Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΛΗΞΗ ΜΠΑΤΕΝΧΑΙΜ
  • [02] ΑΗΚ ΡΕΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑΣ
  • [03] ΚΥΚΕΣΜ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΟΣ
  • [04] ΚΥΠΡΙΑ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΛΗΞΗ ΜΠΑΤΕΝΧΑΙΜ

    Tο κεφάλαιο Διακυβέρνησης και Κατανομής Εξουσιών συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου κατά τη συνάντησή τους, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ είπε ότι ήταν η δεύτερη συνάντηση σ αυτή την εντατικοποιημένη φάση. Ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες ασχολήθηκαν με καίρια ζητήματα που αφορούν αυτό το κεφάλαιο και θα συνεχίσουν τη συζήτησή τους την Τρίτη 2 Αυγούστου.

    Στη συνάντηση αυτή θα παρευρίσκεται και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Η κ. Μπάτεχναϊμ ανέφερε πως κατά τη συνάντηση τόνισε ξανά στους ηγέτες την σημασία της εμπιστευτικότητας στην όλη διαδικασία.

    Υπήρχαν, ανέφερε, πολλές μη βοηθητικές διαρροές τις τελευταίες μέρες. ``Πρέπει να πω ότι εκτός του ότι τέτοιες διαρροές είναι ενάντια στο πνεύμα αυτής της νέας φάσης, συχνά λαμβάνονται εκτός πλαισίου, και κάποιες φορές είναι παντελώς ανακριβείς``.

    Τις θεωρούμε μη βοηθητικές και αυτή θα συνεχίσει να είναι η στάση μας, είπε.

    Ερωτηθείσα από ποιά πλευρά προήλθαν αυτές οι διαρροές η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι δεν θα αναφέρει από πού προήλθαν αυτές οι διαρροές ``αλλά ήταν διαρροές``.

    [02] ΑΗΚ ΡΕΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑΣ

    Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τήρηση του προγράμματος διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, όπου αυτό είναι εφικτό.

    Οπως αναφέρει η ΑΗΚ σε ανακοίνωσή της, ``γίνεται και πάλιν έκκληση προς το κοινό για την όσο το δυνατό περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας, για να αποφευχθούν πιο εκτεταμένες διακοπές``.

    [03] ΚΥΚΕΣΜ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΟΣ

    Επιχειρησιακά τα μεγάλα κενά και η τρωτότητά της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται στον αέρα και τη θάλασσα, όπου η Τουρκία ένεκα της σημαντικής στρατιωτικής της ισχύος έχει σχεδόν πλήρη υπεροχή, αναφέρεται στα γενικά συμπεράσματα - διαπιστώσεις της ετήσιας έκθεσης του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΥΚΕΣΜ) με τίτλο ``Οι Στρατιωτικές Δυνάμεις στην Κύπρο 2011``, που καταπιάνεται με τα αριθμητικά δεδομένα σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και τους εξοπλισμών των στρατιωτικών δυνάμεων στον κυπριακό χώρο.

    Οπως αναφέρεται, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αξιόλογες χερσαίες δυνάμεις, λαμβανομένων υπόψη των μικρών μεγεθών της. Ωστόσο, οι εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες και πόροι που διαθέτει σε σύγκριση με την τουρκική πλευρά, η μικρή έκταση εδάφους χωρίς βάθος - για να αμυνθεί και η εγγύτητα της Τουρκία στο νησί, σε αντίθεση με την Ελλάδα, αποτελούν τις σημαντικότερες μόνιμες αδυναμίες της κυπριακής άμυνας.

    Οπως αναφέρει στα γενικά-συμπεράσματα διαπιστώσεις ο αναλυτής Αριστος Αριστοτέλους ``οι διαπιστώσεις αυτές επιβάλλουν παράλληλα με την προσπάθεια διατήρησης αυξημένης επιχειρησιακής ικανότητας των χερσαίων δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), τη μεγαλύτερη δυνατή συμπλήρωση των κενών στην αντιαεροπορική άμυνα και στην αντιμετώπιση της ναυτικής απειλής``.

    ``Ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνει επίσης η ενίσχυση των αεροπορικών και ναυτικών δυνατοτήτων, καθώς και των αρμόδιων συντονιστικών φορέων, για την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης ή θερμού επεισοδίου και την εξασφάλιση των ζωτικών εναέριων και θαλάσσιων συμφερόντων της Δημοκρατίας. Σε στρατηγικό επίπεδο επιβάλλεται η περαιτέρω αξιοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα και η αύξηση του επιχειρησιακού κόστους για τον αντίπαλο, πρακτική που ακολουθείται σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο και από άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση κοινών απειλών τις οποίες η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας αδυνατεί να καλύψει``, αναφέρει ο κ. Αριστοτέλους.

    [04] ΚΥΠΡΙΑ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Από την πρώτη μέρα του Φθινοπώρου και για ένα μήνα, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2011, θα διαρκέσει το Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2011», το οποίο φέτος παρουσιάζει 11 συνολικά εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου και χορού με 27 παραστάσεις που καλύπτουν όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, με συνολικό κόστος 900 χιλιάδων ευρώ και προσιτές τιμές εισιτηρίων.

    Στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι ο κάθε πολίτης να μπορεί να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, γνωρίζοντας έτσι καλύτερα την δική του κουλτούρα και αποκτώντας μια πρώτη επαφή με άλλες.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε την Παρασκευή, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Ολυμπία Στυλιανού.

    Η κ. Στυλιανού είπε ότι τα «Κύπρια 2011» κάνουν πρεμιέρα με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και τις συναυλίες της με τίτλο «Με νεανικό πάθος» οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και την πρώτη Συμφωνία του Gustav Mahler την οποία έγραψε στα 24 του χρόνια, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατό του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 29 July 2011 - 13:29:24 UTC