Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΗΛΩΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΗΛΩΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για ουσιαστική συζήτηση επί όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στη Γενεύη, επαναβεβαιώνονται ρητά οι «κυπριακής καθοδήγησης και κυπριακής ιδιοκτησίας» διαπραγματεύσεις.

    Στον επικήδειο λόγο του στην κηδεία των λειψάνων του ήρωα της Δημοκρατίας Ευέλθοντα Ιωαννίδη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στα Κάτω Πολεμίδια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με δέος και συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα εδώ, λίγες μόνο μέρες πριν τη μαύρη επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και αναγνώρισης σε ένα γνήσιο παιδί της μάνας- Κύπρου, στον Ευέλθων Ιωαννίδη».

    Η εδώ παρουσία μας, σημείωσε, «αποτελεί ακόμα μια ένδειξη τιμής προς όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή και όλων όσων η τύχη τους αγνοείται έκτοτε. Με την παρουσία μας εκφράζουμε και τη συμπαράσταση μας προς όλες τις οικογένειες των πεσόντων και των αγνοουμένων μας».

    «Τριάντα εφτά χρόνια τώρα η Κύπρος εξακολουθεί να ζει μοιρασμένη, υπό την στρατιωτική ημικατοχή της Τουρκίας. Δεν έχουμε παρασυρθεί από τα κελεύσματα όσων μας ήθελαν να ξεχάσουμε. Όσο η κατοχή συνεχίζεται και μαρτυρά το μέγεθος της προδοσίας, όσο οι πληγές παραμένουν ανοιχτές, έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε και να μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση στις νεότερες γενιές», πρόσθεσε.

    Λαοί, συνέχισε, «που λησμονούν τις καταστροφές που βιώνουν, όπως είναι για εμάς η διχοτόμηση, λαοί που ξεχνούν πως έφτασαν στο μεγάλο κακό, είναι καταδικασμένοι να ζήσουν παρόμοιες εμπειρίες. Δεν ξεχνούμε τη μεγάλη προδοσία. Δεν ξεχνούμε πως η προδοσία ήρθε επικαλυμμένη με μεγάλα αλλά ψεύτικα «υπερπατριωτικά» λόγια, ανέφικτους στόχους, ακραίο εθνικισμό και ιδεολογικό μίσος».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «από την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας αγωνιζόμαστε να απαλλαγούμε από την κατοχή. Αυτό αποτελεί ελάχιστο χρέος προς τους ηρωικούς νεκρούς μας».

    «Αγωνιζόμαστε να πετύχουμε μια δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα κράτος, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

    ``Διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον τόπο, είναι καταστροφή για τον κυπριακό λαό», ανέφερε.

    Η πορεία των συνομιλιών, είπε, «υπήρξε μέχρι σήμερα μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Εντούτοις», πρόσθεσε, «εμείς θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται στα πλαίσια της συμφωνημένης υφιστάμενης διαδικασίας για να πετύχουμε το στόχο μας».

    «Ο μόνος δρόμος για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις. Αυτό τον ορθό δρόμο ακολούθησε η δική μας πλευρά όλα αυτά τα χρόνια μετά την εισβολή. Αυτό το δρόμο ακολουθούμε και εμείς, ενισχύοντας την προσπάθειά μας με τη διασφάλιση μιας σωστής και συμφωνημένης διαδικασίας», συμπλήρωσε.

    Αυτή η διαδικασία, όπως είπε, «έχει επαναβεβαιωθεί και κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στη Γενεύη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ». Ανέφερε ότι στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα επαναβεβαιώνονται ρητά οι «κυπριακής καθοδήγησης και κυπριακής ιδιοκτησίας» διαπραγματεύσεις.

    Ξεκαθάρισε ότι «η όποια ενισχυμένη ανάμιξη τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να προσφέρουν σε συνεννόηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, δεν πρόκειται να επηρεάσει τη βασική αρχή που χαρακτηρίζει τη διαδικασία: την κυπριακή ιδιοκτησία και καθοδήγησή της. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε οδυνηρά λάθη του πρόσφατου παρελθόντος που οδήγησαν το Κυπριακό σε επικίνδυνα αδιέξοδα».

    Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, « έχει ξεκαθαρίσει για ακόμη μια φορά μέσα από τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι οι παράμετροι της επιδιωκόμενης συμφωνίας είναι αυτές που ορίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    Εμείς, είπε, «αναμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα η τουρκοκυπριακή πλευρά να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη βάση των συνομιλιών, δεδομένο που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ενός παραγωγικού διαλόγου».

    « Όπως το ψήφισμα 1251 αναφέρει σαφώς, η λύση του Κυπριακού θα είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, αποκλειόμενης οποιασδήποτε μορφής διχοτόμησης ή απόσχισης. Αυτή είναι η βάση που ο ΟΗΕ συνεχίζει να υποστηρίζει», επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε περαιτέρω ότι «εντατικοποίηση των συνομιλιών είχαμε και στο παρελθόν όπως για παράδειγμα την περίοδο των εντατικών συνομιλιών με τον κ. Ταλάτ».

    Εμείς, σημείωσε, «δεν έχουμε πρόβλημα να εργαστούμε εντατικά στην προσπάθειά για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Ευχόμαστε αυτή η προσπάθεια να δώσει τα ποθούμενα αποτελέσματα».

    Είμαστε έτοιμοι, πρόσθεσε, «για ουσιαστική συζήτηση επί όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού ούτως ώστε να μην υπάρχουν «ανέγγιχτοι τομείς» στη διαπραγμάτευση όπως ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε στη δήλωσή του.

    Πάγια θέση μας, συνέχισε, «είναι ότι διεθνής διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί μόνο όταν οι δύο πλευρές φτάσουν σε αχτίνα συμφωνίας, με συγκεκριμένη σύνθεση και στόχο, όπως η πρότασή μας κατατέθηκε και αναλύθηκε στο γνωστό «τρίπτυχο» των προτάσεών μας».

    Επί της ουσίας, κατέληξε, «αυτή τη θέση διατυπώνει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη δήλωσή του».

    [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ

    Στο χέρι της τουρκικής πλευράς είναι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στις οποίες προέβη κατά την παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου σημειώνει στη δήλωσή του ότι «αποτελούν συνέχεια της απαράδεκτης και προκλητικής επικοινωνιακής πολιτικής της Τουρκίας να φορτώνει τις ευθύνες της για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, σε άλλους».

    Η Τουρκία, προσθέτει, «αντί να κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για δήθεν κωλυσιεργία, θα ήταν καλύτερα να προβληματιστεί για την πολιτική της που εμποδίζει την επίτευξη λύσης».

    Αντί, συνεχίζει, «να προβαίνει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και να προσπαθεί να μονιμοποιήσει τα κατοχικά τετελεσμένα, θα ήταν καλύτερα να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί και εργάζεται για λύση σεβόμενη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία δεν εφαρμόζει».

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Δικαιούμαστε να έχουμε υψηλές προσδοκίες για την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για την οικονομία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ερωτηθείς για το τί αναμένεται από την σύσκεψη μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων για την οικονομία, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι «μετά την πρώτη συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή και το πολύ εποικοδομητικό κλίμα που επικράτησε, μαζί με το ευρύτατο πεδίο συναντίληψης και συναίνεσης που υπάρχει, δικαιούμαστε να έχουμε υψηλές προσδοκίες για αύριο».

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης εξέφρασε την προσδοκία, «με την ολοκλήρωση της συνάντησης, να μπορέσουμε να έχουμε ένα κοινό πακέτο μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων, τόσο για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων όσο και -πολύ περισσότερο- για τη διενέργεια διαρθρωτικών τομών και την επίλυση προβλημάτων, που έχουν συσσωρευθεί για δεκαετίες και πρέπει να επιλυθούν».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 10 July 2011 - 11:29:14 UTC