Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [03] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Η συντεταγμένη πολιτεία θα εντείνει τις προσπάθειές της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να επανέλθει η εμπιστοσύνη και στήριξη του Κύπριου πολίτη και να αποδοθούν πλήρως και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ευθύνες όπου αυτές ανήκουν, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τους αγνοουμένους στο Πανόραμα Αγνοουμένων.

    «Δυστυχώς η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται κάτω από το βαρύ πένθος που προκάλεσε το τραγικό συμβάν στο Μαρί την περασμένη Δευτέρα», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    «Φέρνουμε και σήμερα στο μυαλό μας τους δεκατρείς αδικοχαμένους συμπατριώτες μας», είπε, «υποκλινόμαστε στη θυσία τους και εκφράζουμε για ακόμη μια φορά αισθήματα τιμής και εκτίμησης». Πρόσθεσε ότι «η σκέψη ολόκληρου του κυπριακού λαού βρίσκεται σήμερα στους ανθρώπους μας που χάσαμε και στις χαροκαμένες οικογένειές τους».

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η συντεταγμένη πολιτεία θα εντείνει τις προσπάθειές της, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να επανέλθει η εμπιστοσύνη και στήριξη του Κύπριου πολίτη». Να αποδοθούν, επεσήμανε, «πλήρως και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ευθύνες όπου αυτές ανήκουν». Να αντιμετωπίσουμε, σημείωσε, «όλοι μαζί, τις δύσκολες συνέπειες της φοβερής έκρηξης». Να δημιουργήσουμε, συμπλήρωσε, «όλοι μαζί, συνθήκες που δεν θα επιτρέπουν επανάληψη παρόμοιων, δυσάρεστων περιστατικών».

    Αναφερόμενος στην εισβολή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «σήμερα η μνήμη τρέχει πίσω 37 ολόκληρα χρόνια στο μαύρο καλοκαίρι του 1974 που άφησε πίσω του νεκρούς, χαροκαμένες οικογένειες, πρόσφυγες και τη μισή μας πατρίδα κατεχόμενη». Πρόσθεσε ότι η εισβολή «άφησε πίσω αγνοούμενους, που άφησε πίσω οικογένειες που ακόμα ζητούν να μάθουν το αυτονόητο: Τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους». Δυστυχώς, είπε, «για αυτό το αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα, το κατοχυρωμένο σε διεθνείς συμβάσεις, χρειάζεται να δίνουμε, 37 χρόνια μετά, μάχες για να το διεκδικήσουμε».

    «Ο πόνος όμως επιστρέφει κάθε χρόνο με την ίδια ένταση στον τραγικό Ιούλιο που υπενθυμίζει ότι οι πληγές του 1974 είναι ακόμα ανοικτές», ανέφερε.

    «Αποτίνουμε απόψε φόρο τιμής στους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «και στεκόμαστε συμπαραστάτες στις οικογένειες των αγνοουμένων μας». Πρόσθεσε ότι «η παρουσία μου σήμερα εδώ και η αποδοχή της πρόσκλησης της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων είναι καθήκον μου», συμπληρώνοντας ότι είναι «καθήκον της Πολιτείας, καθήκον της κοινωνίας».

    Διαβεβαίωσε παράλληλα τους παρευρισκόμενους ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί σας για τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων σας ανθρώπων».

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αγωνιζόμαστε για επίτευξη αμοιβαία αποδεχτής λύσης, υπό τις περιστάσεις δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής, που να ανατρέπει τα τετελεσμένα και να επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Πρόσθεσε ότι «το κράτος θα είναι ένα, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια».

    Αυτή, υπέδειξε, «η συμφωνημένη βάση λύσης παραμένει ο φάρος μας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να το πετύχουμε στο πλαίσιο της διαδικασίας των συνομιλιών». Πρόκειται, συμπλήρωσε, για μια διαδικασία «κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης που θα οδηγήσει σε συμφωνημένη λύση, και συμφωνήθηκε και αυτή μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και του Γενικού Γραμματέα πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών».

    «Η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη σε αυτή τη βάση λύσης και σε αυτή τη διαδικασία, οι οποίες όχι απλά δεν πλήγηκαν αλλά αντιθέτως επαναβεβαιώθηκαν από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη κατά την πρόσφατη συνάντηση της Γενεύης από τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά «να σεβαστεί τη συμφωνημένη βάση όπως αυτή διατυπώνεται στο ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού στη διάρκεια και των τριών συναντήσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων μαζί του».

    Αναφερόμενος στη διαδικασία της ταυτοποίησης λειψάνων, τόνισε ότι «η Κυβέρνηση αγωνιζόταν και θα συνεχίσει πάντοτε να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις και παράσχοντας την κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης». Πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται στα πλαίσια της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και εργαζόμαστε ώστε να επιτευχθεί εντατικοποίηση του έργου της και παραγωγή περισσότερων αποτελεσμάτων».

    «Γνωρίζω και κατανοώ την απαίτηση σας για ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς», είπε, «θα το επιδιώξουμε και θα επιμένουμε χωρίς αυτό να επηρεάζει, βεβαίως, την αρτιότητα της διαδικασίας και χωρίς αυτό να ενέχει κίνδυνο για διάπραξη λαθών». Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης «για το γεγονός ότι η Διερευνητική Επιτροπή βελτιώνει τη δομή και τις διαδικασίες και το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο ενισχύεται με αυξημένο προσωπικό».

    Γι αυτό το λόγο, ανέφερε, «η Κυβέρνηση συμβάλλει ενισχύοντας οικονομικά στην επέκταση του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου». Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες καθώς και οι προσπάθειες για αύξηση του επιστημονικού προσωπικού».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην απόφαση διορισμού από μέρους της ΔΕΑ ενός επιστημονικά έμπειρου Συντονιστή Ταυτοποίησης καθώς και στην εξασφάλιση του απαραίτητου τεχνολογικά προηγμένου λογισμικού που θα επιταχύνει τη διαδικασία γενετικής επεξεργασίας και ανάλυσης όλων των επιστημονικών δεδομένων. Παράλληλα εξήρε το έργο που επιτελείται από Ε/κ και Τ/κ αρχαιολόγους για το έργο που επιτελούν.

    «Από πλευράς μας», ανέφερε ο Πρόεδρος, «θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να μιλούμε για πλήρη εξιχνίαση εφόσον δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει εξατομικευμένη έρευνα, ένα βασικό στοιχείο που κατοχυρώνεται από τις διεθνώς παραδεκτές αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το οποίο προβλέπεται σαφώς από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Γι αυτό, πρόσθεσε, «και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να επιτρέψει εκταφές στις στρατιωτικές ζώνες (όπως τις ονόμασε) και να ανοίξει τα αρχεία του στρατού και των άλλων υπηρεσιών της ώστε να προχωρήσουμε στην πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση δείχνει την απαιτούμενη ευαισθησία και αποφασιστικότητα για να βοηθήσει την διαδικασία εκταφών», προσθέτοντας ότι «και αυτή η στάση, επιτρέψτε μου να πω αφορά ΚΑΙ τους Τουρκοκύπριους αγνοούμενους».

    «Αν κάποια στιγμή ευελπιστούμε να επανενώσουμε αυτό τον τόπο πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο χαμός των αγαπημένων προσώπων ποτίζει με το ίδιο πικρό ποτήρι όλους», ανέφερε, «χωρίς να διακρίνει εθνοτικές καταβολές». Γι αυτό, συμπλήρωσε, και «θα υπερασπιστούμε και το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων συγγενών και θα υποβοηθήσουμε τη διαδικασία των εκταφών και θα συμβάλουμε στην ανεύρεση των λειψάνων και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας αγνοουμένων».

    Το ζήτημα των αγνοουμένων, ανέφερε τέλος, «αποτελεί την τραγικότερη πτυχή του Κυπριακού προβλήματος, και απαιτεί από όλους μας την απαιτούμενη σοβαρότητα, σεβασμό και ευαισθησία στην αντιμετώπισή του και στην προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στο δράμα των συγγενών, μακριά από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες».

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Η σύσταση τεχνικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι την Παρασκευή θα υπάρξει νέα συνάντηση των κομμάτων με την Κυβέρνηση, για να αποφασιστεί το πακέτο μέτρων που αφορούν την οικονομία, ενώ έκανε λόγο για «ευρύτατη σύγκλιση απόψεων».

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία συνεχίστηκε η συζήτηση για τα μέτρα εξορθολογισμού της οικονομίας, η οποία είχε ξεκινήσει πριν προκύψει το τραγικό συμβάν στη ναυτική βάση, στο Μαρί. Πρόσθεσε ότι κατά τη συνεδρία ολοκληρώθηκε η κατάθεση των απόψεων και των προτάσεων των κομμάτων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πακέτου μέτρων για τον εξορθολογισμό των οικονομικών.

    Η συζήτηση περιέλαβε και το γεγονός του τραγικού συμβάντος, που όπως είπε ο κ. Στεφάνου, πέραν όλων των άλλων, επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση στα οικονομικά. Ο κ. Στεφάνου είπε ότι διαπιστώθηκε μια ευρύτατη σύγκλιση απόψεων και προτάσεων, αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την οικονομία. Συμπλήρωσε ότι αποφασίστηκε η σύσταση μιας επιτροπής, η οποία εντός των ημερών θα ασχοληθεί με τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων. Την Παρασκευή, συμπλήρωσε, θα υπάρξει ξανά μια νέα συνάντηση των κομμάτων με την Κυβέρνηση, ώστε να αποφασιστεί το πακέτο μέτρων που αφορούν την οικονομία.

    [03] ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Αυτές τις δύσκολες ώρες που η Κύπρος μετρά ηρωικούς νεκρούς και καταστροφή, η Ελλάδα είναι εδώ και μέσα από κοινές δυσκολίες ενώνουμε δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης σε δηλώσεις στο ΓΕΕΦ μετά από συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του, Παναγιώτη Μπεγλίτη. Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι μετά την άφιξη του κ. Μπεγλίτη στην Κύπρο σήμερα επισκέφθηκαν μαζί τον ``κρανίου τόπο``, όπως χαρακτήρισε τη Ναυτική Βάση στο Μαρί. ``Εχουμε καταθέσει τα άνθη της ευγνωμοσύνης και του σεβασμού μας στους ήρωες που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Εχουμε συναντήσει τους δικούς τους και τους εκφράσαμε την κοινή μας αναγνώριση και ευγνωμοσύνη για τη θυσία των δικών τους``.

    Είμαστε στην ίδια πορεία πλεύσης, αγωνιζόμαστε μαζί να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να φέρουμε ξανά την ηρεμία και ένα ισχυρό φρόνημα στην Εθνική Φρουρά, για να είναι σε θέση να συνεχίσει να επιτελεί το έργο της, το έργο της αποτροπής της ξένης απειλής, το έργο της άμυνας της πατρώας γης, πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης. ``Η παρουσία του Υπουργού Αμυνας είναι δύναμη, είναι κουράγιο, είναι συμπαράσταση, είναι συμπαράταξη για να προχωρήσουμε με νέες δυνάμεις, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να ανεβάσουμε ξανά την πορεία της Κύπρου προς τη σωστή κατεύθυνση``.

    Από την πλευρά του, ο Ελληνας ΥΠΑΜ εξέφρασε συγκίνησή του για την παρουσία του στην Κύπρο με τη νέα του ιδιότητα και μετέφερε τα πιο βαθειά συναισθήματα αλληλεγγύης, συμπαράστασης, συμπαράταξης της Ελλάδας, του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, την οποία πιστεύει - όπως είπε - ότι εκφράζει. Βρίσκεται, ανέφερε, εδώ για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την τραγική επέτειο της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής, αλλά η τραγική συγκυρία το έφερε να συμπίπτει - είπε - η παρουσία του στην Κύπρο με ένα τραγικό συμβάν, την καταστροφή στη Ναυτική Βάση με αποτέλεσμα την απώλεια γενναίων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.

    [04] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Το συγκλονισμό και τη λύπη του για το χαμό 13 μελών του Ναυτικού και της ΕΜΑΚ, θυμάτων της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης`` στο Μαρί, εξέφρασε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων.

    Οπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κατά τη διάρκειά της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί, με πρώτη προτεραιότητα το ενεργειακό.

    Πρόσθεσε πως τα κόμματα εξέφρασαν τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις τους για διάφορα θέματα και ειδικότερα επί της διερευνητικής διαδικασίας, τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε να μελετήσει.

    Ο κ. Στεφάνου είπε πως στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έγινε επίσης εκτενής ενημέρωση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει ξανά σε συνεδρία την ερχόμενη Παρασκευή, 22 Ιουλίου, για συνέχιση της συζήτησης επί του θέματος των αποτελεσμάτων της Γενεύης, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 18 July 2011 - 21:29:14 UTC