Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΑΝ/ΜΙΟ - ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΛΙΝΤΙΝΓΚΤΟΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  • [03] ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΑΝ/ΜΙΟ - ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ

    Η σταδιακή απεξάρτηση της Κύπρου από την ανάγκη για σπουδές στο εξωτερικό καθώς και η καθιέρωσή της ως ποιοτικού περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, αποτελούν στόχους της Κυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, χαιρετίζοντας την τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δημιουργία και στην εξέλιξη του πρώτου ανώτατου δημόσιου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Κύπρου, και σημείωσε ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν καταλυτική για την παρουσία της Κύπρου στον χάρτη της επιστήμης. «Πριν από την ίδρυση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων η Κύπρος δεν υπήρχε στο χάρτη. Σήμερα βρίσκεται στο πρώτο 1/3 του συνόλου των 238 χωρών του κόσμου, με το σημαντικότερο μέρος να οφείλεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου».

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας μίλησε στη συνέχεια για τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επισημαίνοντας πως παρά την οικονομική κρίση, δημιουργείται το υπόβαθρο για ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Όπως είπε, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ανοίγοντας το δρόμο στην ίδρυση της Ιατρικής Σχολής, η οποία αναμένεται ότι θα δεχτεί τους πρώτους φοιτητές της το 2013, ενώ δόθηκε, όπως ανέφερε, και το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών της δημιουργίας βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Ανέφερε ακόμα ότι πριν δυο βδομάδες, η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη στην αγορά ακινήτων στην παλιά Λευκωσία, τα οποία θα παραχωρηθούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου.

    Στόχος της Κυβέρνησης αποτελεί επίσης, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστόφια, η σταδιακή απεξάρτηση της Κύπρου από την ανάγκη για σπουδές στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα επιδιώκει την καθιέρωση της Κύπρου ως ποιοτικού περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης για διεθνείς ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές και προχωρεί σταδιακά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για ανάπτυξη νέων Σχολών, τμημάτων και προγραμμάτων σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια.

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ειδικό φοιτητικό πακέτο στοχευμένων μέτρων με βάση κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια, συνολικού ύψους 12.000.000, το οποίο εγκρίθηκε το 2010, και σημείωσε ότι, μαζί με τη φοιτητική χορηγία, χιλιάδες φοιτητές που έχουν ανάγκη στηρίζονται από την πολιτεία για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

    «Το μέλλον μας σήμερα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επιστήμη και την καινοτομία καθώς και τη μετατροπή της γνώσης σε αγαθά. Για αυτό τα πανεπιστήμια σήμερα και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση έχουν πολύ μεγάλο ρόλο να παίξουν για την ευημερία μας» τόνισε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στους νέους αποφοίτους.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τους αποφοίτους να εργαστούν τόσο για την προσωπική τους ανέλιξη όσο και με κοινωνική ευαισθησία για το συλλογικό καλό, να εργαστούν σκληρά για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Κύπρου, έχοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς για ένταξη στην αγορά εργασίας, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, «σταδιακά με τα μέτρα που παίρνονται και με την ανάπτυξη της οικονομίας που άρχισε να επιτυγχάνεται η όλη κατάσταση θα βελτιωθεί».

    «Ανεβάστε την Κύπρο ψηλότερα» είπε ο Πρόεδρος, ευχόμενος στους απόφοιτους κάθε επιτυχία και ευτυχία.

    [02] ΥΠΕΞ - ΛΙΝΤΙΝΓΚΤΟΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή δηλώσεις του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντιγκτον, χαρακτηρίζει, σε γραπτή δήλωση, το λιγότερο ατυχή τη σύγκριση και τον παραλληλισμό του σφετερισμού των κλεμμένων ελληνοκυπριακών περιουσιών, στα κατεχόμενα, με τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύπτουν από την αγορά ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές από Βρετανούς.

    Παράλληλα αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι αυτά δεν εγέρθηκαν στις συναντήσεις του κ. Λίντιγκτον, ``η κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση και επίλυσή τους``.

    ``Αναφορικά με δηλώσεις του κ. Λίντιγκτον σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, για το θέμα αγοράς περιουσιών ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει το λιγότερο ατυχή τη σύγκριση και τον παραλληλισμό του σφετερισμού των κλεμμένων ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα οι ιδιοκτήτες των οποίων εκδιώχθηκαν από αυτές με τη βία των όπλων και ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής με τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύπτουν από την αγορά ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές από Βρετανούς``, προστίθεται στη γραπτή δήλωση του ΥΠΕΞ.

    [03] ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει με την κατοχή και τη βίαιη διαίρεση του νησιού και του λαού της Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια του επικήδειου λόγου του στην κηδεία των λειψάνων του αγνοούμενου Χριστόδουλου Κουρή στα Λατσιά, τον οποίο εκφώνησε εκ μέρους του η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    «Το κυπριακό πρόβλημα έχει πολλές πτυχές που συνεχίζουν να αιμάσσουν 37 χρόνια μετά την εισβολή και την κατοχή», υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «όλες οι πτυχές έχουν επισωρεύσει στο κράτος και στο λαό μας τραγικές συνέπειες, τις οποίες συνεχίζουμε να ζούμε καθημερινά». Παρόλο, συνέχισε, «που θα ήταν άδικο να ιεραρχήσουμε την τραγικότητα των πτυχών αυτών, αναντίλεκτα πιστεύω ότι το δράμα των αγνοουμένων και ιδιαίτερα ο δυσβάστακτος πόνος και η οδύνη που συνεχίζουν να αισθάνονται οι συγγενείς τους 37 χρόνια μετά, με την αβεβαιότητα και τα μεγάλα ερωτηματικά να διατηρούν τις πληγές τους ανοικτές, αποτελεί την πιο τραγική πτυχή της κυπριακής τραγωδίας».

    «Για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων καταβλήθηκαν και συνεχίζουν να καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από την Πολιτεία στο σύνολό της τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, όμως, για χρόνια η επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος παρέμεινε μετέωρη, γιατί η Τουρκία που είναι η κατεξοχήν υπεύθυνη για τις εξαφανίσεις, ακολουθούσε και συνεχίζει να ακολουθεί μια παρελκυστική πολιτική που δεν επιτρέπει την ουσιαστική και ολοκληρωτική επίλυση του προβλήματος, διαιωνίζοντας με αυτόν τον τρόπο την τραγωδία που ζουν οι συγγενείς των αγνοουμένων». Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «από το 2005 που άρχισε το πρόγραμμα εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και από τις αρχές του 2008 που άρχισαν οι εντατικές και αυτόνομες εκταφές λειψάνων από τις δικοινοτικές ομάδες επιστημόνων, έχουν μέχρι σήμερα αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί τα λείψανα 184 Ελληνοκύπριων και 58 Τουρκοκύπριων αγνοουμένων».

    Πρέπει, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «επιτέλους να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει με την κατοχή και τη βίαιη διαίρεση του νησιού και του λαού της Κύπρου», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να λογοδοτήσει και «για τα εγκλήματα που συνεχίζει να διαπράττει ακόμη και εναντίον των ίδιων των Τουρκοκυπρίων που έχουν μετατραπεί σε μια μικρή και υπό εξαφάνιση κοινότητα μετά από τη μαζική και συνεχιζόμενη εισροή Τούρκων εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές».

    [04] ΥΠΕΞ - ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ

    Τις ευχαριστίες της Κύπρου για τη θέση αρχών που τηρεί η Δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής στο κυπριακό πρόβλημα εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής Ebrahim Ismail Ebrahim, με τον οποίο είχε το απόγευμα συνάντηση στη Λευκωσία. Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε για τη θέση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό η Νότια Αφρική, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια παραδοσιακή φίλη χώρα της Κύπρου.

    Στο μεταξύ επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Ebrahim για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ενώ αντάλλαξαν επίσης απόψεις γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στην αφρικανική ήπειρο.

    Έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Νοτίου Αφρικής και συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 28 June 2011 - 19:29:13 UTC