν τον πολίτη και την κοινωνία, ζητημάτων που αφορούν την πατρίδα μας``.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε, επίσης, δηλώσει ότι στην επόμενή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή την σημερινή, δεν θα είναι παρών ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ - ΛΗΞΗ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Ολοκληρώθηκε χθες η τρίτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, για την εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε ήταν μια κάπως μακρά συζήτηση που αφορούσε το κεφάλαιο διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών.

    Είπε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή 5 Αυγούστου στο ίδιο πλαίσιο.

    «Θα συνεχίσουμε από εκεί που έχουμε μείνει σήμερα και θα επικεντρωθούμε στη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών», είπε.

    Ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε τη θέση των Ηνωμένων Εθνών πως όσα λιγότερα λέγονται δημοσίως για το τί συμβαίνει στις συνομιλίες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχουν κάποιο βαθμό επιτυχίας.

    «Οπως όλοι γνωρίζουμε, αυτές είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διεξάγονται με τρόπο που να μεγιστοποιεί τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

    «Με αυτά τα δεδομένα», πρόσθεσε, «γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί το περιεχόμενο των συνομιλιών σε αυτή την εντατικοποιημένη φάση, όσο γίνεται πιο εμπιστευτικό», σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ακόμα ότι αυτό που σε τελική ανάλυση μετράει είναι η ουσία, ωστόσο, το να υπάρχει μια καλή διαδικασία είναι ένα σημαντικό μέρος της.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο κ. Ερογλου κατέθεσε νέες προτάσεις σήμερα στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερα, για το συμφέρον της διαδικασίας, να μην αναφερθεί στις διαφορετικές προτάσεις που έκαναν οι δύο πλευρές.

    «Νομίζω ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι σε θέση να μιλήσουν για τα διάφορα θέματα χωρίς να προδικάζεται η τελική θέση τους. Υπήρξε αρκετή συζήτηση σήμερα για τέτοιου είδους ζητήματα. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα έργο σε εξέλιξη και είναι σημαντικό ότι είναι κατανοητό πως είναι ένα έργο σε εξέλιξη», κατέληξε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν προέβη σε δηλώσεις με την επιστροφή του στο Προεδρικό.

    [03] ΕΚΘΕΣΗ ΕΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

    Στα 700 εκατομμύρια ευρώ - με βάση το χειρότερο σενάριο- ανέρχονται οι ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού εξαιτίας της έκρηξης της 11ης Ιουλίου. Επιπρόσθετα, για την αποκατάσταση των μονάδων 1-3 του σταθμού που υπέστησαν σοβαρές ζημιές θα απαιτηθούν 22 έως 28 μήνες, ενώ άλλες μονάδες που δεν έχουν υποστεί τόσο σοβαρές ζημιές, μπορούν να τεθούν συντομότερα σε λειτουργία, σύμφωνα με την έκθεση γεγονότων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας.

    Σε περίοδο 2 μέχρι 3 μηνών είναι εφικτό να παράγεται ενέργεια 38 MW από το Βασιλικό, ενώ όταν επιδιορθωθεί και τεθεί σε λειτουργία η μονάδα 5, θα παραχθούν επιπρόσθετα 150 MW. Ωστόσο, θα απαιτηθεί περίοδος 6 μηνών τουλάχιστον για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

    Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Ναυτική Βάση, στη γύρω περιοχή και στο Βασιλικό, οι μετρήσεις δεν έχουν δείξει αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας, δεν διαπιστώθηκε παρουσία ουρανίου, ενώ μετρήσεις της ποιότητας του αέρα και της ατμόσφαιρας δεν έχουν δείξει συγκεντρώσεις διοξειδίου του νατρίου, διοξειδίου του θείου ή αιωρούμενα σωματίδια πέραν των αντίστοιχων επιτρεπόμενων επιπέδων.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ

    Το Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τρεις αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς για διευκόλυνση της πειθαρχικής ανάκρισης που διεξάγεται σχετικά με την υπόθεση της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

    Οι αξιωματικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είναι: Συνταγματάρχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Γεώργιος του Τάκη, Συνταγματάρχης (ΥΠ) Λάμπρου Λάμπρος του Σόλωνα και Αντισυνταγματάρχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Νικόλας του Γεωργίου.

    Τέταρτος αξιωματικός, ο Υποπλοίαρχος (ΠΝ) Γκρούτσης Θεόδωρος είναι Ελλαδίτης και σύμφωνα με τα ισχύοντα έχει ήδη μετατεθεί από τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» σε άλλη μονάδα.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τους Πειθαρχικούς Κανονισμούς της Εθνικής Φρουράς, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα αξιωματικός απαιτείται πρώτα η έναρξη πειθαρχικής ανάκρισης. Με βάση τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σύμφωνα με συμβουλή της Νομικής Υπηρεσίας, το ΓΕΕΦ έδωσε όπως όφειλε προθεσμία στους ανωτέρω αξιωματικούς για να προβάλουν γραπτώς τυχόν ενστάσεις εναντίον της διαθεσιμότητας τους, καταλήγει η ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 3 August 2011 - 9:29:14 UTC