Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΡΗΞΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΝΕΚΡΩΝ
  • [02] ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ - ΣΟΡΟΙ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

  • [01] ΕΚΡΗΞΗ ΟΝΟΜΑΤΑ ΝΕΚΡΩΝ

    Τα ονόματα των 12 νεκρών από την έκρηξη μεγάλης ισχύος στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης`` στο Μαρί έδωσαν στη δημοσιότητα με κοινή ανακοίνωσή τους η Αστυνομία και το Υπουργείο Αμυνας.

    Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, κατά το χρόνο της έκρηξης βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, τα ακόλουθα μέλη της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας (Πυροσβεστικής Υπηρεσίας), τα οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχασαν τη ζωή τους κατά το τραγικό συμβάν.

    1. Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ 2. Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης 3. Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης 4. ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης 5. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης 6. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Χριστάκης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης 7. Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 3591 Ανδρέας Παπαδόπουλος 8. Πυροσβέστης 74 Βασίλης Κρόκος 9. Πυροσβέστης 2446 Σπύρος Τταντής 10. Πυροσβέστης 3520 Παναγιώτης Θεοφίλου 11. Αρχιπυροσβέστης 3311 Γιώργος Γιακουμή 12. Πυροσβέστης 4829 Αδάμος Αδάμου.

    Πλήρης επιβεβαίωση της ταυτότητας των πιο πάνω θα γίνει μετά την ταυτοποίηση των σορών με τη μέθοδο DNA, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ - ΣΟΡΟΙ

    Σύμφωνα με έγκυρη αστυνομική πηγή, έχει ολοκληρωθεί η περισυλλογή πτωμάτων και έχουν μεταφερθεί οι σοροί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης.

    Οι συγγενείς έχουν ενημερωθεί και μεταβεί στο Νοσοκομείο για σκοπούς αναγνώρισης.

    Η σκηνή θα παραμείνει υπό φρούρηση καθ όλη τη διάρκεια νύχτας, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι οι έρευνες, οι οποίες καλύπτουν όλη την περιοχή, για εντοπισμό τεκμηρίων θα επαναρχίσουν με το πρώτο φως της μέρας.

    Η διαδικασία έρευνας, είπε, είναι αρκετής λεπτομερής. Οσον αφορά την ανακριτική έρευνα, δήλωσε ότι έχει ήδη αρχίσει η λήψη καταθέσεων. Εχουν κληθεί εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για να βοηθήσουν στις έρευνες, και ήδη Βρετανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στο χώρο, όπου πραγματοποιούνται οι έρευνες.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι εξετάσεις με γενετικό υλικό (DNA) θα διενεργηθούν για όλες τις σορούς. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία λήψης γενετικού υλικού από κάποιους εκ των συγγενών.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Τριήμερο πένθος έχει κηρύξει η Κυβέρνηση για την τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, εκφράζοντας τη βαθιά της θλίψη και τα βαθιά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά την συνεδρία του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου οι νεκροί από την τραγωδία στο Μαρί ανέρχονται στους 12 και οι τραυματίες στους 62 εκ των οποίων οι 2 σοβαρά.

    Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις του Υπουργού Αμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

    Η Κυβέρνηση κάλεσε παράλληλα τον κόσμο να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν με την μειωμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι αποφασίστηκε η μετάκληση εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό για να συνδράμουν στις έρευνες για την τραγωδία.

    Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει σύσκεψη για τα πυρομαχικά και επιτόπια εξέταση και είχαν ληφθεί αποφάσεις για προστασία του υλικού.

    Πρόσθεσε ότι εκ πρώτης όψεως αποκλείεται το σενάριο της δολιοφθοράς.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία για να αξιολογήσει την κατάσταση που έχει προκληθεί από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί.

    Οπως είπε, η έκρηξη σημειώθηκε στο υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από την Κυπριακή Δημοκρατία από ιρανικό πλοίο που βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και είχε προορισμό τη Συρία.

    Διευκρίνισε ότι τότε η Κυπριακή Δημοκρατία ενήργησε στη βάση ψηφίσματος του ΟΗΕ και σε συνεννόηση με τον Διεθνή Οργανισμό.

    Η φύλαξη του υλικού είχε ανατεθεί στην Εθνική Φρουρά.

    «Από την ισχυρή έκρηξη σημειώθηκαν θύματα καθώς και τεράστιες καταστροφές. Υπάρχουν 12 νεκροί και 62 τραυματίες. Οι 50 τραυματίες έτυχαν των πρώτων βοηθειών και απολύθηκαν. Από τους υπόλοιπους 12 οι οποίοι νοσηλεύονται οι δύο είναι πολύ σοβαρά», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ανέφερε ακόμη ότι ο Υπουργός Αμυνας και ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης αναλαμβάνοντας την ευθύνη έθεσαν την παραίτησή τους στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος και αποδέχθηκε. Τους κάλεσε όμως να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την αντικατάστασή τους.

    Τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες του κράτους, είπε, έχουν κινητοποιηθεί για αντιμετώπιση της κατάστασης για καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών και για ανάληψη περαιτέρω ενεργειών.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης για την κατάσταση αναφορικά με τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού και πήρε αποφάσεις για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλούνται σχετικά με τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος.

    «Η Κυβέρνηση καλεί όλο τον κόσμο να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση όλων αυτών των δυσκολιών», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Παράλληλα, εξέφρασε την βαθιά θλίψη και τα βαθιά συλλυπητήρια της Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων.

    Η Κυβέρνηση, είπε κήρυξε τριήμερο πένθος για σήμερα, αύριο και την Τετάρτη κατά το οποίο οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες ενώ όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις αναβάλλονται λόγω του πένθους.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι οι κηδείες των νεκρών θα γίνουν δημοσία δαπάνη.

    Ερωτηθείς πώς τα πυρομαχικά είχαν μείνει στο χώρο από το 2009, είπε ότι ήδη γίνεται διερεύνηση στο χώρο και εκτός του χώρου με ευθύνη της αστυνομίας σε συνεργασία με την ΕΦ και έχει αποφασιστεί η μετάκληση εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό.

    «Είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν και αναφορικά με την φύλαξη του υλικού και το πώς καταλήξαμε σε αυτή την τραγωδία», υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξαν προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του υλικού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει σύσκεψη στο ΥΠΑΜ για το θέμα και επί τόπου έρευνα στο συγκεκριμένο χώρο την επόμενη μέρα και είχαν ληφθεί αποφάσεις αναφορικά με την προστασία του υλικού «οι οποίες δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης χρόνου».

    Σε ερώτηση εάν η σύσκεψη έγινε επειδή υπήρξαν επισημάνσεις από τον Διοικητή της Βάσης, είπε ότι είχαν γίνει διάφορες επισημάνσεις για να προσθέσει ότι «όμως τούτη την ώρα δεν είμαι σε θέση να πω περισσότερα, θα διερευνηθούν τα πάντα αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν την τραγωδία».

    Ερωτηθείς τί προκάλεσε το συμβάν, είπε ότι κάποιες πρώτες εκτιμήσεις υπάρχουν, αλλά «δεν θα βιαστούμε να πούμε οτιδήποτε, πρέπει πρώτα να διερευνηθούν τα πράγματα για να μπορούμε υπεύθυνα και σοβαρά να αναφερθούμε επί των συγκεκριμένων ζητημάτων».

    «Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις και την κρίση που έχει δημιουργηθεί με την μεγάλη έκρηξη. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, είναι στιγμές πένθους διότι εάν οι ζημιές αποκαθίστανται τη ζωή κανένας δεν μπορεί να την φέρει πίσω», τόνισε.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Στη σύλληψη δυο ατόμων μετά από καταδίωξη, προχώρησε το απόγευμα η Αστυνομία σε σχέση με υπό διερεύνηση υπόθεση κλοπής υλικού, το οποίο εκσφενδονίστηκε μετά την έκρηξη στην ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ενώ αναζητείται ένα ακόμη πρόσωπο για την ίδια υπόθεση.

    Από το Μαρί, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι λίγο μετά τις 17.00 η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 29χρονου από την Λεμεσό και ενός 31χρονου από χωριό της Επαρχίας Λάρνακας σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση.

    Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι οι συλλήψεις έγιναν μετά από πληροφορία που διαβιβάστηκε στην Αστυνομία ότι πρόσωπα είχαν πλησιάσει τη δυτική πλευρά του στρατοπέδου, αρχίζοντας να μαζεύουν από το έδαφος μεταλλικά αντικείμενα που είχαν εκσφενδονιστεί από την έκρηξη. Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία μετέβη στο χώρο και μόλις έγινε η παρουσία της αντιληπτή οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και έγινε καταδίωξή τους σε μεγάλη απόσταση και έγινε κατορθωτό να ανακοπούν στο χωριό Πεντάκωμο, όπου συνελήφθηκαν οι δύο.

    Ο κ. Κατσουνωτός είπε επίσης ότι έγινε κατορθωτό να εντοπιστούν οι αριθμοί εγγραφής οχήματος, το οποίο εθεάθη στη σκηνή και καταβάλλεται προσπάθεια να εντοπιστούν τα στοιχεία του εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη για να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 July 2011 - 17:32:04 UTC