Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • [04] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την πεποίθηση ότι με καλή θέληση και σεβασμό προς τους όρους της ομοσπονδίας είναι δυνατόν να επιτευχθεί πλήρης σύγκλιση στα θέματα της Αστυνομίας και των Διεθνών Συνθηκών πριν τη συνάντηση της Γενεύης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη λήξη της συνάντησης του την Τρίτη με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η συνάντηση με τον κ. Ερογλου ήταν σύντομη για το λόγο ότι η τ/κ πλευρά σχολίασε τις προτάσεις που κατέθεσε η ε/κ πλευρά αναφορικά με τα θέματα της σύναψης Διεθνών Συνθηκών και το ρόλο της Αστυνομίας, ομοσπονδιακής και ομόσπονδης. Το ίδιο ισχύει και για τις Συνθήκες, είπε.

    Σημείωσε ότι «αυτά τα σχόλια θα τα πάρουμε γραπτώς, θα τα μελετήσουμε και θα επανέλθουμε σε νέα συνάντηση, αφού πρώτα συναντηθούν οι σύμβουλοι των δύο ηγετών με τις ομάδες, την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στις 10 το πρωί σε μια προσπάθεια, ει δυνατόν, να φτάσουμε σε σύγκλιση πάνω σε αυτά τα δύο ζητήματα».

    «Για μας, βέβαια, εκκρεμούν και κάποια άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την εκτελεστική εξουσία, τα οποία θα εγείρουμε και στην επόμενη συνάντηση και έχουμε το χρόνο ακόμα και πριν πάμε στον ΓΓ (του ΟΗΕ), εκεί στη Γενεύη, αν χρειαστεί, να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις, τόσο με τα Ηνωμένα Εθνη, όσο και με τον κ. Ερογλου», πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο στόχος, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος είχε δηλώσει μετά τη τελευταία συνάντηση του με τον κ. Ερογλου, ήταν η συζήτηση γι αυτά τα δύο ζητήματα να ολοκληρωθεί και να επιτευχθεί συμφωνία, πριν τη συνάντηση της Γενεύης, ο Πρόεδρος Χριστόφια είπε ότι «ο στόχος παραμένει».

    «Γι αυτό επιφυλαχθήκαμε να μελετήσουμε τα σχόλια της τ/κ πλευράς και να επανέλθουμε την ερχόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια, ει δυνατόν για να μη δημιουργούμε και φρούδες ελπίδες να καταλήξουμε σε πλήρη σύγκλιση πάνω σ αυτά τα ζητήματα. Αυτός είναι ο στόχος», είπε.

    «Πιστεύω ειλικρινά», πρόσθεσε, «ότι με λίγη ακόμη καλή θέληση και με σεβασμό στους όρους μιας ομοσπονδίας, μπορούμε να καταλήξουμε. Αυτή είναι η δική μου η εκτίμηση και η δική μου έκκληση την οποία είχα κάμει και στη διάρκεια της συνάντησης».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, επίσης, ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να υπάρξουν εκπλήξεις κατά τη συνάντηση της Γενεύης, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να μην υπάρξουν εκπλήξεις.

    «Δεν θα αποτολμήσω να διατυπώσω άποψη για το τι σημαίνει εκπλήξεις, αλλά νομίζω ότι έχοντας υπόψη το γεγονός ότι συνεχώς στα ΜΜΕ γίνονται εικασίες, μπορεί κανείς να κρίνει ή να μαντέψει τι σημαίνει εκπλήξεις», είπε.

    Ερωτηθείς για την τακτική της τουρκικής πλευράς να προβαίνει σε διάφορες διαρροές για χρονοδιαγράμματα και οδικούς χάρτες πριν από κάθε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και για το κατά πόσον έχει θέσει αυτό το θέμα στις συνομιλίες προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι διαρροές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτά τα σχόλια επί δηλώσεων, εμείς τα κάνουμε κάθε φορά εν πάση περιπτώσει, αλλά έχοντας υπόψη τη νοοτροπία είναι δύσκολο να τα σταματήσει κανείς».

    «Η έκκληση που κάνω στο δικό μας χώρο και στις πολιτικές δυνάμεις και στα ΜΜΕ είναι να μην τα παίρνουν ως δεδομένα αυτά και να προεκτείνουν ακόμη παραπάνω αυτές τις κουβέντες», είπε.

    Διότι, όπως εξήγησε, «δεν έχει νόημα από μόνοι μας να δημιουργούμε ζητήματα για να συζητούμε μεταξύ μας την ώρα που όπως λέγεται δεν πρέπει να υπάρξουν εκπλήξεις».

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ

    Στη συνάντηση της Γενεύης με τον ΓΓ του ΟΗΕ επικεντρώθηκαν στη συνάντηση τους την Τρίτη οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι συζήτησαν επίσης θέματα Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, που διήρκησε λιγότερο από μια ώρα, ο κ. Ντάουνερ έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση από την οποία τα ΗΕ είναι ευχαριστημένα. Επικεντρώθηκαν, πρόσθεσε, στην προετοιμασία της συνάντησης της 7ης Ιουλίου «για να διασφαλίσουν ότι θα είναι μια επιτυχημένη συνάντηση».

    Οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι θα συναντηθούν μεθαύριο Πέμπτη, 23 Ιουνίου, και πιθανότητα θα έχουν ακόμη μία συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, είπε, σημειώνοντας ότι η επόμενη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 30 Ιουνίου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες καταλαβαίνουν ότι θα ήταν καλύτερα να μεταβούν στη Γενεύη με περισσότερες συγκλίσεις και θέλουν να πετύχουν συγκλίσεις στα κύρια ζητήματα για να το αναφέρουν στον ΓΓ όταν τον συναντήσουν στις 7 Ιουλίου. Ετσι, δουλεύουν σκληρά γι αυτό».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

    O Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου βράβευσε την Τρίτη για δωδέκατη συνεχή χρονιά, τους μαθητές αθλητές της Μέσης Εκπαίδευσης που διακρίθηκαν σε σχολικές αθλητικές διοργανώσεις κατά την φετινή σχολική χρονιά.

    Καινοτομία της σημερινής τελετής, η απονομή της Σχολικής Αθλητικής Σημαίας σε 15 Γυμνάσια, δημόσια και ιδιωτικά. Διάκριση την οποία εξασφάλισαν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Πιερ Ντε Κουμπερτέν / Sports and Health.

    Συμμετείχαν 26 χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου από τα οποία 10.462 παιδιά κατέκτησαν Μαθητικό Αθλητικό Σήμα (χρυσό, αργυρό και χάλκινο), ποσοστό 40% του συνόλου του μαθητικού μας πληθυσμού.

    Βραβεύοντας σχολεία και μαθητές, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι ``οι κοινωνίες που επιβιώνουν και πάνε μπροστά, είναι εκείνες που κατορθώνουν να λύσουν μια περίπλοκη εξίσωση που περιλαμβάνει τους παράγοντες, της κοινωνικής συνοχής, αφοσίωσης του ατόμου στο κοινό καλό και η κοινωνία να αναγνωρίζει στο άτομο το δικαίωμα να δραστηριοποιηθεί και να λειτουργήσει και να διακριθεί στον τομέα που διαλέγει``.

    [04] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Σκοπός να καταστεί η Πολιτική Αμυνα περιφερειακό κέντρο και στόχοι η βελτίωση της επιχειρησιακής της ικανότητας, η εισαγωγή κώδικα επαγγελματικής συμπεριφοράς και η ενίσχυση του εθελοντισμού. Αυτό δηλώνει η νέα Διοικητής της Πολιτικής Αμυνας Μαρία Παπά, σε συνέντευξη της που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Απώτερος σκοπός είναι να καταστεί η Πολιτική Αμυνα περιφερειακό κέντρο, το οποίο να αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο στο συντονισμό των δυνάμεων δράσης σε περιπτώσεις κρίσεων στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως τονίζει.

    Η κ. Παπά ανέφερε, επίσης, ότι ήδη έχει τροχιοδρομηθεί η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Αμυνας, ώστε να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και συνθήκες. Δήλωσε ακόμα ότι αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί η υπό εξέλιξη μελέτη για την καλύτερη οργάνωση της Υπηρεσίας, με στόχο την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού της.

    Στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Παπά εξαίρει την προσφορά όλων όσων συναποτελούν την Πολιτική Αμυνα, μόνιμων, εθελοντών και υπόχρεων, αλλά αναφέρεται και στα προβλήματα, αποκαλώντας πρόκληση τις παρουσιάσεις όσων υποχρεωτικά καλούνται να υπηρετήσουν, ξεκαθαρίζοντας ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν πρέπει να γίνει με τη λήψη νομικών μέτρων, αλλά προβάλλει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού ως τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 21 June 2011 - 13:29:27 UTC