Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [02] ΟΜΗΡΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΑΜ ΕΦ ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΙΑ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Τη συμφωνία για τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών στην οποία κατέληξαν η Κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι ``στόχος είναι η επίτευξη συναίνεσης και συμφωνίας για ανάληψη κοινής ευθύνης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας``.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το πακέτο μέτρων θα κατατεθεί στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων για την οικονομία στις 8 Ιουλίου. Το πακέτο συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχαν το πρωί στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν.

    Στους δημοσιονομικούς στόχους, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, περιλαμβάνεται η ετοιμασία τριετούς προγράμματος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, με έμφαση στον έλεγχο των δαπανών στη βάση των δεσμεύσεων και των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ. ``Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο θα υποβληθεί προς έγκριση μαζί με τον προϋπολογισμό του 2012``.

    Ως άμεσα μέτρα συγκράτησης των δαπανών, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: 1. Την επίσπευση της κατάργησης των ημικρατικών οργανισμών που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, όπως ήδη έχει αποφασίσει την κατάργησή τους το Υπουργικό Συμβούλιο (Κυπριακός Οργανισμός Γάλακτος, Συμβούλιο Ελαιοκομικών Προϊόντων, Συμβούλιο Πατατών).

    2. Την κατάργηση των κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίες δεν κρίνονται απόλυτα αναγκαίες. Πιθανές εξαιρέσεις, είπε, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου των κενών θέσεων.

    3. Τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με υιοθέτηση της πολιτικής μόνο μια πρόσληψη ανά τέσσερις αφυπηρετήσεις (κατά προσέγγιση), με στόχο τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5 χιλιάδες τα επόμενα 5 χρόνια.

    4. Την εφαρμογή του θεσμού της εναλλαξιμότητας. Για τους νεοεισερχόμενους οι όροι εργοδότησης να είναι τέτοιοι ώστε να διευκολύνεται περαιτέρω η εναλλαξιμότητα, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

    5. Την περαιτέρω μείωση των υπερωριών κατά 5% το 2011 (σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2011) και 20% το 2012 σε σχέση με το 2011.

    6. Συμφωνήθηκε, είπε, ο στόχος μείωσης του κόστους μισθοδοσίας των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία. Το Υπουργείο Οικονομικών, πρόσθεσε, ανέλαβε ευθύνη άμεσης διαμόρφωσης συγκεκριμένων σεναρίων για την υλοποίησή του.

    7. Την έναρξη διαλόγου για δικαιότερη κατανομή της ΑΤΑ.

    Στις προτάσεις για το συνταξιοδοτικό, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, περιλαμβάνονται: 1) Η ένταξη των νεοεισερχομένων στο ταμείο συντάξεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 2) Ο υπολογισμός της σύνταξης και του εφάπαξ να γίνεται με βάση το μέσο όρο των μισθών των τελευταίων τριάντα μηνών αντί του μισθού του τελευταίου μήνα. 3) Μερική συνεισφορά των υφιστάμενων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 4) Αναπροσαρμογή του ποσοστού συνεισφοράς στο ταμείο για χήρες και ορφανά. 5) Κατάργηση της αυτόματης αναπροσαρμογής των υφιστάμενων συντάξεων στην περίπτωση καταβολής γενικών αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

    Οσον αφορά τις κοινωνικές παροχές ο κ. Στεφάνου είπε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση και τα δυο κόμματα δεσμεύονται να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία για τη στόχευση κοινωνικών παροχών και επιδομάτων. Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου δεσμεύονται να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημοσίων βοηθημάτων.

    Στα μέτρα για αύξηση των εσόδων του κράτους ο Εκπρόσωπος ανέφερε: 1) Τη συζήτηση εντός σύντομου χρονικού διαστήματος των εκκρεμούντων νομοσχεδίων για πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και άλλων προτάσεων που προέρχονται από το Συνδικαλιστικό Κίνημα, 2) την αναθεώρηση των συντελεστών φορολογίας στην ακίνητη περιουσία για διάστημα τριών χρόνων και μέχρι την επανεκτίμηση των αξιών ακίνητης περιουσίας από τιμές του 1980 σε σημερινές τιμές, 3) την εισαγωγή τέλους για όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες με κλιμακωτό τρόπο, 4) την εισαγωγή φορολογίας επί του οφέλους από την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών με την εμπορική ανάπτυξη.

    Είναι αυτονόητο ότι για όσα μέτρα χρειάζεται η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα αναπτύξει διάλογο μαζί τους, σημείωσε.

    Για την οριστικοποίηση και εφαρμογή των πιο πάνω προτάσεων θα δημιουργηθεί άτυπος μηχανισμός επισκόπησης, από την Κυβέρνηση και τη συμμετοχή των δύο κομμάτων, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

    [02] ΟΜΗΡΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Το Κυπριακό ενόψει της συνάντησης της Γενεύης στις 7 Ιουλίου, τα προβλήματα οικονομίας και η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη Βουλή των Ελλήνων για αποτελεσματικότερη αλληλοϋποστήριξη και συνεργασία στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Κατά τη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Βουλής των Ελλήνων στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού και συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση του Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, στενότερη συνεργασία σε επίπεδο κοινοβουλευτικών Επιτροπών και καλύτερος συντονισμός για αποτελεσματικότερη παρουσία των δύο Κοινοβουλίων στα ευρωπαϊκά και διεθνή βήματα.

    Επίσης, σε σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά την υποδοχή του Προέδρου της Βουλής στη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Πετσάλνικος απένειμε στον κ. Ομήρου το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

    [03] ΥΠΑΜ ΕΦ ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΙΑ

    Ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την Εθνική Φρουρά (ΕΦ), αλλά και για ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία, έχει, σύμφωνα με τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα, η κατάταξη της 2011Β ΕΣΣΟ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Ιουλίου στα ΚΕΝ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, καθώς ``τα αποτελέσματα της θα καταδείξουν κατά πόσον έχουμε πετύχει το στόχο μας και έχουμε θέσει φρένο στο νοσηρό φαινόμενο της φυγοστρατίας``.

    Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο νέος νόμος περί ΕΦ του 2011 σχετικά με την παραπομπή για επανεξέταση της σωματικής ικανότητας στρατευσίμων, οι οποίοι κατά ή μετά την 1η Ιανουαρίου 1995 κρίθηκαν ως ακατάλληλοι για στράτευση και είχαν απολυθεί προσωρινά και είπε ότι έχει ήδη δώσει οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να κληθούν για επανεξέταση οι πρώτοι 529 που απαλλάγηκαν το 2010.

    Επίσης, ο κ. Παπακώστας εξήγγειλε την ετοιμότητα του να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, με βάση το νέο νόμο, στην πρόσληψη μικρού σχετικά αριθμού συμβασιούχων οπλιτών για την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος από το οποίο θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα σε σχέση με το κατά πόσον, αρχής γενομένης το 2012, θα προχωρήσει η μείωση της στρατιωτικής θητείας και η δημιουργία ημι-επαγγελματικού στρατού στην ΕΦ, που θα περιλαμβάνει μέχρι 2.500 συμβασιούχους πολίτες και παράλληλα θα μειώσει τη στρατιωτική θητεία κατά ένα χρόνο.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Στο 7,4% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Μάιο, έναντι 7,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη το Μάιο στο 9,9% , αλλά και στο σύνολο της ΕΕ στο 9,3%.

    Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Κύπρου, το Μάιο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 7,2% (6,9% τον Απρίλιο), στις γυναίκες 7,6% (7,5% τον Απρίλιο) και στους νέους κάτω των 25 ετών 18,9% (στοιχεία Μαρτίου).

    Στην Ελλάδα, η ανεργία ανήλθε στο 15,0% (Α` τρίμηνο 2011) του ενεργού πληθυσμού, σημειώνοντας αύξηση 0,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010.Στους άνδρες η ανεργία ανήλθε σε 12,3%, στις γυναίκες 18,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 38,5%.

    Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν η Ολλανδία (4,2%) και η Αυστρία (4,3%), ενώ τις χειρότερες η Ισπανία (20,9%) και η Ελλάδα (15,0%).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 1 July 2011 - 15:29:14 UTC